x

Włoskie klasyki według Jamiego

Kategoria: Lifestyle - książki    17.09.2019

"Jamie gotuje po włosku" to murowany hit. Po pierwsze, książka traktuje o ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po drugie, napisał ją Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych kucharzy, a do tego właściciel kilkudziesięciu restauracji i aktywista społeczny.

„Jamie gotuje po włosku”. Foto: materiały prasowe.
„Jamie gotuje po włosku”. Foto: materiały prasowe.
Ma on niezwykły talent do zarażania ludzi pasją, pomysłami i wytyczania nowych mód. Oliver zadedykował publikację Gennarowi Contaldo i Antoniowi Carluccio – dwóm Włochom, dzięki którym nie tylko zafascynował się „włoszczyzną”, ale również nauczył się gotowania i pracy w profesjonalnej kuchni. Kucharz wielokrotnie podróżował po różnych regionach Włoch, odwiedzał zwykłe domy i poznawał sekrety rodzinnych kuchni. „Tym, co łączy Włochów, jest pasja do jedzenia. Gotowanie i biesiadowanie zawsze znajdowały się w centrum ich zainteresowania” – pisze we wstępie. I widać to na każdej stronie jego książki. „Zauważyłem też jednak zmianę we włoskiej gastronomii. Pielęgnowanym od pokoleń tradycjom i przepisom, daniom przyrządzanym przez królujące w kuchni nonny i mammy grozi wyginięcie” – alarmuje autor. Publikacja powstała właśnie po to, by pokazać, że mimo szybkiego tempa życia można gotować tradycyjne włoskie potrawy i jest to całkiem proste. Wśród przepisów znajdziecie antipasti, np. grzanki z sardelą, wiosenny suflet ze szparagami, ryżowe kuleczki z ciągnącym serem, carpaccio z tuńczyka z kaparami. Są też sałatki (np. z minicukinii), zupy (np. skromna toskańska zupa, minestrone, zupa grzybowa z chlebem), makarony (np. kasztanowe tagliatelle z wędzoną panchettą, gnudi z ricotty z brokułami i ravioli z zielonymi warzywami), dania mięsne (np. stek po florencku i wolno pieczona łopatka wieprzowa), dodatki (np. marchewkowa caponata oraz szparagi z pesto z migdałów, suszonych pomidorów i pecoroino), pieczywo (np. chleb z mozzarellą i faszerowana foccacia), a także desery (np. amalfitańska babka z limoncello). Oprócz autentycznych przepisów poznacie Nonnę Marinę z Neapolu, Nonnę Lindę z Apulii czy Nonnę Halu z Rzymu i ich historie. To wszystko składa się na kompleksową lekcję kuchni włoskiej – trudno o lepszą możliwość nauki.

Jamie Oliver, „Jamie gotuje po włosku”, wyd. Insignis 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Nowe restauracje z gwiazdkami

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

"Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek" Violi Urban

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na dania obiadowe, które będą nie tylko smaczne, ale też odżywcze - zajrzyjcie do książki "Czas na obiad" Violi Urban. To jej trzecia publikacja. Od czerwca dostępna w księgarniach.

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

"Na podwójnym espresso. Życie w trzech aktach"

Adam Ringer to twórca jednej z najbardziej rozpoznawalnych sieci kawiarni w Polsce - Green Caffè Nero. Z jej pomysłów i oferty inspirację czerpie dzisiaj wiele lokali.

U ŹRÓDEŁ

Koktajle, koktajlbary to ostatnio coraz modniejszy temat. Po fali popularności szefów kuchni także w Polsce przychodzi czas na barmanów (do czego regularnie przyczyniamy się na naszych łamach). Na całym świecie powstają nowe miejsca, a część z nich zdobywa status kultowych.

Sztuka gotowania

5 czerwca 2019 nakładem wydawnictwa Buchmann ukaże się na rynku nowa książka autorki słynnego Leksykonu smaków. Tym razem Niki Segnit odkryje przed nami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej