x

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Kategoria: Lifestyle - książki

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
Przed laty polecaliśmy tu poświęcone temu zagadnieniu „Przyprawy” autorstwa urodzonej w Algierii Ewy „Maliki” Szyc-Juchnowicz, a teraz chcemy zwrócić uwagę na książkę „Szafran, mięta i kardamon – zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer. Znana z programów kulinarnych autorka, podobnie jak „Malika”, wiedzę o aromatycznych dodatkach wyniosła z Bliskiego Wschodu, a konkretnie z Libanu, skąd pochodzi jej ojciec. Ale jak sama twierdzi, proponowane w publikacji przepisy są bliższe kuchni w jej dzisiejszym domu, w którym gotuje dla swoich najbliższych, łącząc wpływy kuchni arabskiej, lokalne polskie produkty i inspiracje z podróży po całym świecie. Zatem tytułowe szafran, mięta i kardamon w jej wydaniu stanowią dodatek do bardzo różnorodnych dań, nie tylko libańskich. W książce znajdziemy podstawowe receptury na znane z bliskowschodniej kuchni mieszanki przypraw i dodatki: kilka wersji harissy, wodę różaną, hummus, sos tartour, dukkah, kiszone cytryny. Są także propozycje śniadań (np. jaglanka z marchwią, nerkowcami i kardamonem), past i sosów (np. z pieczonej dyni, sos jogurtowo-miętowy czy pesto pietruszkowe), zup (np. krem z pieczonych bakłażanów i harirę) oraz dań mięsnych i rybnych (np. tadżin z łososiem, oliwkami i szafranem czy kotleciki jagnięce w dukkah z sałatką z cytrusów). Spośród deserów kusi np. chlebek daktylowy z czekoladą i anyżem oraz labneh z pieczonym rabarbarem. Pomysły Samar Khanafer to kuchnia fusion, ale pomyślana z umiarem, uwzględniająca szacunek do tradycji przekazywanej od pokoleń. Jest dowodem na to, że polskie produkty doskonale sprawdzają się w bliskowschodnich interpretacjach.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

TARGOWISKO PYSZNOŚCI

"Chelsea Market Makers" jest przewodnikiem, w którym znajdziemy ofertę najlepszych punktów i dowiemy się, gdzie i jak wybrać najlepsze mięso, owoce morza, warzywa, jadalne kwiaty czy sery, a także poznamy historię produktów.

PORADNIK CYDROWNIKA

Jak na kraj będący światową potęgą jabłek, literatura na temat ich przetwórstwa prezentuje się bardzo mizernie. "Cydr z polskich jabłek" to obowiązkowa lektura dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z produkcją cydru na mikroskalę.

Z niemiecką precyzją

Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.

Moc świeżości

Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

"Opowiadania Drewnianego Stołu" Moniki Waleckiej

Jeśli chociaż trochę interesujesz się tym, co dzieje się w kulinarnych kręgach internetu, prędzej czy później musiałeś się na nią natknąć. Gdy raz zobaczysz zdjęcia jej dań, rozpoznasz je zawsze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej