x

Barcelona do zjedzenia

Kategoria: Lifestyle - książki

Stolica Katalonii to popularne miejsce gastronomicznych wypadów. Wszystko przemawia na jej korzyść: klimat, doskonałe ryby i owoce morza oraz wielość różnorodnych restauracji. Chcecie się przekonać, co stanowi o atrakcyjności i unikatowości Barcelony?

„Barcelona. Cult Recipes”. Foto: materiały prasowe.
„Barcelona. Cult Recipes”. Foto: materiały prasowe.
Świetnym przewodnikiem po jej kuchni jest książka dziennikarza Stephana Mitscha „Barcelona: Cult Recipes” ze 120 autentycznymi katalońskimi recepturami, zarówno domowymi, jak i restauracyjnymi. Autor podzielił je na kilka kategorii: tapas, dania główne, desery, drinki, przepisy podstawowe. Znajdziecie wśród nich potrawy ikoniczne i kultowe takie jak: patatas bravas, krewetki w sosie romesco, piklowane anchovies, pieczywo coca, krokiety z chorizo, bacalao z miodem i cebulą, zupa z jeżowca, szpinak po katalońsku czy królik z ryżem. A na deser: crema catalana, sorbet śliwkowy i ciasto San Juan. Z napojów polecam sangrię z cavą oraz virgin mojito. Wszystko to można przygotować z produktów dostępnych na lokalnych targach z La Boquerią na czele. Przepisy przeplatają się ze zdjęciami zabytków i krajobrazów, ciekawymi opisami miasta i jego historii oraz adresami miejsc, które odwiedzić po prostu trzeba. To jedna z tych książek, które pozwalają na podróż bez konieczności wyjścia z domu. Nie ma tu wysokiej gastronomii i najmodniejszych restauracji, są za to szlaki i wskazówki, na które z pewnością nie trafi zwykły turysta.

Stephan Mitsch, „Barcelona. Cult Recipes”, wyd. Murdoch Books 2018.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Stara szkoła gościnności

Zmieniają się trendy, narzędzia i style pracy barmanów i kelnerów. Jedna rzecz powinna jednak pozostać filarem każdego lokalu, niezależnie od jego profilu - gościnność!

Roślinnie na słodko

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

W ŚWIECIE (Z) CZEKOLADY

To bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych produktów na świecie. Prawie doskonały - ma mnóstwo najróżniejszych odmian, daje nieograniczone możliwości kulinarnych zastosowań. Wymaga delikatnego, uważnego i precyzyjnego traktowania. Dla wielu szefów kuchni i cukierni jest przedmiotem fascynacji.

SUROWE ZASADY

Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.

Domowa siła

Mało jest restauracji i niewielu szefów kuchni budzących aż takie emocje jak Noma i René Redzepi. W ostatnim czasie wszystkie reflektory skierowane są na jego nową koncepcję i nową lokalizację, czyli Nomę 2.0 w Kopenhadze.

Apetyt Bourdaina

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej