x

Kuchnia Warszawy na Historycznym Stole Kulinarnym

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    12.09.2019

Degustacja historycznych dań w nowoczesnej odsłonie i opowieść o warszawskiej kuchni to główne motywy spotkania organizowanego przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne.

Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Foto: materiały prasowe.
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Foto: materiały prasowe.
Historyczny Stół Kulinarny to cykl wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Drugie – po Zakopanem – spotkanie odbyło się 10 września w Warszawie w hotelu Indigo. To właśnie tam przedstawiciele stołecznej branży gastronomicznej skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni – ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni Hanny Dzielińskiej, przewodniczki, dziennikarki i popularyzatorki dziejów miasta. Partnerem wydarzenia było Miasto Stołeczne Warszawa.
Odświeżeniem tradycyjnych warszawskich receptur zajęli się szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:
Marek Maternowski z restauracji Bagatela 12 w Warszawie – zaserwował kurczaka zagrodowego podanego w towarzystwie wątróbki i pietruszki, interpretując tym samym przepis na kurczęta pieczone po polsku;
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie – przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Podał również nowoczesną wersję jesiotra z kaparami oraz selekcję serów z miodem lawendowym, rokitnikiem i wiśnią;
Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie z kuchni pokazowej Makro w Warszawie – na nowo zinterpretowali barszcz czerwony z rurą, a na deser podali autorską wersję bomby owocowej.
Spotkanie było jednocześnie oficjalną inauguracją warszawskiego szlaku kulinarnego. Do akcji Makro Polska zaprosiło 17 czołowych szefów kuchni stołecznych restauracji. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które wkrótce pojawią się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści będą mogli wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów regionu, przemierzając szlak, spróbują oryginalnych dań kuchni warszawskiej w nowoczesnej interpretacji.
– Dania stworzone przez szefów kuchni restauracji będących na szlaku są wyjątkowym połączeniem tradycji z nowoczesnością. W kartach menu lokali pojawią się zinterpretowane na nowo, zapomniane już receptury z książek Marii Ochorowicz-Monatowej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej czy zapisków szefów kuchni hotelu Europejskiego – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej w Makro Polska. – Goście spróbują m. in. flaków po warszawsku, nóżek w galarecie, barszczu czerwonego z rurą, kurczaka po polsku, wuzetki czy bomby owocowej – dodaje.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wina i oliwy świata przybywają do Warszawy

Targi Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival to wspaniałe targi wina w Polsce i niemała gratka dla miłośników oliwy. Tego roku odbędą się one 27-28 października w warszawskim EXPO XXI.

Tip dla załogi: El Popo, Chianti, Santorini i Meltemi premiują pracowników

7 grudnia (poniedziałek) w restauracjach El Popo, Chianti, Santorini i Meltemi odbędzie się akcja "Tip dla załogi". 100 % otrzymanego dochodu z zamówień tego dnia zostanie przekazane na dodatkową premię mikołajkową dla wszystkich pracowników restauracji.

Konferencja Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń

Jak smakuje Polska? Jakie produkty mogą promować nasz kraj za granicą? Jakie są trendy polskiej turystyki kulinarnej, a jakie potrzeby turysty? To zagadnienia konferencji Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń, która odbędzie się 23-24 maja w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Poprzeczka coraz wyżej - podsumowanie Targów HORECA® i ENOEXPO®

By prowadzić skuteczny biznes w branży HoReCa zawsze trzeba być o krok przed konkurencją, śledzić najnowsze trendy i - jak w sporcie - zaskarbiać sympatię fanów. Trzeba też mieć świetną ekipę - dream team, który regularnie podnosi swoje umiejętności.

JUŻ WKRÓTCE TARGI POLAGRA/INVEST HOTEL

W dniach 25-28 września br. w Poznaniu odbędzie się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli - Polagra Gastro i Invest Hotel. To kompleksowe spojrzenie na rynek, solidna dawka fachowej wiedzy oraz wiele inspiracji.

Smak domu za oceanem

Wydarzenie performatywne "Polish Table: Mine, Yours, Ours", koprodukcja nowojorskiego MOFAD - Museum of Food and Drink i Instytutu Adama Mickiewicza odbyło się 6 i 7 listopada 2018.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej