x

Kuchnia Krakowa w nowoczesnym wydaniu

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, zorganizowała trzecie spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny.

Uczestnicy wydarzenia. Foto: materiały prasowe.
Uczestnicy wydarzenia. Foto: materiały prasowe.

17 września w Hotelu Starym w Krakowie goście degustowali historyczne dania w nowoczesnej odsłonie, którym towarzyszyła opowieść o regionalnej kuchni Szymona Gatlika, założyciela Kraków Food & Travel, przewodnika miejskiego i kulinarnego. W spotkaniu, będącym jednocześnie inauguracją krakowskiego szlaku kulinarnego uczestniczyło 80 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

Historyczny Stół Kulinarny to cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Trzecie – po Zakopanem i Warszawie  – spotkanie odbyło się 17 września w Hotelu Starym w Krakowie. Czołowi przedstawiciele branży gastronomicznej skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez ambasadorów programu.

– Celem organizowanych przez nas wydarzeń jest subiektywna opowieść o historii danego regionu. Wczoraj wraz z 8 znakomitymi szefami kuchni, zabraliśmy gości na wędrówkę po kulinarnych smakach Krakowa, miasta które od lat przyciąga lokalną kuchnią i bogatą tradycją kulinarną – mówi Magdalena Figurna, rzecznik prasowy MAKRO Polska.

Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść Szymona Gatlika, założyciela Kraków Food & Travel, przewodnika miejskiego i kulinarnego, miłośnik dziedzictwa kultury, także na talerzu. Natomiast interpretacją tradycyjnych krakowskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:

- Grzegorz Janus i Dawid Jagodziński, szefowie kuchni restauracji Kogel Mogel w Krakowie, którzy przygotowali amuse-bouche w postaci karpia ze śliwkami w towarzystwie migdałów i kwiatów bzu;
- Łukasz Cichy, szef kuchni restauracji Biała Róża w Krakowie, który jako przystawkę zaserwował gęś z wiśniówką, rodzynkami i mikro ziołami;
- Janusz Fic, szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach przyrządził przystawkę w formie śledzia z kaparami z dodatkiem korniszonów i jabłek;
- Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni hali nr 1 MAKRO w Warszawie na nowo zinterpretowali zupę z soczewicy, podając ją z serem długodojrzewającym i dymem;
- Grzegorz Fic, szef kuchni restauracji Albertina Restaurant & Wine w Krakowie, który zaserwował kaczkę z kasztanami jadalnymi w towarzystwie grzybów leśnych i wiśni;
- Krzysztof Żurek, szef kuchni restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym w Krakowie, który na deser przygotował nowoczesną interpretację leguminy.

Podczas spotkania odbyła się oficjalna inauguracja krakowskiego szlaku kulinarnego. Do akcji MAKRO Polska zaprosiło 15 czołowych szefów kuchni lokalnych restauracji. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które wkrótce pojawią się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści oprócz poznania historii i zwyczajów regionu, przemierzając szlak, spróbują oryginalnych dań kuchni krakowskiej w nowoczesnej interpretacji.

Magazyn "Food Service" I portal OuiChef.pl są patronami medialnymi wydarzenia.

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

Okrągły jubileusz Akademii Mistrza

10-lecie istnienia obchodzi w tym roku Akademia Mistrza, która działalność zapoczątkowała podczas organizowanych przez ZT Kruszwica pokazów szkoleniowych "Noce cukiernika i piekarza". Pomysłodawcami i inicjatorami Akademii Mistrza byli Mieczysław Chojnowski, Katarzyna Noga i Jacek Zięba.

PLEBISCYT FINE DINIG WEEK

Ostatnia edycja festiwalu odbyła się w dniach 25 sierpnia - 3 września w Warszawie. Ogłaszamy najlepsze restauracje wybrane na podstawie głosów i recenzji gości.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Niemieckie wina i jesienna kuchnia

Pod takim hasłem 19 października w Studiu CookUp Warszawa - Mokotów odbyły się warsztaty kulinarne z Agatą Wojdą zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina.

BIB-Y w Budapeszcie

Gourmet Fesztival w Budapeszcie to jeden z najważniejszych i najciekawszych Festiwali Kulinarnych w Europie. W tym roku wydarzenie uświetniła kolacja wydana przez szefów czterech warszawskich restauracji odznaczonych w Przewodniku Michelina wyróżnieniem Bib Gourmand.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej