x

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

Kategoria: Miejsca

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Słony Spichlerz. Foto: materiały prasowe restauracji.
Słony Spichlerz. Foto: materiały prasowe restauracji.
Nie tylko wśród miłośników jedzenia reprezentujących różne pokolenia, ale także tych, którzy posiadają odmienne gusta kulinarne. W marcu pierwsze tego typu miejsce powstało w Gdańsku. Mowa o Słonym Spichlerzu, czyli food hallu zlokalizowanym w centrum biznesowym Deo Plaza na Wyspie Spichrzów tuż nad Motławą. Z powierzchni użytkowej około 40 tys. m 2 – 1 tys. m 2 zajmuje Słony Spichlerz, który oferuje około 400 miejsc siedzących (w sumie 3 sale i dwa ogródki). Właścicielem jest spółka SDG Ventures, najemcami zaś zarówno restauracje lokalne, jak i koncepty z innych miast. Znajdziemy tu kreatywną kuchnię polską z przekąskami, sztandarowe dania Włoch, Japonii, Azji, Meksyku czy Indii (również wegetariańsko wegańskie). Uraczy nas nimi 9 restauracji (Bangkuk by Thai Thai, Błogo, Chwila Moment, Czerwony Piec, Delifish, Gwar, Ramen & Sushi by Mitsuro, Sexy Bull, Vegemadre). Wielbiciele koktajli mogą się ich napić w Salty Barze (na 1. piętrze) oraz w Spritz Barze w oranżerii na parterze. Przestrzeń Spichlerza jest w 100% wypełniona i nie ma planów na kolejnych restauratorów. Wyróżnikiem miejsca są godziny otwarcia – to nowa jakość w trójmiejskiej gastronomii. Słony Spichlerz funkcjonuje w systemie niemalże całodobowym – część przestrzeni jest udostępniania od godziny 8.00 na śniadania, a w weekendy całość jest czynna do 3.00 nad ranem. Główną ideą Słonego Spichlerza jest chęć stworzenia gastronomicznego serca w Gdańsku, w starannie zaaranżowanym wnętrzu, z doskonałą lokalizacją i wysoką jakością dań. Miejsce zostało zaprojektowane przez Belotto Design przy współpracy z Biurem Kreacja.

ul. Chmielna 10-25, Gdańsk

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Prowincja

Prowincja to nowa restauracja w Supraślu, której właścicielami są Anna i Michał Arciszewscy. Mieści się w zabytkowym supraskim Domu Ludowym, zlokalizowanym przy parku niedaleko słynnego Teatru Wierszalin.

Warszawski Projekt 44 - comfort food w autorksim wydaniu

Usytuowany na parterze imponującego wieżowca przy ul. Złotej warszawski Projekt 44 proponuje comfort food w autorskim wydaniu. Choć sąsiedztwo najdroższych apartamentów w Polsce może nieco onieśmielać, wystrój restauracji zachęca do odwiedzin - jest zarazem elegancka, przytulna i nieco industrialna.

Mitsuro Restaurants w Starym Browarze

Klub muzyczny premium, restauracja sushi z pierwszym w Polsce menu w stylu robatayaki oraz steakhouse pod szyldem Whiskey in the Jar.

Projekt 44 w warszawskim apartamentowcu przy Złotej 44

Restauracja Projekt 44 to nowy lokal restauratora Józefa Krawczyka. Szefem kuchni został w nim Marcin Molik.

Munchies

Munchies tworzą Piotr Kubera, Jacek Tymburski oraz Adrian Tarkowski. Poznali się, pracując w Atelier Amaro. W zeszłym roku serwowali jedzenie na barce Wynurzenie w Warszawie, a w czerwcu tego roku otworzyli Munchies w Lublinie, gdzie dołączył do nich Jan Raczkowski.

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej