x

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Kategoria: Lifestyle - książki    11.09.2019

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
Przed laty polecaliśmy tu poświęcone temu zagadnieniu „Przyprawy” autorstwa urodzonej w Algierii Ewy „Maliki” Szyc-Juchnowicz, a teraz chcemy zwrócić uwagę na książkę „Szafran, mięta i kardamon – zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer. Znana z programów kulinarnych autorka, podobnie jak „Malika”, wiedzę o aromatycznych dodatkach wyniosła z Bliskiego Wschodu, a konkretnie z Libanu, skąd pochodzi jej ojciec. Ale jak sama twierdzi, proponowane w publikacji przepisy są bliższe kuchni w jej dzisiejszym domu, w którym gotuje dla swoich najbliższych, łącząc wpływy kuchni arabskiej, lokalne polskie produkty i inspiracje z podróży po całym świecie. Zatem tytułowe szafran, mięta i kardamon w jej wydaniu stanowią dodatek do bardzo różnorodnych dań, nie tylko libańskich. W książce znajdziemy podstawowe receptury na znane z bliskowschodniej kuchni mieszanki przypraw i dodatki: kilka wersji harissy, wodę różaną, hummus, sos tartour, dukkah, kiszone cytryny. Są także propozycje śniadań (np. jaglanka z marchwią, nerkowcami i kardamonem), past i sosów (np. z pieczonej dyni, sos jogurtowo-miętowy czy pesto pietruszkowe), zup (np. krem z pieczonych bakłażanów i harirę) oraz dań mięsnych i rybnych (np. tadżin z łososiem, oliwkami i szafranem czy kotleciki jagnięce w dukkah z sałatką z cytrusów). Spośród deserów kusi np. chlebek daktylowy z czekoladą i anyżem oraz labneh z pieczonym rabarbarem. Pomysły Samar Khanafer to kuchnia fusion, ale pomyślana z umiarem, uwzględniająca szacunek do tradycji przekazywanej od pokoleń. Jest dowodem na to, że polskie produkty doskonale sprawdzają się w bliskowschodnich interpretacjach.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Kalafior to król" Leanne Kitchen

Kalafior jest bardzo popularny w naszym kraju, więc wydawałoby się, że nie potrzebuje promocji - większość osób zajmujących się gotowaniem wie, co z nim zrobić w kuchni.

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

SUROWE ZASADY

Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.

WŁASNA PRODUKCJA

Mam znajomych, którzy szukali tej książki przez kilka lat, a oryginalna wersja od jakiegoś czasu właściwie jest nieosiągalna (pierwsze wydanie ukazało się w 2007 r.). Odświeżona polska wersja to solidny przekład książki Davida Lebovitza, jednej z najsłynniejszych osobowości kulinarnych.

"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków"

"Tygiel" jest pierwszą w Polsce książką kulinarną z przepisami uchodźców i uchodźczyń mieszkających nad Wisłą. To zaproszenie do wspólnego stołu, przy którym uciekinierzy o różnych korzeniach i życiowych historiach nie tylko jedzą, ale i rozmawiają.

MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej