x

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

Kategoria: Miejsca    12.09.2019

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Słony Spichlerz. Foto: materiały prasowe restauracji.
Słony Spichlerz. Foto: materiały prasowe restauracji.
Nie tylko wśród miłośników jedzenia reprezentujących różne pokolenia, ale także tych, którzy posiadają odmienne gusta kulinarne. W marcu pierwsze tego typu miejsce powstało w Gdańsku. Mowa o Słonym Spichlerzu, czyli food hallu zlokalizowanym w centrum biznesowym Deo Plaza na Wyspie Spichrzów tuż nad Motławą. Z powierzchni użytkowej około 40 tys. m 2 – 1 tys. m 2 zajmuje Słony Spichlerz, który oferuje około 400 miejsc siedzących (w sumie 3 sale i dwa ogródki). Właścicielem jest spółka SDG Ventures, najemcami zaś zarówno restauracje lokalne, jak i koncepty z innych miast. Znajdziemy tu kreatywną kuchnię polską z przekąskami, sztandarowe dania Włoch, Japonii, Azji, Meksyku czy Indii (również wegetariańsko wegańskie). Uraczy nas nimi 9 restauracji (Bangkuk by Thai Thai, Błogo, Chwila Moment, Czerwony Piec, Delifish, Gwar, Ramen & Sushi by Mitsuro, Sexy Bull, Vegemadre). Wielbiciele koktajli mogą się ich napić w Salty Barze (na 1. piętrze) oraz w Spritz Barze w oranżerii na parterze. Przestrzeń Spichlerza jest w 100% wypełniona i nie ma planów na kolejnych restauratorów. Wyróżnikiem miejsca są godziny otwarcia – to nowa jakość w trójmiejskiej gastronomii. Słony Spichlerz funkcjonuje w systemie niemalże całodobowym – część przestrzeni jest udostępniania od godziny 8.00 na śniadania, a w weekendy całość jest czynna do 3.00 nad ranem. Główną ideą Słonego Spichlerza jest chęć stworzenia gastronomicznego serca w Gdańsku, w starannie zaaranżowanym wnętrzu, z doskonałą lokalizacją i wysoką jakością dań. Miejsce zostało zaprojektowane przez Belotto Design przy współpracy z Biurem Kreacja.

ul. Chmielna 10-25, Gdańsk

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Stół - nieoczywiste połączenia smakowe w Krakowie

Pod koniec marca tego roku w Krakowie, w bezpośrednim sąsiedztwie krakowskiego rynku, powstała restauracja Stół. Lokal ma industrialne wnętrze i 53 miejsca siedzące. Dodatkowo dostępnych jest 50 miejsc w piwnicy, przeznaczonej na organizację imprez dla grup zamkniętych.

Manifest Street Food

Adrian Feliks, szef kuchni znany m.in. z programu kulinarnego "Top Chef", tworzy sieć lokali pod nazwą Manifest Street Food.

Różnorodnie i międzypokoleniowo w warszawskiej Cafe Mozaika

Mozaika istnieje od 1961 r. i wielu ludziom trudno byłoby wyobrazić sobie Stary Mokotów bez obecności jej pięknego różowego neonu świecącego przy parku Morskie Oko.

Latem otwiera się Browar Warszawski. Warzenie piwa wraca na Wolę!

Koneserskie piwo kraftowe, cocktail bar z ofertą rozrywkową i rodzinna restauracja włoska to oferta Browaru Warszawskiego, kolejnego konceptu, który obok innych lokali gastronomicznych pojawi się w Browarach Warszawskich. Jego pomysłodawcą jest Mark Zarkhin, który stworzył już ponad 120 restauracji.

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Francuska Charlotte Bouillon w Warszawie

Właścicielki kultowej Charlotte na stołecznym placu Zbawiciela, jej klonów w Krakowie i Wrocławiu oraz warszawskiej Charlotte Menora z elementami kuchni żydowskiej zrealizowały kolejny pomysł - 17 października otworzyły Charlotte Bouillon.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej