x

10 pytań do Adama Fijała

Kategoria: Wino    12.09.2019

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Adam Fijał. Foto: archiwum prywatne.
Adam Fijał. Foto: archiwum prywatne.
Dlaczego wino?
Wino daje dużo satysfakcji, wrażeń smakowych oraz zapachowych i jest to mój sposób na życie.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Z branżą gastronomiczną jestem związany już od ponad 24 lat. Moja pierwsza praca z winem to restauracja francuska Pod Papugami w Bydgoszczy w 1995 r. W pamięci najbardziej utkwiła mi wielka mapa Francji i wszystkie regiony winiarskie, których trzeba było się nauczyć.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Na pewno Adama Pawłowskiego i Tomasza Koleckiego – to oni przyjmowali mnie do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Cenię ich za profesjonalne osiągnięcia.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Krok po kroku realizuję cele i oczywiście wyznaczam ich sobie coraz więcej. Najbliższy to egzamin ASI Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Jeżeli mógłbym wybrać jakiekolwiek, byłby to Screaming Eagle Cabernet Sauvignon z 1992 r., zdegustowany najlepiej w towarzystwie innych sommelierów. Jakiś czas temu oglądałem listę
prestiżowych win podawanych w nielicznych hotelach świata i to właśnie Screaming Eagle był na szczycie tego zestawienia – ponoć na świecie dostępnych jest tylko sześć butelek.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem. Poza tym przede wszystkim opiera się na swoim doświadczeniu i profesjonalizmie.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Moim ulubionym połączeniem są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner. Mariaż gładzicy smażonej na maśle z orzechami laskowymi i kaparami ze Smaragd Achleiten z rocznika 2012 jest po prostu idealny! Poza tym biodrówka jagnięca od lokalnych dostawców w wydaniu Drukarni Smaku w połączeniu z lokalnym winem Rubinus 2018 z winnicy Fritz w Nowym Sączu. Jest to blend dwóch szczepów: regenta i cabernet cortisa.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Jest ich dużo, ale najważniejsze to możliwość poznawania wielu ciekawych osób oraz liczne okazje do degustacji różnych win i łączenia ich z jedzeniem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Mam wiele celów, wśród nich nieustanne podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz stałe zapewnienie satysfakcji gościom, których obsługuję. Poza tym staram się pracować w taki sposób, by także samemu odczuwać zadowolenie z serwisu. W gastronomii nierzadko pracuje się po kilkanaście godzin dziennie, dlatego jednym z moich celów jest dbanie o dobrą atmosferę w pracy.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Często brakuje mi po prostu czasu...

ADAM FIJAŁ
Stanowisko: główny sommelier i menedżer w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem
Data i miejsce urodzenia: 17.12.1976 r., Bydgoszcz
Najważniejsze osiągnięcia: stworzenie własnej karty win złożonej z 90 indeksów w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem oraz kart win w Cristina Ristorante w Zakopanem, Pałacu Bonerowskim w Krakowie i hotelu Prezydent w Spale; ukończenie kursu winiarskiego WSET (Wine and Spirits Education Trust) na poziomie 2 oraz 3; członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Winiarskie dolce vita

Simply Great Italian Wines - coroczna międzynarodowa prezentacja winnic i win z różnych regionów Włoch już za nami. Imprezę zorganizowano 9 maja w Warszawie.

Adam Pawłowski: rocznik 2020

Za nami rok 2020. Mieliśmy już okazję skosztować młodego wina w listopadzie i grudniu, a za chwilę zaczną do nas docierać pierwsze transporty z południowej części Nowego Świata. Z miesiąca na miesiąc coraz więcej trunków zacznie trafiać na stoły i będziemy mogli wyrabiać sobie opinię na ich temat.

Polska branża winiarska podsumowuje rok od pierwszego lockdownu

Pandemia utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale ostatecznie jej nie zaszkodziła - tak można podsumować 12 pandemicznych miesięcy. Jak mówią szefowie firm ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, wino wychodzi z kryzysu obronną ręką. Ale są kategorie, które pandemia niemal pogrążyła.

Adam Pawłowski: Angielski szampan

Ostatnia dekada to czas rozkwitu jakościowych angielskich win musujących. Kiedy mieszkałem w Anglii, byłem świadkiem kształtowania się tej ekscytującej kategorii, która podbiła serca miłośników bąbelków i zyskała uznanie potwierdzone medalami międzynarodowych konkursów winiarskich.

Najlepsze wina na świecie: 100 etykiet 2020 roku według Wine Spectator

Wine Spectator wybrał najlepsze wina na świecie. Ranking objął setkę ocenionych przez magazyn trunków. Jak co roku, nie obyło się bez niespodzianek.

POLSKI SOMMELIER WICEMISTRZEM EUROPY

11 maja br. w Wiedniu Piotr Pietras został srebrnym medalistą Mistrzostw Europy Sommelierów. Zajął drugie miejsce za Raimondsem Tomsonem z Łotwy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej