"Prosto" Yotama Ottolenghiego
Kategoria: Lifestyle - książki

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

\"Prosto". Foto: materiały prasowe.
\"Prosto". Foto: materiały prasowe.
Z pozoru niezbyt skomplikowane domowe gotowanie, o jakim w niej mowa, może okazać się inspiracją dla szefów kuchni i restauratorów poszukujących prostych smaków, zwłaszcza w niezobowiązującym jedzeniu na co dzień. Jak podkreśla autor, prostota w kuchni to rzecz względna – to, co dla jednego jest banalne do zrobienia, dla kogoś innego będzie pracochłonne i zajmie mu dużo czasu. W tej książce każdy jednak znajdzie coś dla siebie. Mamy tu m.in. chłodnik ogórkowy z imbirem i kalafiorem, sałatkę z cukinii z orzechami włoskimi i tymiankiem, bulgur z pomidorami, bakłażanem i jogurtem cytrynowym, chilli z rybą i tahiną, a na deser clafoutis z figami i tymiankiem. Tak się złożyło, że większość pomysłów to dania czysto warzywne czy roślinne, ale Yotam Ottolenghi nie skupia się na tym, by były ortodoksyjnie wegańskie, wegetariańskie czy bezglutenowe. Każdy przepis zawiera maksymalnie 10 składników, nie wymaga dużo pracy i można go przygotować z wyprzedzeniem. Lekkość, świeżość i bezpretensjonalność to największe zalety tej książki oraz dań w niej zgromadzonych. Warto też zauważyć, że publikacja Ottolenghiego należy do tych najbardziej estetycznych, z atrakcyjnymi zdjęciami pełnymi nasyconych, intensywnych kolorów natury. Nic tak dobrze nie zaostrza apetytu!

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej