x

10 pytań do Adama Fijała

Kategoria: Wino

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Adam Fijał. Foto: archiwum prywatne.
Adam Fijał. Foto: archiwum prywatne.
Dlaczego wino?
Wino daje dużo satysfakcji, wrażeń smakowych oraz zapachowych i jest to mój sposób na życie.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Z branżą gastronomiczną jestem związany już od ponad 24 lat. Moja pierwsza praca z winem to restauracja francuska Pod Papugami w Bydgoszczy w 1995 r. W pamięci najbardziej utkwiła mi wielka mapa Francji i wszystkie regiony winiarskie, których trzeba było się nauczyć.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Na pewno Adama Pawłowskiego i Tomasza Koleckiego – to oni przyjmowali mnie do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Cenię ich za profesjonalne osiągnięcia.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Krok po kroku realizuję cele i oczywiście wyznaczam ich sobie coraz więcej. Najbliższy to egzamin ASI Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Jeżeli mógłbym wybrać jakiekolwiek, byłby to Screaming Eagle Cabernet Sauvignon z 1992 r., zdegustowany najlepiej w towarzystwie innych sommelierów. Jakiś czas temu oglądałem listę
prestiżowych win podawanych w nielicznych hotelach świata i to właśnie Screaming Eagle był na szczycie tego zestawienia – ponoć na świecie dostępnych jest tylko sześć butelek.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem. Poza tym przede wszystkim opiera się na swoim doświadczeniu i profesjonalizmie.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Moim ulubionym połączeniem są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner. Mariaż gładzicy smażonej na maśle z orzechami laskowymi i kaparami ze Smaragd Achleiten z rocznika 2012 jest po prostu idealny! Poza tym biodrówka jagnięca od lokalnych dostawców w wydaniu Drukarni Smaku w połączeniu z lokalnym winem Rubinus 2018 z winnicy Fritz w Nowym Sączu. Jest to blend dwóch szczepów: regenta i cabernet cortisa.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Jest ich dużo, ale najważniejsze to możliwość poznawania wielu ciekawych osób oraz liczne okazje do degustacji różnych win i łączenia ich z jedzeniem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Mam wiele celów, wśród nich nieustanne podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz stałe zapewnienie satysfakcji gościom, których obsługuję. Poza tym staram się pracować w taki sposób, by także samemu odczuwać zadowolenie z serwisu. W gastronomii nierzadko pracuje się po kilkanaście godzin dziennie, dlatego jednym z moich celów jest dbanie o dobrą atmosferę w pracy.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Często brakuje mi po prostu czasu...

ADAM FIJAŁ
Stanowisko: główny sommelier i menedżer w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem
Data i miejsce urodzenia: 17.12.1976 r., Bydgoszcz
Najważniejsze osiągnięcia: stworzenie własnej karty win złożonej z 90 indeksów w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem oraz kart win w Cristina Ristorante w Zakopanem, Pałacu Bonerowskim w Krakowie i hotelu Prezydent w Spale; ukończenie kursu winiarskiego WSET (Wine and Spirits Education Trust) na poziomie 2 oraz 3; członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

Adam Pawłowski: Biała Argentyna

Argentyna nieodłącznie kojarzy się z czerwonym malbeckiem. Mało kto wie, że w latach 80. konsumpcja wina w tym kraju sięgnęła rekordowego i nadal niedoścignionego poziomu 100 l na osobę rocznie. Zaskakujące, że piło się wówczas głównie białe odmiany.

10 pytań do Eweliny Brdak

Ewelina Brdak, sommelier i menedżer w restauracji Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner w Warszawie, opowiada o swojej pierwszej pracy i o rozwoju na stanowisku sommeliera.

Znamy najlepszego sommeliera w Polsce!

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, który na co dzień pracuje w londyńskiej restauracji Launceston Place.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

W Sopocie 15 października odbędzie się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. W konkursie zmierzą się przedstawiciele Polski, Szwecji, Łotwy, Litwy, Estonii i Słowacji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej