x

Kuchnia Warszawy na Historycznym Stole Kulinarnym

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    12.09.2019

Degustacja historycznych dań w nowoczesnej odsłonie i opowieść o warszawskiej kuchni to główne motywy spotkania organizowanego przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne.

Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Foto: materiały prasowe.
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Foto: materiały prasowe.
Historyczny Stół Kulinarny to cykl wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Drugie – po Zakopanem – spotkanie odbyło się 10 września w Warszawie w hotelu Indigo. To właśnie tam przedstawiciele stołecznej branży gastronomicznej skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni – ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni Hanny Dzielińskiej, przewodniczki, dziennikarki i popularyzatorki dziejów miasta. Partnerem wydarzenia było Miasto Stołeczne Warszawa.
Odświeżeniem tradycyjnych warszawskich receptur zajęli się szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:
Marek Maternowski z restauracji Bagatela 12 w Warszawie – zaserwował kurczaka zagrodowego podanego w towarzystwie wątróbki i pietruszki, interpretując tym samym przepis na kurczęta pieczone po polsku;
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie – przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Podał również nowoczesną wersję jesiotra z kaparami oraz selekcję serów z miodem lawendowym, rokitnikiem i wiśnią;
Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie z kuchni pokazowej Makro w Warszawie – na nowo zinterpretowali barszcz czerwony z rurą, a na deser podali autorską wersję bomby owocowej.
Spotkanie było jednocześnie oficjalną inauguracją warszawskiego szlaku kulinarnego. Do akcji Makro Polska zaprosiło 17 czołowych szefów kuchni stołecznych restauracji. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które wkrótce pojawią się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści będą mogli wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów regionu, przemierzając szlak, spróbują oryginalnych dań kuchni warszawskiej w nowoczesnej interpretacji.
– Dania stworzone przez szefów kuchni restauracji będących na szlaku są wyjątkowym połączeniem tradycji z nowoczesnością. W kartach menu lokali pojawią się zinterpretowane na nowo, zapomniane już receptury z książek Marii Ochorowicz-Monatowej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej czy zapisków szefów kuchni hotelu Europejskiego – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej w Makro Polska. – Goście spróbują m. in. flaków po warszawsku, nóżek w galarecie, barszczu czerwonego z rurą, kurczaka po polsku, wuzetki czy bomby owocowej – dodaje.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Za nami Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Najlepsi szefowie kuchni z Południowej Polski wybrani - przedstawiamy wyniki.

FINLANDIA® Vodka na festiwalu Wódki i zakąski w Warszawie

Za nami druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. Przez dwa dni, pod dachem Reduty Banku Polskiego w Warszawie, spotykali się eksperci i pasjonaci gorzelnictwa, miłośnicy sztuki barmańskiej oraz kulinariów.

Czy znikną wege burgery? Bruksela zdecyduje o przyszłości produktów roślinnych

Na posiedzeniu Parlamentu Europejskiego 19-22 października 2020 r. europosłowie zdecydują o przyszłości żywności pochodzenia roślinnego. Odbędzie się głosowanie nad wprowadzeniem kolejnych restrykcji dotyczących wegańskich produktów.

Dwóch Polaków w finale S.Pellegrino Young Chef

Znamy już zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków - Krzysztof Konieczny, szef Sztuczka Bistro w Sopocie oraz Łukasz Moneta, chef de partie w warszawskiej restauracji Nolita.

Zarabiaj na kawie! - warsztaty Segafredo Zanetti

Dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Segafredo Zanetti dowiesz się, jak zwiększyć obrót lokalu, budować przewagę konkurencyjną i rozwijać swój biznes.

Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej