x

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Kategoria: Lifestyle - książki

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
Przed laty polecaliśmy tu poświęcone temu zagadnieniu „Przyprawy” autorstwa urodzonej w Algierii Ewy „Maliki” Szyc-Juchnowicz, a teraz chcemy zwrócić uwagę na książkę „Szafran, mięta i kardamon – zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer. Znana z programów kulinarnych autorka, podobnie jak „Malika”, wiedzę o aromatycznych dodatkach wyniosła z Bliskiego Wschodu, a konkretnie z Libanu, skąd pochodzi jej ojciec. Ale jak sama twierdzi, proponowane w publikacji przepisy są bliższe kuchni w jej dzisiejszym domu, w którym gotuje dla swoich najbliższych, łącząc wpływy kuchni arabskiej, lokalne polskie produkty i inspiracje z podróży po całym świecie. Zatem tytułowe szafran, mięta i kardamon w jej wydaniu stanowią dodatek do bardzo różnorodnych dań, nie tylko libańskich. W książce znajdziemy podstawowe receptury na znane z bliskowschodniej kuchni mieszanki przypraw i dodatki: kilka wersji harissy, wodę różaną, hummus, sos tartour, dukkah, kiszone cytryny. Są także propozycje śniadań (np. jaglanka z marchwią, nerkowcami i kardamonem), past i sosów (np. z pieczonej dyni, sos jogurtowo-miętowy czy pesto pietruszkowe), zup (np. krem z pieczonych bakłażanów i harirę) oraz dań mięsnych i rybnych (np. tadżin z łososiem, oliwkami i szafranem czy kotleciki jagnięce w dukkah z sałatką z cytrusów). Spośród deserów kusi np. chlebek daktylowy z czekoladą i anyżem oraz labneh z pieczonym rabarbarem. Pomysły Samar Khanafer to kuchnia fusion, ale pomyślana z umiarem, uwzględniająca szacunek do tradycji przekazywanej od pokoleń. Jest dowodem na to, że polskie produkty doskonale sprawdzają się w bliskowschodnich interpretacjach.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

WIATR SMAKÓW

Autorka książki Sabrina Ghayour ma irańskie korzenie, jednak wychowała się w Londynie i europejskiej tradycji gastronomicznej. Wykorzystuje tutejsze produkty i umiejętnie łączy je z bliskowschodnimi smakami, które stanowią dla niej inspirację.

TARGOWISKO PYSZNOŚCI

"Chelsea Market Makers" jest przewodnikiem, w którym znajdziemy ofertę najlepszych punktów i dowiemy się, gdzie i jak wybrać najlepsze mięso, owoce morza, warzywa, jadalne kwiaty czy sery, a także poznamy historię produktów.

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition będzie edycją wyjątkową nie tylko ze względu na świąteczny nastrój, ale również przez rozszerzoną formę festiwalu, który potrwa aż dwa dni w nowej, większej, przestrzeni.

We właściwym rytmie

Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.

PROCES TWORZENIA

To trzecia po "Kuchni polskiej XXI wieku" oraz "Naturze kuchni polskiej" książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii.

WARZYWNA SIŁA

Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw - pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przepisów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej