x

Włoskie klasyki według Jamiego

Kategoria: Lifestyle - książki

"Jamie gotuje po włosku" to murowany hit. Po pierwsze, książka traktuje o ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po drugie, napisał ją Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych kucharzy, a do tego właściciel kilkudziesięciu restauracji i aktywista społeczny.

„Jamie gotuje po włosku”. Foto: materiały prasowe.
„Jamie gotuje po włosku”. Foto: materiały prasowe.
Ma on niezwykły talent do zarażania ludzi pasją, pomysłami i wytyczania nowych mód. Oliver zadedykował publikację Gennarowi Contaldo i Antoniowi Carluccio – dwóm Włochom, dzięki którym nie tylko zafascynował się „włoszczyzną”, ale również nauczył się gotowania i pracy w profesjonalnej kuchni. Kucharz wielokrotnie podróżował po różnych regionach Włoch, odwiedzał zwykłe domy i poznawał sekrety rodzinnych kuchni. „Tym, co łączy Włochów, jest pasja do jedzenia. Gotowanie i biesiadowanie zawsze znajdowały się w centrum ich zainteresowania” – pisze we wstępie. I widać to na każdej stronie jego książki. „Zauważyłem też jednak zmianę we włoskiej gastronomii. Pielęgnowanym od pokoleń tradycjom i przepisom, daniom przyrządzanym przez królujące w kuchni nonny i mammy grozi wyginięcie” – alarmuje autor. Publikacja powstała właśnie po to, by pokazać, że mimo szybkiego tempa życia można gotować tradycyjne włoskie potrawy i jest to całkiem proste. Wśród przepisów znajdziecie antipasti, np. grzanki z sardelą, wiosenny suflet ze szparagami, ryżowe kuleczki z ciągnącym serem, carpaccio z tuńczyka z kaparami. Są też sałatki (np. z minicukinii), zupy (np. skromna toskańska zupa, minestrone, zupa grzybowa z chlebem), makarony (np. kasztanowe tagliatelle z wędzoną panchettą, gnudi z ricotty z brokułami i ravioli z zielonymi warzywami), dania mięsne (np. stek po florencku i wolno pieczona łopatka wieprzowa), dodatki (np. marchewkowa caponata oraz szparagi z pesto z migdałów, suszonych pomidorów i pecoroino), pieczywo (np. chleb z mozzarellą i faszerowana foccacia), a także desery (np. amalfitańska babka z limoncello). Oprócz autentycznych przepisów poznacie Nonnę Marinę z Neapolu, Nonnę Lindę z Apulii czy Nonnę Halu z Rzymu i ich historie. To wszystko składa się na kompleksową lekcję kuchni włoskiej – trudno o lepszą możliwość nauki.

Jamie Oliver, „Jamie gotuje po włosku”, wyd. Insignis 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej