x

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Kategoria: Miejsca    13.09.2019

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Gruziński chleb puri z sieci piekarni Batumi. Zdjęcie: materiały prasowe.
Gruziński chleb puri z sieci piekarni Batumi. Zdjęcie: materiały prasowe.
Gruzja przyciąga nie tylko turystów, ale i miłośników dobrego jedzenia.
– To wyjątkowe miejsce, gdzie serdeczność mieszkańców jest wręcz legendarna, a piękne widoki i pyszne jedzenie są codziennością. Nie bez przyczyny nazywana jest perłą Kaukazu. Intryguje, a zarazem ciekawi mnie kultura tego kraju i jego niepowtarzalne smaki. Gruzini stawiają tylko na naturalne składniki, co w obliczu trendu na ekologiczne produkty ma niebagatelne znaczenie. W mojej głowie zrodził się pomysł przeniesienia kawałka Gruzji do mojego kraju, łącząc gruzińską tradycję wypieków z polską nowoczesnością. Tak powstała piekarnia Batumi – tłumaczy Marcin Kozerawski, pomysłodawca i właściciel sieci.
Batumi stawia na produkty bez polepszaczy i konserwantów. Pieczywo nigdy nie jest mrożone, marka daje gwarancję świeżości na co dzień. Doskonały smak to zasługa wyłącznie mąki, wody, soli i tradycyjnego gruzińskiego pieca. W piekarniach sieci pracują głównie Polacy, natomiast pieczę nad recepturami i wypiekaniem pieczywa sprawuje doświadczony mistrz wypieków z Gruzji.
Praktyki w tym zakresie przenoszone są z pokolenia na pokolenie. Najistotniejszy element w całym procesie stanowi gruziński piec tone – to on jest sercem piekarni. Nadaje niezwykłego aromatu i chrupkości pieczywu. Aby ciasto do chlebków puri znalazło się w piecu, nierzadko trzeba się mocno nagimnastykować. Osoba obsługująca piec musi „zanurkować” w jego głąb, precyzyjnie przyklejając ciasto do ścianek. Wymaga to nie tylko doświadczenia, ale i nie lada precyzji.
Piekarnia w swojej ofercie posiada różnego rodzaju wypieki gruzińsko-ormiańskie, a także lokalne produkty. Najpopularniejszy jest chlebek puri o owalnym kształcie z chrupiącą skórką. Przygotowywany jest na bieżąco, dlatego wybierając się do piekarni można mieć pewność, że chleb zawsze będzie świeży i ciepły. Chaczapuri z kolei to chleb z twarogiem. W piekarniach Batumi poza tradycyjną odmianą przygotowywane są także wersje ze szpinakiem, kurczakiem oraz szynką. W okresie zimowym Batumi planuje wprowadzić polski twist do gruzińskich wypieków, tworząc chaczapuri m.in. z bigosem oraz z kapustą i grzybami.
Poza wytrawnymi wypiekami, można skosztować również tych słodkich, do których nadzienia przygotowywane są wyłącznie ze świeżych, sezonowych owoców, np. truskawek, malin, śliwek czy wiśni. Chinkali to obok puri i chaczapuri najbardziej rozpoznawalna potrawa kuchni gruzińskiej – to duże pierogi, w których farsz stanowi połączenie odpowiednio doprawionego mięsa i rosołu. Na uwagę zasługują również pielmieni, czyli pierożki o niewielkich rozmiarach wypełnione świeżym, grubo mielonym mięsnym farszem.
W menu deserowym znajdują się naturalne gruzińskie lody, ręcznie przygotowywana cytrynowo-limonkowa lemoniada z nutką bazylii oraz aromatyczna gruzińska kawa.

W sieci piekarni Batumi dostępne są także ręcznie wyrabiane gruzińskie lody. Zdjęcie: materiały prasowe.
W sieci piekarni Batumi dostępne są także ręcznie wyrabiane gruzińskie lody. Zdjęcie: materiały prasowe.
Działająca w modelu franczyzowym sieć Batumi posiada swoje punkty w Warszawie, Gdyni i Sopocie.  W najbliższej przyszłości sieć wejdzie również do Krakowa i Gdańska. Do końca roku planuje otwarcie łącznie 20 lokali w całej Polsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

NOWE RESTAURACJE MAX PREMIUM BURGERS

Max Premium Burgers to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery. Firma powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. W listopadzie br. nastąpiło otwarcie dwóch nowych lokali sieci Max Premium Burgers - w Świętochłowicach oraz w Warszawie.

Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem w Poznaniu

W Poznaniu przy ulicy Ratajczaka 27 otwiera się 15 sierpnia Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem. Będzie obsługiwać gości od śniadania aż do późnych godzin wieczornych.

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Gdyńska Rosse Rosse - kawiarnia z miłością do estetyki

Rosse Rosse to nowa kawiarnia ulokowana w budynku Baltiq Plaza w Gdyni przy jednej z głównych ulic miasta - ul. Świętojańskiej. Lokal ma 20 miejsc siedzących wewnątrz i dodatkowo 20 w ogródku w sezonie letnim.

Tajski Molam Thai Canteen & Bar w Krakowie

Molam to restauracja tajska, w której nie znajdziecie nic, co zazwyczaj w Polsce kojarzone jest z tym rodzajem kuchni. Nie ma tutaj pad thai, nie ma zielonego lub czerwonego curry z mięsem lub tofu do wyboru, nie ma sajgonek. Co w takim razie jest?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej