x

Apetyt Bourdaina

Kategoria: Lifestyle - książki

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".

„Apetyt. Książka kucharska”. Foto: materiały prasowe.
„Apetyt. Książka kucharska”. Foto: materiały prasowe.
Zawiera przepisy zgrupowane w 15 rozdziałach, a wśród nich proste wariacje na temat klasyków, pomysły na przyjęcia dla gości, receptury rodzinne i restauracyjne. Znajdziemy tu więc z jednej strony przepisy na jajecznicę, omlet, jajka po benedyktyńsku, bułkę z maślanką czy ossobuco, a z drugiej propozycje przyrządzenia kanapki z homarem, halibuta, bażanta po angielsku z sosem chlebowym czy pieczonej jagnięciny z fasolką. Jest też przepis na idealnego hamburgera. „Brioszki są świetne. Na śniadanie. Niech Ci nawet na chwilę nie postoi w głowie myśl, że brioszka nadaje się jako bułka do hamburgera” – podkreśla stanowczo Bourdain. I tego typu wskazówek, ostrzeżeń i komentarzy na temat kulinarnych trendów w tej książce nie brakuje. Są też zdjęcia z przymrużeniem oka, a także anegdoty, opowieści o historii dań, osobiste i rodzinne wspomnienia. Nie ma za to receptur na desery. „Pieprzyć deser” – kwituje krótko autor. Intrygujące, zabawne, barwne – tak z pewnością można podsumować teksty i przepisy w tej książce. Widać, że są owocem wielu podróży, rozmów i intensywnego, pełnego wrażeń życia. Dzięki „Apetytowi” lepiej poznamy jego autora.

Anthony Bourdain, Laurie Woolever, „Apetyt. Książka kucharska”, wyd. Filo 2018.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej