x

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Kategoria: Lifestyle - książki    11.09.2019

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
Przed laty polecaliśmy tu poświęcone temu zagadnieniu „Przyprawy” autorstwa urodzonej w Algierii Ewy „Maliki” Szyc-Juchnowicz, a teraz chcemy zwrócić uwagę na książkę „Szafran, mięta i kardamon – zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer. Znana z programów kulinarnych autorka, podobnie jak „Malika”, wiedzę o aromatycznych dodatkach wyniosła z Bliskiego Wschodu, a konkretnie z Libanu, skąd pochodzi jej ojciec. Ale jak sama twierdzi, proponowane w publikacji przepisy są bliższe kuchni w jej dzisiejszym domu, w którym gotuje dla swoich najbliższych, łącząc wpływy kuchni arabskiej, lokalne polskie produkty i inspiracje z podróży po całym świecie. Zatem tytułowe szafran, mięta i kardamon w jej wydaniu stanowią dodatek do bardzo różnorodnych dań, nie tylko libańskich. W książce znajdziemy podstawowe receptury na znane z bliskowschodniej kuchni mieszanki przypraw i dodatki: kilka wersji harissy, wodę różaną, hummus, sos tartour, dukkah, kiszone cytryny. Są także propozycje śniadań (np. jaglanka z marchwią, nerkowcami i kardamonem), past i sosów (np. z pieczonej dyni, sos jogurtowo-miętowy czy pesto pietruszkowe), zup (np. krem z pieczonych bakłażanów i harirę) oraz dań mięsnych i rybnych (np. tadżin z łososiem, oliwkami i szafranem czy kotleciki jagnięce w dukkah z sałatką z cytrusów). Spośród deserów kusi np. chlebek daktylowy z czekoladą i anyżem oraz labneh z pieczonym rabarbarem. Pomysły Samar Khanafer to kuchnia fusion, ale pomyślana z umiarem, uwzględniająca szacunek do tradycji przekazywanej od pokoleń. Jest dowodem na to, że polskie produkty doskonale sprawdzają się w bliskowschodnich interpretacjach.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Gościnność od kuchni" w finale Gourmand World Cookbook Awards

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Chrząstowskiego i Adama Pawłowskiego oraz angielski e-book "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii" ("On hospitality") znalazły się w finale Gourmand World Cookbook Awards - konkursu dla książek kulinarnych i gastronomicznych.

"Jadłonomia po polsku" Marty Dymek

Autorka bloga Jadłonomia Marta Dymek od lat propaguje kuchnię wegańską, udowadniając, że bez mięsa i produktów odzwierzęcych można stworzyć pełnowartościowe i pyszne dania.

"The Vegetarian Silver Spoon: Classic and Contemporary Italian Recipes"

Publikacji o jednej z najpopularniejszych kuchni świata (i ulubionej przez Polaków) jest bez liku, polecaliśmy je w tym dziale wielokrotnie. Czy można więc jeszcze natknąć się na oryginalną książkę na ten temat? Tak!

"Kiszonki i fermentacje" Aleksandra Barona

Polscy kucharze od jakiegoś czasu sieją niezły ferment, to można powiedzieć na pewno. Coraz częściej angażują się w projekty wychodzące poza obszar ich własnej kuchni i regularnej restauracyjnej działalności.

Cukierniczy hit - książka "Kreacje - Iwaniuk, Rosiński, Wiśniewski"

Starannie wydana książka znanych cukierników Michała Iwaniuka, Macieja Rosińskiego i Macieja Wiśniewskiego adresowana jest głównie do profesjonalistów - cukierników i kucharzy oraz osób, które są pasjonatami nowoczesnego cukiernictwa.

Restaurant Week mówi "Chodźmy do Restauracji!"

Startuje wiosenne przebudzenie w najlepszych restauracjach w całe Polsce!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej