10 pytań do Adama Fijała
Kategoria: Wino

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Adam Fijał. Foto: archiwum prywatne.
Adam Fijał. Foto: archiwum prywatne.
Dlaczego wino?
Wino daje dużo satysfakcji, wrażeń smakowych oraz zapachowych i jest to mój sposób na życie.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Z branżą gastronomiczną jestem związany już od ponad 24 lat. Moja pierwsza praca z winem to restauracja francuska Pod Papugami w Bydgoszczy w 1995 r. W pamięci najbardziej utkwiła mi wielka mapa Francji i wszystkie regiony winiarskie, których trzeba było się nauczyć.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Na pewno Adama Pawłowskiego i Tomasza Koleckiego – to oni przyjmowali mnie do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Cenię ich za profesjonalne osiągnięcia.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Krok po kroku realizuję cele i oczywiście wyznaczam ich sobie coraz więcej. Najbliższy to egzamin ASI Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Jeżeli mógłbym wybrać jakiekolwiek, byłby to Screaming Eagle Cabernet Sauvignon z 1992 r., zdegustowany najlepiej w towarzystwie innych sommelierów. Jakiś czas temu oglądałem listę
prestiżowych win podawanych w nielicznych hotelach świata i to właśnie Screaming Eagle był na szczycie tego zestawienia – ponoć na świecie dostępnych jest tylko sześć butelek.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem. Poza tym przede wszystkim opiera się na swoim doświadczeniu i profesjonalizmie.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Moim ulubionym połączeniem są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner. Mariaż gładzicy smażonej na maśle z orzechami laskowymi i kaparami ze Smaragd Achleiten z rocznika 2012 jest po prostu idealny! Poza tym biodrówka jagnięca od lokalnych dostawców w wydaniu Drukarni Smaku w połączeniu z lokalnym winem Rubinus 2018 z winnicy Fritz w Nowym Sączu. Jest to blend dwóch szczepów: regenta i cabernet cortisa.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Jest ich dużo, ale najważniejsze to możliwość poznawania wielu ciekawych osób oraz liczne okazje do degustacji różnych win i łączenia ich z jedzeniem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Mam wiele celów, wśród nich nieustanne podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz stałe zapewnienie satysfakcji gościom, których obsługuję. Poza tym staram się pracować w taki sposób, by także samemu odczuwać zadowolenie z serwisu. W gastronomii nierzadko pracuje się po kilkanaście godzin dziennie, dlatego jednym z moich celów jest dbanie o dobrą atmosferę w pracy.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Często brakuje mi po prostu czasu...

ADAM FIJAŁ
Stanowisko: główny sommelier i menedżer w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem
Data i miejsce urodzenia: 17.12.1976 r., Bydgoszcz
Najważniejsze osiągnięcia: stworzenie własnej karty win złożonej z 90 indeksów w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem oraz kart win w Cristina Ristorante w Zakopanem, Pałacu Bonerowskim w Krakowie i hotelu Prezydent w Spale; ukończenie kursu winiarskiego WSET (Wine and Spirits Education Trust) na poziomie 2 oraz 3; członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.
Zobacz także
Adam Pawłowski: Słoneczna Badenia

W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia, bo o niej mowa, znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że kiedy podróżowałem po tym regionie, roaming telefoniczny raz po raz witał mnie w innym kraju.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów

Druga runda pojedynku sommelierów z winami kalifornijskimi w tle odbyła się 26 marca w restauracji Brasserie Warszawska. Tym razem w szranki stanęli Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś oraz Kajetan Zalewski z restauracji Ale Wino.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

10 pytań do Michała Gajewskiego

Michał Gajewski jest głównym sommelierem w Śląskiej Prohibicji. W swoim zawodzie ceni najbardziej możliwość ciągłego rozwoju oraz kontakt z gośćmi.

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Winiarskie dolce vita

Simply Great Italian Wines - coroczna międzynarodowa prezentacja winnic i win z różnych regionów Włoch już za nami. Imprezę zorganizowano 9 maja w Warszawie.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej