x

Włoskie klasyki według Jamiego

Kategoria: Lifestyle - książki    17.09.2019

"Jamie gotuje po włosku" to murowany hit. Po pierwsze, książka traktuje o ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po drugie, napisał ją Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych kucharzy, a do tego właściciel kilkudziesięciu restauracji i aktywista społeczny.

„Jamie gotuje po włosku”. Foto: materiały prasowe.
„Jamie gotuje po włosku”. Foto: materiały prasowe.
Ma on niezwykły talent do zarażania ludzi pasją, pomysłami i wytyczania nowych mód. Oliver zadedykował publikację Gennarowi Contaldo i Antoniowi Carluccio – dwóm Włochom, dzięki którym nie tylko zafascynował się „włoszczyzną”, ale również nauczył się gotowania i pracy w profesjonalnej kuchni. Kucharz wielokrotnie podróżował po różnych regionach Włoch, odwiedzał zwykłe domy i poznawał sekrety rodzinnych kuchni. „Tym, co łączy Włochów, jest pasja do jedzenia. Gotowanie i biesiadowanie zawsze znajdowały się w centrum ich zainteresowania” – pisze we wstępie. I widać to na każdej stronie jego książki. „Zauważyłem też jednak zmianę we włoskiej gastronomii. Pielęgnowanym od pokoleń tradycjom i przepisom, daniom przyrządzanym przez królujące w kuchni nonny i mammy grozi wyginięcie” – alarmuje autor. Publikacja powstała właśnie po to, by pokazać, że mimo szybkiego tempa życia można gotować tradycyjne włoskie potrawy i jest to całkiem proste. Wśród przepisów znajdziecie antipasti, np. grzanki z sardelą, wiosenny suflet ze szparagami, ryżowe kuleczki z ciągnącym serem, carpaccio z tuńczyka z kaparami. Są też sałatki (np. z minicukinii), zupy (np. skromna toskańska zupa, minestrone, zupa grzybowa z chlebem), makarony (np. kasztanowe tagliatelle z wędzoną panchettą, gnudi z ricotty z brokułami i ravioli z zielonymi warzywami), dania mięsne (np. stek po florencku i wolno pieczona łopatka wieprzowa), dodatki (np. marchewkowa caponata oraz szparagi z pesto z migdałów, suszonych pomidorów i pecoroino), pieczywo (np. chleb z mozzarellą i faszerowana foccacia), a także desery (np. amalfitańska babka z limoncello). Oprócz autentycznych przepisów poznacie Nonnę Marinę z Neapolu, Nonnę Lindę z Apulii czy Nonnę Halu z Rzymu i ich historie. To wszystko składa się na kompleksową lekcję kuchni włoskiej – trudno o lepszą możliwość nauki.

Jamie Oliver, „Jamie gotuje po włosku”, wyd. Insignis 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka"

W tym roku mija dziesięć lat, od kiedy oficjalnie wprowadzono polskie wina do sprzedaży. Przez ostatnią dekadę obserwujemy profesjonalizację rodzimych winnic, a głównym napędem tych przemian są sami winiarze oraz ich głód wiedzy.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

SIŁA ŻYWIOŁÓW

Wśród opisywanych tutaj książek wcale nieczęsto pojawiają się pozycje kultowe czy wręcz klasyki - dominują nowości. Do grupy klasyków zdecydowanie można zaliczyć "Magię gotowania" sprzed kilku lat, której polskie (niestety, niedoskonałe) tłumaczenie ukazało się właśnie na polskim rynku.

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Luksusowy duet

"Food & Beer", Daniel Burns, Jeppe Jarnit-Bjergsø, wyd. Phaidon 2016

CENNA NAUKA

"Gościnność" to pierwsza w Polsce książka w całości poświęcona dobrej obsłudze oraz temu jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii. Książka ma formę praktycznego poradnika dla restauratorów i pracowników branży gastronomicznej. Jej motywem przewodnim jest obsługa gościa w restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej