x

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Kategoria: Lifestyle - książki

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

\"Prosto". Foto: materiały prasowe.
\"Prosto". Foto: materiały prasowe.
Z pozoru niezbyt skomplikowane domowe gotowanie, o jakim w niej mowa, może okazać się inspiracją dla szefów kuchni i restauratorów poszukujących prostych smaków, zwłaszcza w niezobowiązującym jedzeniu na co dzień. Jak podkreśla autor, prostota w kuchni to rzecz względna – to, co dla jednego jest banalne do zrobienia, dla kogoś innego będzie pracochłonne i zajmie mu dużo czasu. W tej książce każdy jednak znajdzie coś dla siebie. Mamy tu m.in. chłodnik ogórkowy z imbirem i kalafiorem, sałatkę z cukinii z orzechami włoskimi i tymiankiem, bulgur z pomidorami, bakłażanem i jogurtem cytrynowym, chilli z rybą i tahiną, a na deser clafoutis z figami i tymiankiem. Tak się złożyło, że większość pomysłów to dania czysto warzywne czy roślinne, ale Yotam Ottolenghi nie skupia się na tym, by były ortodoksyjnie wegańskie, wegetariańskie czy bezglutenowe. Każdy przepis zawiera maksymalnie 10 składników, nie wymaga dużo pracy i można go przygotować z wyprzedzeniem. Lekkość, świeżość i bezpretensjonalność to największe zalety tej książki oraz dań w niej zgromadzonych. Warto też zauważyć, że publikacja Ottolenghiego należy do tych najbardziej estetycznych, z atrakcyjnymi zdjęciami pełnymi nasyconych, intensywnych kolorów natury. Nic tak dobrze nie zaostrza apetytu!

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

PORADNIK CYDROWNIKA

Jak na kraj będący światową potęgą jabłek, literatura na temat ich przetwórstwa prezentuje się bardzo mizernie. "Cydr z polskich jabłek" to obowiązkowa lektura dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z produkcją cydru na mikroskalę.

CORAZ BLIŻEJ

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

Apetyt Bourdaina

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".

SMAK WODY

Kawa, herbata, kilka soków, ewentualnie napoje energetyzujące i oczywiście woda - tak zazwyczaj wygląda oferta napojów bezalkoholowych, tzw. softów, w restauracjach. Na łamach "FS" staramy się regularnie doradzać, jak można ją urozmaicić.

W TYGLU BISTRONOMII

Z czym kojarzy się francuska kuchnia? Albo z fine diningiem, albo z bistro. Niezobowiązująca restauracja z luźną atmosferą, prostym, klasycznym jedzeniem, często serwująca lunche - tak można zdefiniować bistro.

Włoskie klasyki według Jamiego

"Jamie gotuje po włosku" to murowany hit. Po pierwsze, książka traktuje o ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po drugie, napisał ją Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych kucharzy, a do tego właściciel kilkudziesięciu restauracji i aktywista społeczny.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej