Oznaczenie:
– „Najlepiej spożyć przed...” + dzień, miesiąc, rok – produkt ważny do dnia wskazanego na etykiecie.
– „Najlepiej spożyć przed końcem...” + miesiąc i rok lub tylko rok – produkt ważny do ostatniego dnia wskazanego miesiąca lub roku.
Termin przydatności do spożycia to oznakowanie stosowane dla produktów, które są nietrwałe mikrobiologicznie. Spożycie produktu po upłynięciu TPS powoduje realne zagrożenie dla zdrowia lub życia.
Oznaczenie: „Należy spożyć do...” + dzień, miesiąc, (ewentualnie) rok.
Znakować nie trzeba m.in. niepoddanych jakiejkolwiek obróbce owoców i warzyw czy wyrobów piekarniczych i cukierniczych konsumowanych zazwyczaj w przeciągu 24 h.
W pozostałych przypadkach trwałość produktów najlepiej określić w wyspecjalizowanym laboratorium badawczym. Wybierając ofertę, warto kierować się nie tylko ceną. W niektórych przypadkach istotne może okazać się zwrócenie uwagi na to, czy laboratorium posiada akredytację na wykonanie potrzebnych badań.
Lucyna Olborska
Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji (www.pca.gov.pl)
Skorzystanie z badań w nieakredytowanym laboratorium nie oznacza, że na podstawie wyników nie da się określić DMT/TPS. Jednak nie są to wyniki powszechnie uznawane. Akredytacja to potwierdzenie przez stronę trzecią (jednostkę akredytującą) kompetencji danego laboratorium w obszarze wykonywania danych badań. Dzięki podpisanym przez Polskie Centrum Akredytacji wielostronnym międzynarodowym porozumieniom producenci żywności mają gwarancję, że akredytowane wyniki badań zostaną uznane na całym świecie, ułatwiając tym samym swobodny przepływ towarów. Ponadto sprawozdania z badań wydane przez akredytowane laboratoria wzmacniają zaufanie do producentów żywności i oferowanych przez nich wyrobów.