Wietnamski Tran Tran w Warszawie
Kategoria: Miejsca

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Vinh Quang Tran. Foto: materiały prasowe restauracji.
Vinh Quang Tran. Foto: materiały prasowe restauracji.
Właściciel kładzie nacisk na autentyczność podawanych dań, serwując kuchnię zdrową i przygotowaną z najlepszych składników (np. w wielu daniach standardowe mięso z kurczaka zostało zastąpione zdrowszym mięsem indyka lub kurczakiem zagrodowym). Kuchni szefuje Vu Duy Binh, który pracował w restauracjach renomowanych wietnamskich hoteli. Jego prawą ręką jest natomiast Taj-Wisanu Srijaikham, były szef kuchni Marriottu w Bangkoku. Restaurację testowo otworzono już na początku kwietnia – wtedy przychodzący goście mieli okazję wypowiedzieć się na temat serwowanych dań, co miało wpływ na ostateczne menu lokalu. Obecnie w karcie znaleźć można klasykę: zupę pho z wołowiną (duża porcja to koszt 25 zł), sajgonki i spring rollsy (15 do 22 zł) czy np. bu bo nam bo (29 zł), ale również mniej popularne dania takie jak curry geang pla salmon (żółte curry z łososiem, 42 zł) lub wołowinę/krewetki/chrupiącą kaczkę w sosie mango (39-45 zł). Restauracja oferuje też dania wegetariańskie i menu dla dzieci, a na gości codziennie czekają ciekawe promocje. Tran Tran to klimatyczny lokal pomysłu wietnamskiej projektantki. Aby podkreślić autentyczność, cały wystrój wraz z zastawą został sprowadzony z Wietnamu. Restauracja jest w stanie pomieścić do 45 osób wewnątrz lokalu. Na czerwiec zaplanowano otwarcie ogródka. Każdy spragniony wietnamskich smaków może ich spróbować w Tran Tran od poniedziałku do czwartku w godzinach 12.00-22.00 oraz w weekendy (piątek-niedziela) do 23.00. W tygodniu między 12.00 a 16.00 podawane są lunche – zupa + drugie danie (zawsze dwie opcje do wyboru) w cenie od 19,90 do 24,90 zł.

ul. Wilcza 20, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.
Zobacz także
Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej