x

Śliwkowe żniwa w Kalifornii

Kategoria: Twój biznes - oferta    16.09.2019

W sadach kalifornijskiej śliwy w Północnej Kalifornii trwają żniwa. Ze zbiorów powstaną suszone śliwki - Kalifornia jest ich największym globalnym producentem zaopatrującym 40 proc. światowych rynków.

Zbiory śliwki kalifornijskiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zbiory śliwki kalifornijskiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Shakery, czyli maszyny służące do zautomatyzowanego zbioru śliwek, wjechały do bujnych sadów dolin Sacramento i San Joaquin. Zielone światło do zbioru dają refraktometry – urządzenia, dzięki którym sadownicy mogą mierzyć poziom naturalnych cukrów w owocach. Poziom słodyczy owoców jest kluczowy – musi być odpowiednio wysoki, między innymi dzięki temu suszone śliwki z Kalifornii są znane ze swojej powtarzalnej wysokiej jakości, mięsistości i naturalnego smaku.
– W tym roku sadownicy zmniejszyli obciążenie owocami drzew, aby uzyskać większe rozmiary podczas zbiorów. Ponadto cierpliwie czekaliśmy, aż owoc osiągnie odpowiednią dojrzałość – mówi Joe Turkovich, sadownik z Kalifornii i przewodniczący organizacji branżowej California Prune Board.
Tegoroczne zbiory są wyjątkowe, ponieważ zbiegają się w czasie z prezentacją nowej identyfikacji wizualnej marki śliwek kalifornijskich, pod którą działa cała kalifornijska branża. W ramach procesu rozwoju marki California Prune Board przeprowadziła badanie wśród konsumentów śliwek suszonych w USA. Wyniki pokazały, że korzyści zdrowotne dla przewodu pokarmowego i smak są głównymi czynnikami napędzającymi zakup i konsumpcję tych owoców.
Zakończenie zbiorów spodziewane jest ok. drugiej połowy września br.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zrównoważone rozwiązania w gastronomii: sprzęt, recykling, zero waste

Zrównoważony rozwój, recykling, zero-waste to hasła, które w kontekście funkcjonowania restauracji pojawiają się coraz częściej i są klarownym opisem kierunku, w którym branża będzie zmierzać w najbliższych latach. Przyjrzyjmy się zatem kwestii zrównoważonego rozwoju.

Jak wyposażyć ogródek, by przyciągnąć gości?

Wyposażenie ogródków i tarasów restauracji, kawiarni oraz hoteli to obszar, na który w sezonie od wiosny do jesieni właściciele powinni zwrócić szczególną uwagę.

50% większe obroty dzięki innowacji Klikbot?

Na rynku pojawił się nowy produkt, który ma nie tylko zwiększyć zyski restauracji, ale także uelastycznić branżę restauracyjną na sytuację związaną z obostrzeniami w czasach pandemii. Firma z Wrocławia proponuje innowacyjną platformę, która jest zintegrowana z Facebook Messengerem. Jak działa?

Piece do zadań specjalnych

Dobry piec jest jednym z najważniejszych urządzeń w lokalu gastronomicznym. Ogrom możliwości w każdej nowoczesnej profesjonalnej kuchni dają zwłaszcza najnowsze rozwiązania w piecach konwekcyjno-parowych. To inwestycja na lata, więc warto świadomie podjąć decyzję o zakupie.

SYSTEMOWA JAKOŚĆ

Każdy lokal gastronomiczny to złożony mechanizm. W zapanowaniu nad nim pomocny jest odpowiedni system - zwłaszcza w przypadku dużej liczby lokali w ramach sieci. Jakie są nowości w rozwiązaniach programowych dla gastronomii?

Perfekcyjne cięcie

To nie tylko podstawowe narzędzie kuchenne, ale wręcz atrybut każdego szefa kuchni. Niektórzy z nich swoje noże traktują jak świętość i  nie pozwalają używać ich nikomu innemu. Jak wybrać najlepszy nóż, taki, który będzie służył przez lata, w różnych okolicznościach?

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej