x

Śliwkowe żniwa w Kalifornii

Kategoria: Twój biznes - oferta

W sadach kalifornijskiej śliwy w Północnej Kalifornii trwają żniwa. Ze zbiorów powstaną suszone śliwki - Kalifornia jest ich największym globalnym producentem zaopatrującym 40 proc. światowych rynków.

Zbiory śliwki kalifornijskiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zbiory śliwki kalifornijskiej. Zdjęcie: materiały prasowe.
Shakery, czyli maszyny służące do zautomatyzowanego zbioru śliwek, wjechały do bujnych sadów dolin Sacramento i San Joaquin. Zielone światło do zbioru dają refraktometry – urządzenia, dzięki którym sadownicy mogą mierzyć poziom naturalnych cukrów w owocach. Poziom słodyczy owoców jest kluczowy – musi być odpowiednio wysoki, między innymi dzięki temu suszone śliwki z Kalifornii są znane ze swojej powtarzalnej wysokiej jakości, mięsistości i naturalnego smaku.
– W tym roku sadownicy zmniejszyli obciążenie owocami drzew, aby uzyskać większe rozmiary podczas zbiorów. Ponadto cierpliwie czekaliśmy, aż owoc osiągnie odpowiednią dojrzałość – mówi Joe Turkovich, sadownik z Kalifornii i przewodniczący organizacji branżowej California Prune Board.
Tegoroczne zbiory są wyjątkowe, ponieważ zbiegają się w czasie z prezentacją nowej identyfikacji wizualnej marki śliwek kalifornijskich, pod którą działa cała kalifornijska branża. W ramach procesu rozwoju marki California Prune Board przeprowadziła badanie wśród konsumentów śliwek suszonych w USA. Wyniki pokazały, że korzyści zdrowotne dla przewodu pokarmowego i smak są głównymi czynnikami napędzającymi zakup i konsumpcję tych owoców.
Zakończenie zbiorów spodziewane jest ok. drugiej połowy września br.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej