x

Barcelona do zjedzenia

Kategoria: Lifestyle - książki    17.09.2019

Stolica Katalonii to popularne miejsce gastronomicznych wypadów. Wszystko przemawia na jej korzyść: klimat, doskonałe ryby i owoce morza oraz wielość różnorodnych restauracji. Chcecie się przekonać, co stanowi o atrakcyjności i unikatowości Barcelony?

„Barcelona. Cult Recipes”. Foto: materiały prasowe.
„Barcelona. Cult Recipes”. Foto: materiały prasowe.
Świetnym przewodnikiem po jej kuchni jest książka dziennikarza Stephana Mitscha „Barcelona: Cult Recipes” ze 120 autentycznymi katalońskimi recepturami, zarówno domowymi, jak i restauracyjnymi. Autor podzielił je na kilka kategorii: tapas, dania główne, desery, drinki, przepisy podstawowe. Znajdziecie wśród nich potrawy ikoniczne i kultowe takie jak: patatas bravas, krewetki w sosie romesco, piklowane anchovies, pieczywo coca, krokiety z chorizo, bacalao z miodem i cebulą, zupa z jeżowca, szpinak po katalońsku czy królik z ryżem. A na deser: crema catalana, sorbet śliwkowy i ciasto San Juan. Z napojów polecam sangrię z cavą oraz virgin mojito. Wszystko to można przygotować z produktów dostępnych na lokalnych targach z La Boquerią na czele. Przepisy przeplatają się ze zdjęciami zabytków i krajobrazów, ciekawymi opisami miasta i jego historii oraz adresami miejsc, które odwiedzić po prostu trzeba. To jedna z tych książek, które pozwalają na podróż bez konieczności wyjścia z domu. Nie ma tu wysokiej gastronomii i najmodniejszych restauracji, są za to szlaki i wskazówki, na które z pewnością nie trafi zwykły turysta.

Stephan Mitsch, „Barcelona. Cult Recipes”, wyd. Murdoch Books 2018.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

"Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej - przepisy" Ewy Dąbrowskiej

Co jeść, żeby czuć się lepiej? Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to jeden z najbardziej znanych, a zarazem kontrowersyjnych sposobów odżywiania, zalecany w wielu schorzeniach, przy zmęczeniu i złym samopoczuciu.

"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka"

W tym roku mija dziesięć lat, od kiedy oficjalnie wprowadzono polskie wina do sprzedaży. Przez ostatnią dekadę obserwujemy profesjonalizację rodzimych winnic, a głównym napędem tych przemian są sami winiarze oraz ich głód wiedzy.

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

Z miłości do Włoch

"Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun, wyd. Buchman 2017

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej