ul. Mariacka 2/3, Gdańsk
Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.
Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.
ul. Mariacka 2/3, Gdańsk
Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.
Amuni to włoska restauracja utrzymana w duchu slow food, która otworzyła swoje podwoje w marcu. Mieści się tuż obok Brasserie Warszawskiej. Szefem kuchni i współwłaścicielem Amuni jest Andrea Scarantino, znany z prowadzenia − również włoskiej − Mammy Marietty na warszawskim Mokotowie.
MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci w Polsce. Dziesiąty lokal szwedzkiej marki burgerowej ruszył 25 sierpnia w Babicach Nowych pod Warszawą.
Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.
Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.
Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.
Poznajcie trzy restauracje, w których za selekcję win odpowiedzialne są kobiety.