x

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Kategoria: Lifestyle - książki    11.09.2019

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

\"Prosto". Foto: materiały prasowe.
\"Prosto". Foto: materiały prasowe.
Z pozoru niezbyt skomplikowane domowe gotowanie, o jakim w niej mowa, może okazać się inspiracją dla szefów kuchni i restauratorów poszukujących prostych smaków, zwłaszcza w niezobowiązującym jedzeniu na co dzień. Jak podkreśla autor, prostota w kuchni to rzecz względna – to, co dla jednego jest banalne do zrobienia, dla kogoś innego będzie pracochłonne i zajmie mu dużo czasu. W tej książce każdy jednak znajdzie coś dla siebie. Mamy tu m.in. chłodnik ogórkowy z imbirem i kalafiorem, sałatkę z cukinii z orzechami włoskimi i tymiankiem, bulgur z pomidorami, bakłażanem i jogurtem cytrynowym, chilli z rybą i tahiną, a na deser clafoutis z figami i tymiankiem. Tak się złożyło, że większość pomysłów to dania czysto warzywne czy roślinne, ale Yotam Ottolenghi nie skupia się na tym, by były ortodoksyjnie wegańskie, wegetariańskie czy bezglutenowe. Każdy przepis zawiera maksymalnie 10 składników, nie wymaga dużo pracy i można go przygotować z wyprzedzeniem. Lekkość, świeżość i bezpretensjonalność to największe zalety tej książki oraz dań w niej zgromadzonych. Warto też zauważyć, że publikacja Ottolenghiego należy do tych najbardziej estetycznych, z atrakcyjnymi zdjęciami pełnymi nasyconych, intensywnych kolorów natury. Nic tak dobrze nie zaostrza apetytu!

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej