x

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Kategoria: Miejsca    13.09.2019

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Gruziński chleb puri z sieci piekarni Batumi. Zdjęcie: materiały prasowe.
Gruziński chleb puri z sieci piekarni Batumi. Zdjęcie: materiały prasowe.
Gruzja przyciąga nie tylko turystów, ale i miłośników dobrego jedzenia.
– To wyjątkowe miejsce, gdzie serdeczność mieszkańców jest wręcz legendarna, a piękne widoki i pyszne jedzenie są codziennością. Nie bez przyczyny nazywana jest perłą Kaukazu. Intryguje, a zarazem ciekawi mnie kultura tego kraju i jego niepowtarzalne smaki. Gruzini stawiają tylko na naturalne składniki, co w obliczu trendu na ekologiczne produkty ma niebagatelne znaczenie. W mojej głowie zrodził się pomysł przeniesienia kawałka Gruzji do mojego kraju, łącząc gruzińską tradycję wypieków z polską nowoczesnością. Tak powstała piekarnia Batumi – tłumaczy Marcin Kozerawski, pomysłodawca i właściciel sieci.
Batumi stawia na produkty bez polepszaczy i konserwantów. Pieczywo nigdy nie jest mrożone, marka daje gwarancję świeżości na co dzień. Doskonały smak to zasługa wyłącznie mąki, wody, soli i tradycyjnego gruzińskiego pieca. W piekarniach sieci pracują głównie Polacy, natomiast pieczę nad recepturami i wypiekaniem pieczywa sprawuje doświadczony mistrz wypieków z Gruzji.
Praktyki w tym zakresie przenoszone są z pokolenia na pokolenie. Najistotniejszy element w całym procesie stanowi gruziński piec tone – to on jest sercem piekarni. Nadaje niezwykłego aromatu i chrupkości pieczywu. Aby ciasto do chlebków puri znalazło się w piecu, nierzadko trzeba się mocno nagimnastykować. Osoba obsługująca piec musi „zanurkować” w jego głąb, precyzyjnie przyklejając ciasto do ścianek. Wymaga to nie tylko doświadczenia, ale i nie lada precyzji.
Piekarnia w swojej ofercie posiada różnego rodzaju wypieki gruzińsko-ormiańskie, a także lokalne produkty. Najpopularniejszy jest chlebek puri o owalnym kształcie z chrupiącą skórką. Przygotowywany jest na bieżąco, dlatego wybierając się do piekarni można mieć pewność, że chleb zawsze będzie świeży i ciepły. Chaczapuri z kolei to chleb z twarogiem. W piekarniach Batumi poza tradycyjną odmianą przygotowywane są także wersje ze szpinakiem, kurczakiem oraz szynką. W okresie zimowym Batumi planuje wprowadzić polski twist do gruzińskich wypieków, tworząc chaczapuri m.in. z bigosem oraz z kapustą i grzybami.
Poza wytrawnymi wypiekami, można skosztować również tych słodkich, do których nadzienia przygotowywane są wyłącznie ze świeżych, sezonowych owoców, np. truskawek, malin, śliwek czy wiśni. Chinkali to obok puri i chaczapuri najbardziej rozpoznawalna potrawa kuchni gruzińskiej – to duże pierogi, w których farsz stanowi połączenie odpowiednio doprawionego mięsa i rosołu. Na uwagę zasługują również pielmieni, czyli pierożki o niewielkich rozmiarach wypełnione świeżym, grubo mielonym mięsnym farszem.
W menu deserowym znajdują się naturalne gruzińskie lody, ręcznie przygotowywana cytrynowo-limonkowa lemoniada z nutką bazylii oraz aromatyczna gruzińska kawa.

W sieci piekarni Batumi dostępne są także ręcznie wyrabiane gruzińskie lody. Zdjęcie: materiały prasowe.
W sieci piekarni Batumi dostępne są także ręcznie wyrabiane gruzińskie lody. Zdjęcie: materiały prasowe.
Działająca w modelu franczyzowym sieć Batumi posiada swoje punkty w Warszawie, Gdyni i Sopocie.  W najbliższej przyszłości sieć wejdzie również do Krakowa i Gdańska. Do końca roku planuje otwarcie łącznie 20 lokali w całej Polsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Restauracja Belvedere z nowym szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim

Ponowne otwarcie warszawskiej restauracji Belvedere po lockdownie przyniosło zmiany. Nowy szef kreatywny Łukasz Guziński w swym autorskim, letnim menu stawia akcent na ryby i owoce morza.

Restauracja Kuby Wojewódzkiego i kilka innych w Elektrowni Powiśle - już czynne

Kolejne koncepty gastronomiczne uruchamiane w otwartej 20 maja zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle w Warszawie! W ten weekend w strefie Food Hall pojawią się Philly’s Finest (amerykańskie kanapki), Quattro Canti (pizzeria), Osmania (kebab) oraz Soul Burger.

Koreanka Grill w Warszawie

Otwarty w czerwcu tego roku lokal Koreanka Grill to grillowa wersja dobrze znanej warszawiakom Koreanki. Restauracja jest bardzo kameralna i ma ciepły klimat - idealna na nadchodzące zimowe wieczory.

Bistro Pod Sowami

Bistro pod Sowami na warszawskiej Pradze to nowa restauracja mieszcząca się w zabytkowej, niedawno odremontowanej secesyjnej Kamienicy pod Sowami.

Charlie Food & Friends w katowickim Supersamie

Katowicki Supersam dołączył do grona sześciu lokalizacji w Polsce, w których serwowana będzie kuchnia z restauracji Charlie Food & Friends. Restauracja zaoferuje świeże posiłki na wagę będące połączeniem kuchni polskiej, europejskiej i światowej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej