x

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Kategoria: Miejsca    12.09.2019

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Niesztuka Restaurant&Bar. Foto: materiały prasowe restauracji.
Niesztuka Restaurant&Bar. Foto: materiały prasowe restauracji.
Lokal otworzył drzwi we wrześniu 2018 r., a właścicielką oraz autorką projektu wnętrza jest Weronika Sarna. Miejsce liczy 70 m 2 i pomieści 41 gości na dwóch poziomach (parter plus antresola). W wystroju dominuje drewno, cegła oraz wiszące z sufitu żarówki o ciepłym oświetleniu. Przestrzeń optycznie powiększają umieszczone na ścianach lustra. Jak mówi właścicielka, Niesztuka to projekt, który powstał z miłości do jedzenia. W myśl filozofii glocal, lokalne, sezonowe składniki łączone są tu z wpływami z całego świata, a najważniejszy jest produkt najwyższej jakości. Karta jest wybitnie krótka – tylko 4 przystawki (28-36 zł), 1 zupa, 4 dania główne (38-150 zł), 1 deser – i zmienia się kilka razy w tygodniu. Zawsze jednak w menu można znaleźć ceviche, tatara, dania rybne, mięsne i steki z sezonowanej polskiej wołowiny oraz opcje wegetariańskie. Przykładowe propozycje to ceviche z przegrzebków z mlekiem tygrysim, awokado, rzodkiewką, jalapeño, imbirem, kolendrą, olejem chili czy żabnica ze szparagami, dzikim brokułem, purée z bergamotki, palonym masłem i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim. Kierunek tej ambitnej, a zarazem prostej kuchni nadaje szef Edgar Jakub Jakubowski, który swoje ponad 15-letnie doświadczenie zdobywał głównie za granicą, w Holandii i Wielkiej Brytanii, pracując w restauracjach takich jak: Watershed, Severnshed, River Station, The Cowshed czy Bordeaux Quay. Swoje podejście do gotowania ukształtował też podczas wielu podróży po Stanach Zjednoczonych, Azji i Europie. Te wpływy widać po doborze produktów oraz czerpaniu m.in. z kuchni nikkei. Niesztuka uraczy nas winami (choć i tu wybór jest niewielki, ok. 30 etykiet) oraz autorskimi szprycerami i piwami z Browaru Kościerzyna. Niedługo będzie można napić się też mocnego alkoholu. Restauracja nie ma oferty lunchowej.

ul. Mariacka 2/3, Gdańsk

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

HYGGE BISTRO

W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach, takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.

The Bell

The Bell to nowe miejsce na warszawskiej Saskiej Kępie.

AMUNI

Amuni to włoska restauracja utrzymana w duchu slow food, która otworzyła swoje podwoje w marcu. Mieści się tuż obok Brasserie Warszawskiej. Szefem kuchni i współwłaścicielem Amuni jest Andrea Scarantino, znany z prowadzenia − również włoskiej − Mammy Marietty na warszawskim Mokotowie.

Qulinarium - nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze

W ostatni weekend sierpnia uroczyście otwarto Qulinarium - nową strefę restauracyjną w Manufakturze w Łodzi. Dawny food court został zmodernizowany zgodnie z aktualnymi trendami nie tylko w wystroju wnętrz, ale również pod kątem funkcjonalności i nowych potrzeb klientów Manufaktury.

Max Premium Burgers już w Warszawie!

Od końca stycznia szwedzkie burgery od Max Premium Burgers można zjeść już w 8 lokalizacjach w Polsce, w tym w trzech w Warszawie. Nowe lokale otworzone zostały w największych centrach handlowych stolicy - Złotych Tarasach oraz Arkadii.

Michał Sierka nowym Szefem Kuchni restauracja Merliniego

Zdobywał doświadczenie w gwiazdkowych restauracjach w Polsce i za granicą. Obecnie szefuje restauracji Merliniego. We współpracy z Szefem Wykonawczym Bartłomiejem Czerwińskim od lipca wprowadzają nowe menu inspirowane nowojorską sceną restauracyjną.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej