x

Kuchnia Warszawy na Historycznym Stole Kulinarnym

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Degustacja historycznych dań w nowoczesnej odsłonie i opowieść o warszawskiej kuchni to główne motywy spotkania organizowanego przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne.

Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Foto: materiały prasowe.
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Foto: materiały prasowe.
Historyczny Stół Kulinarny to cykl wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Drugie – po Zakopanem – spotkanie odbyło się 10 września w Warszawie w hotelu Indigo. To właśnie tam przedstawiciele stołecznej branży gastronomicznej skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni – ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni Hanny Dzielińskiej, przewodniczki, dziennikarki i popularyzatorki dziejów miasta. Partnerem wydarzenia było Miasto Stołeczne Warszawa.
Odświeżeniem tradycyjnych warszawskich receptur zajęli się szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:
Marek Maternowski z restauracji Bagatela 12 w Warszawie – zaserwował kurczaka zagrodowego podanego w towarzystwie wątróbki i pietruszki, interpretując tym samym przepis na kurczęta pieczone po polsku;
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie – przyrządził karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Podał również nowoczesną wersję jesiotra z kaparami oraz selekcję serów z miodem lawendowym, rokitnikiem i wiśnią;
Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie z kuchni pokazowej Makro w Warszawie – na nowo zinterpretowali barszcz czerwony z rurą, a na deser podali autorską wersję bomby owocowej.
Spotkanie było jednocześnie oficjalną inauguracją warszawskiego szlaku kulinarnego. Do akcji Makro Polska zaprosiło 17 czołowych szefów kuchni stołecznych restauracji. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które wkrótce pojawią się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści będą mogli wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów regionu, przemierzając szlak, spróbują oryginalnych dań kuchni warszawskiej w nowoczesnej interpretacji.
– Dania stworzone przez szefów kuchni restauracji będących na szlaku są wyjątkowym połączeniem tradycji z nowoczesnością. W kartach menu lokali pojawią się zinterpretowane na nowo, zapomniane już receptury z książek Marii Ochorowicz-Monatowej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej czy zapisków szefów kuchni hotelu Europejskiego – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej w Makro Polska. – Goście spróbują m. in. flaków po warszawsku, nóżek w galarecie, barszczu czerwonego z rurą, kurczaka po polsku, wuzetki czy bomby owocowej – dodaje.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kurt Scheller i Emmanuel Renaut w Bocuse d’Or Poland 2019

Szefowie Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut obejmą stanowiska honorowych przewodniczących krajowych eliminacji konkursu Bocuse d’Or Poland, który odbędzie się 21 listopada w Krakowie.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry na Eurogastro

Wszechstronność to hasło przewodnie dla tegorocznej obecności Transgourmet i Selgros podczas targów EuroGastro 2019. Obie marki słyną nie tylko z wysokiej jakości oferty produktów i usług, ale także z intensywnego wspierania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce.

Gala Finałowa MONIN Cup Poland 2018

MONIN Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów. Oto lista 24 zakwalifikowanych uczestników do finału MONIN Cup Poland 2018. Już 8 października dowiemy się kto zdobędzie najwięcej punktów i wyjedzie do Paryża na Globalny Finał MONIN Cup.

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

Biznes HoReCa to gra!

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej