x

Włoskie klasyki według Jamiego

Kategoria: Lifestyle - książki

"Jamie gotuje po włosku" to murowany hit. Po pierwsze, książka traktuje o ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po drugie, napisał ją Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych kucharzy, a do tego właściciel kilkudziesięciu restauracji i aktywista społeczny.

„Jamie gotuje po włosku”. Foto: materiały prasowe.
„Jamie gotuje po włosku”. Foto: materiały prasowe.
Ma on niezwykły talent do zarażania ludzi pasją, pomysłami i wytyczania nowych mód. Oliver zadedykował publikację Gennarowi Contaldo i Antoniowi Carluccio – dwóm Włochom, dzięki którym nie tylko zafascynował się „włoszczyzną”, ale również nauczył się gotowania i pracy w profesjonalnej kuchni. Kucharz wielokrotnie podróżował po różnych regionach Włoch, odwiedzał zwykłe domy i poznawał sekrety rodzinnych kuchni. „Tym, co łączy Włochów, jest pasja do jedzenia. Gotowanie i biesiadowanie zawsze znajdowały się w centrum ich zainteresowania” – pisze we wstępie. I widać to na każdej stronie jego książki. „Zauważyłem też jednak zmianę we włoskiej gastronomii. Pielęgnowanym od pokoleń tradycjom i przepisom, daniom przyrządzanym przez królujące w kuchni nonny i mammy grozi wyginięcie” – alarmuje autor. Publikacja powstała właśnie po to, by pokazać, że mimo szybkiego tempa życia można gotować tradycyjne włoskie potrawy i jest to całkiem proste. Wśród przepisów znajdziecie antipasti, np. grzanki z sardelą, wiosenny suflet ze szparagami, ryżowe kuleczki z ciągnącym serem, carpaccio z tuńczyka z kaparami. Są też sałatki (np. z minicukinii), zupy (np. skromna toskańska zupa, minestrone, zupa grzybowa z chlebem), makarony (np. kasztanowe tagliatelle z wędzoną panchettą, gnudi z ricotty z brokułami i ravioli z zielonymi warzywami), dania mięsne (np. stek po florencku i wolno pieczona łopatka wieprzowa), dodatki (np. marchewkowa caponata oraz szparagi z pesto z migdałów, suszonych pomidorów i pecoroino), pieczywo (np. chleb z mozzarellą i faszerowana foccacia), a także desery (np. amalfitańska babka z limoncello). Oprócz autentycznych przepisów poznacie Nonnę Marinę z Neapolu, Nonnę Lindę z Apulii czy Nonnę Halu z Rzymu i ich historie. To wszystko składa się na kompleksową lekcję kuchni włoskiej – trudno o lepszą możliwość nauki.

Jamie Oliver, „Jamie gotuje po włosku”, wyd. Insignis 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

KUCHNIA JAK WULKAN GORĄCA

Zanim kupicie bilet i udacie się w podróż na Kubę, zajrzyjcie do książki "Cuba: The Cookbook" autorstwa Madelaine Vazquez Galves i Imogene Tondre, autorytetów kubańskiej kuchni znanych na całym świecie.

GORZKO O CUKRZE

Przedstawiamy państwu fragment książki "Wściekły kucharz" autorstwa Anthony’ego Warnera - kucharza i blogera publikującego w takich gazetach jak "New Scientist", czy "The Pool". Warner w swojej książce po kolei obśmiewa wszystkie najmodniejsze trendy i tłumaczy ich genezę.

TARGOWISKO PYSZNOŚCI

"Chelsea Market Makers" jest przewodnikiem, w którym znajdziemy ofertę najlepszych punktów i dowiemy się, gdzie i jak wybrać najlepsze mięso, owoce morza, warzywa, jadalne kwiaty czy sery, a także poznamy historię produktów.

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

"Kalafior to król" Leanne Kitchen

Kalafior jest bardzo popularny w naszym kraju, więc wydawałoby się, że nie potrzebuje promocji - większość osób zajmujących się gotowaniem wie, co z nim zrobić w kuchni.

Z NOWĄ DUSZĄ

Książka "Soul Food" przedstawia przede wszystkim kulinarną drogę, jaką przeszedł Todd Richards. To także obraz bezpretensjonalnej kuchni, która w naturalny sposób łączy ze sobą produkty dostępne i ekskluzywne, różne kultury, może być ciekawa i wyrafinowana.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej