Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku
Kategoria: Miejsca

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Słony Spichlerz. Foto: materiały prasowe restauracji.
Słony Spichlerz. Foto: materiały prasowe restauracji.
Nie tylko wśród miłośników jedzenia reprezentujących różne pokolenia, ale także tych, którzy posiadają odmienne gusta kulinarne. W marcu pierwsze tego typu miejsce powstało w Gdańsku. Mowa o Słonym Spichlerzu, czyli food hallu zlokalizowanym w centrum biznesowym Deo Plaza na Wyspie Spichrzów tuż nad Motławą. Z powierzchni użytkowej około 40 tys. m 2 – 1 tys. m 2 zajmuje Słony Spichlerz, który oferuje około 400 miejsc siedzących (w sumie 3 sale i dwa ogródki). Właścicielem jest spółka SDG Ventures, najemcami zaś zarówno restauracje lokalne, jak i koncepty z innych miast. Znajdziemy tu kreatywną kuchnię polską z przekąskami, sztandarowe dania Włoch, Japonii, Azji, Meksyku czy Indii (również wegetariańsko wegańskie). Uraczy nas nimi 9 restauracji (Bangkuk by Thai Thai, Błogo, Chwila Moment, Czerwony Piec, Delifish, Gwar, Ramen & Sushi by Mitsuro, Sexy Bull, Vegemadre). Wielbiciele koktajli mogą się ich napić w Salty Barze (na 1. piętrze) oraz w Spritz Barze w oranżerii na parterze. Przestrzeń Spichlerza jest w 100% wypełniona i nie ma planów na kolejnych restauratorów. Wyróżnikiem miejsca są godziny otwarcia – to nowa jakość w trójmiejskiej gastronomii. Słony Spichlerz funkcjonuje w systemie niemalże całodobowym – część przestrzeni jest udostępniania od godziny 8.00 na śniadania, a w weekendy całość jest czynna do 3.00 nad ranem. Główną ideą Słonego Spichlerza jest chęć stworzenia gastronomicznego serca w Gdańsku, w starannie zaaranżowanym wnętrzu, z doskonałą lokalizacją i wysoką jakością dań. Miejsce zostało zaprojektowane przez Belotto Design przy współpracy z Biurem Kreacja.

ul. Chmielna 10-25, Gdańsk

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.
Zobacz także
Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej