x

10 pytań do Adama Fijała

Kategoria: Wino    12.09.2019

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Adam Fijał. Foto: archiwum prywatne.
Adam Fijał. Foto: archiwum prywatne.
Dlaczego wino?
Wino daje dużo satysfakcji, wrażeń smakowych oraz zapachowych i jest to mój sposób na życie.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Z branżą gastronomiczną jestem związany już od ponad 24 lat. Moja pierwsza praca z winem to restauracja francuska Pod Papugami w Bydgoszczy w 1995 r. W pamięci najbardziej utkwiła mi wielka mapa Francji i wszystkie regiony winiarskie, których trzeba było się nauczyć.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Na pewno Adama Pawłowskiego i Tomasza Koleckiego – to oni przyjmowali mnie do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Cenię ich za profesjonalne osiągnięcia.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Krok po kroku realizuję cele i oczywiście wyznaczam ich sobie coraz więcej. Najbliższy to egzamin ASI Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Jeżeli mógłbym wybrać jakiekolwiek, byłby to Screaming Eagle Cabernet Sauvignon z 1992 r., zdegustowany najlepiej w towarzystwie innych sommelierów. Jakiś czas temu oglądałem listę
prestiżowych win podawanych w nielicznych hotelach świata i to właśnie Screaming Eagle był na szczycie tego zestawienia – ponoć na świecie dostępnych jest tylko sześć butelek.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem. Poza tym przede wszystkim opiera się na swoim doświadczeniu i profesjonalizmie.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Moim ulubionym połączeniem są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner. Mariaż gładzicy smażonej na maśle z orzechami laskowymi i kaparami ze Smaragd Achleiten z rocznika 2012 jest po prostu idealny! Poza tym biodrówka jagnięca od lokalnych dostawców w wydaniu Drukarni Smaku w połączeniu z lokalnym winem Rubinus 2018 z winnicy Fritz w Nowym Sączu. Jest to blend dwóch szczepów: regenta i cabernet cortisa.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Jest ich dużo, ale najważniejsze to możliwość poznawania wielu ciekawych osób oraz liczne okazje do degustacji różnych win i łączenia ich z jedzeniem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Mam wiele celów, wśród nich nieustanne podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz stałe zapewnienie satysfakcji gościom, których obsługuję. Poza tym staram się pracować w taki sposób, by także samemu odczuwać zadowolenie z serwisu. W gastronomii nierzadko pracuje się po kilkanaście godzin dziennie, dlatego jednym z moich celów jest dbanie o dobrą atmosferę w pracy.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Często brakuje mi po prostu czasu...

ADAM FIJAŁ
Stanowisko: główny sommelier i menedżer w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem
Data i miejsce urodzenia: 17.12.1976 r., Bydgoszcz
Najważniejsze osiągnięcia: stworzenie własnej karty win złożonej z 90 indeksów w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem oraz kart win w Cristina Ristorante w Zakopanem, Pałacu Bonerowskim w Krakowie i hotelu Prezydent w Spale; ukończenie kursu winiarskiego WSET (Wine and Spirits Education Trust) na poziomie 2 oraz 3; członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Piotr Pietras zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

W finałowej trójce znaleźli się Marek Przyborek, Maciej Sokołowski i zeszłoroczny zwycięzca, który w Argentynie na Mistrzostwach Świata zajął 10. miejsce - Piotr Pietras. W tym roku wystartowała rekordowa liczba - aż 24 kandydatów z czołowych restauracji polskich i zagranicznych.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: KAMIL ŚLADEWSKI

Kamil Śladewski swoją przygodę z winem rozpoczął w 2011 r. Od 5 lat pracuje jako główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu. Uważa, że dobrego sommeliera cechuje gościnność, bogata wiedza oraz umiejętności sprzedażowe.

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. II

21 marca w warszawskiej restauracji Ed Red odbył się pojedynek sommelierów na wina kalifornijskie. W szranki stanęli Monika Włosińska, sommelierka restauracji White Ona w Warszawie, oraz Adam Pawłowski, Master Sommelier. Co wynikło z tej rywalizacji?

JUŻ WKRÓTCE GRAND PRIX "MAGAZYNU WINO"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

CALIFORNIA ZIN & CHOCOLATE - ŁĄCZ WINO Z CZEKOLADĄ

Od 12 lutego do 31 maja California Wines Polska, marka Lindt oraz Taste It All zapraszają restauracje do udziału w akcji specjalnej California Zin & Chocolate. Importerzy wina przygotowali dla restauracji specjalne rabaty i pakiety win zinfandel.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej