x

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Kategoria: Miejsca

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Vinh Quang Tran. Foto: materiały prasowe restauracji.
Vinh Quang Tran. Foto: materiały prasowe restauracji.
Właściciel kładzie nacisk na autentyczność podawanych dań, serwując kuchnię zdrową i przygotowaną z najlepszych składników (np. w wielu daniach standardowe mięso z kurczaka zostało zastąpione zdrowszym mięsem indyka lub kurczakiem zagrodowym). Kuchni szefuje Vu Duy Binh, który pracował w restauracjach renomowanych wietnamskich hoteli. Jego prawą ręką jest natomiast Taj-Wisanu Srijaikham, były szef kuchni Marriottu w Bangkoku. Restaurację testowo otworzono już na początku kwietnia – wtedy przychodzący goście mieli okazję wypowiedzieć się na temat serwowanych dań, co miało wpływ na ostateczne menu lokalu. Obecnie w karcie znaleźć można klasykę: zupę pho z wołowiną (duża porcja to koszt 25 zł), sajgonki i spring rollsy (15 do 22 zł) czy np. bu bo nam bo (29 zł), ale również mniej popularne dania takie jak curry geang pla salmon (żółte curry z łososiem, 42 zł) lub wołowinę/krewetki/chrupiącą kaczkę w sosie mango (39-45 zł). Restauracja oferuje też dania wegetariańskie i menu dla dzieci, a na gości codziennie czekają ciekawe promocje. Tran Tran to klimatyczny lokal pomysłu wietnamskiej projektantki. Aby podkreślić autentyczność, cały wystrój wraz z zastawą został sprowadzony z Wietnamu. Restauracja jest w stanie pomieścić do 45 osób wewnątrz lokalu. Na czerwiec zaplanowano otwarcie ogródka. Każdy spragniony wietnamskich smaków może ich spróbować w Tran Tran od poniedziałku do czwartku w godzinach 12.00-22.00 oraz w weekendy (piątek-niedziela) do 23.00. W tygodniu między 12.00 a 16.00 podawane są lunche – zupa + drugie danie (zawsze dwie opcje do wyboru) w cenie od 19,90 do 24,90 zł.

ul. Wilcza 20, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Bez Gwiazdek

Bez Gwiazdek to nowa restauracja na warszawskim Powiślu, której właścicielami są Robert Trzópek (wcześniej szef kuchni m.in. Tamka 43, The Harvest) oraz Jan Kęcik (od lat sous-chef Trzópka).

PRZYJEMNOŚĆ

Przyjemność to lokal specjalizujący się w pizzy w kalifornijskim stylu. Został otwarty w styczniu br. w Poznaniu przy ul. Górna Wilda 82 przez Mateusza Łuczyńskiego (współwłaściciela Falli) oraz Bartosza Grochowskiego (właściciela Źródło Bar).

WIELKI BŁĘKIT

W Båly na południu Norwegii powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Under będzie pełniło także funkcję nieformalnej pracowni naukowej u skalistego wybrzeża Lindesnes. O tym niezwykłym projekcie rozmawialiśmy z szefem kuchni Nicolai Ellitsgaardem.

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Targi Between kitchen & dining room - II edycja

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki, w Warszawie odbędzie się druga edycja BETWEEN kitchen & dining room. Jest to nowy cykl targów, na których prezentują się firmy i marki związane z kuchnią oraz jadalnią, m.in.: ceramika, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne, meble oraz artykuły spożywcze.

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej