x

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Kategoria: Miejsca    12.09.2019

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Niesztuka Restaurant&Bar. Foto: materiały prasowe restauracji.
Niesztuka Restaurant&Bar. Foto: materiały prasowe restauracji.
Lokal otworzył drzwi we wrześniu 2018 r., a właścicielką oraz autorką projektu wnętrza jest Weronika Sarna. Miejsce liczy 70 m 2 i pomieści 41 gości na dwóch poziomach (parter plus antresola). W wystroju dominuje drewno, cegła oraz wiszące z sufitu żarówki o ciepłym oświetleniu. Przestrzeń optycznie powiększają umieszczone na ścianach lustra. Jak mówi właścicielka, Niesztuka to projekt, który powstał z miłości do jedzenia. W myśl filozofii glocal, lokalne, sezonowe składniki łączone są tu z wpływami z całego świata, a najważniejszy jest produkt najwyższej jakości. Karta jest wybitnie krótka – tylko 4 przystawki (28-36 zł), 1 zupa, 4 dania główne (38-150 zł), 1 deser – i zmienia się kilka razy w tygodniu. Zawsze jednak w menu można znaleźć ceviche, tatara, dania rybne, mięsne i steki z sezonowanej polskiej wołowiny oraz opcje wegetariańskie. Przykładowe propozycje to ceviche z przegrzebków z mlekiem tygrysim, awokado, rzodkiewką, jalapeño, imbirem, kolendrą, olejem chili czy żabnica ze szparagami, dzikim brokułem, purée z bergamotki, palonym masłem i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim. Kierunek tej ambitnej, a zarazem prostej kuchni nadaje szef Edgar Jakub Jakubowski, który swoje ponad 15-letnie doświadczenie zdobywał głównie za granicą, w Holandii i Wielkiej Brytanii, pracując w restauracjach takich jak: Watershed, Severnshed, River Station, The Cowshed czy Bordeaux Quay. Swoje podejście do gotowania ukształtował też podczas wielu podróży po Stanach Zjednoczonych, Azji i Europie. Te wpływy widać po doborze produktów oraz czerpaniu m.in. z kuchni nikkei. Niesztuka uraczy nas winami (choć i tu wybór jest niewielki, ok. 30 etykiet) oraz autorskimi szprycerami i piwami z Browaru Kościerzyna. Niedługo będzie można napić się też mocnego alkoholu. Restauracja nie ma oferty lunchowej.

ul. Mariacka 2/3, Gdańsk

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

AMUNI

Amuni to włoska restauracja utrzymana w duchu slow food, która otworzyła swoje podwoje w marcu. Mieści się tuż obok Brasserie Warszawskiej. Szefem kuchni i współwłaścicielem Amuni jest Andrea Scarantino, znany z prowadzenia − również włoskiej − Mammy Marietty na warszawskim Mokotowie.

10. restauracja MAX Premium Burgers otwiera się dla gości

MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci w Polsce. Dziesiąty lokal szwedzkiej marki burgerowej ruszył 25 sierpnia w Babicach Nowych pod Warszawą.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

3 miejsca, w których rządzą sommelierki

Poznajcie trzy restauracje, w których za selekcję win odpowiedzialne są kobiety.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej