"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer
Kategoria: Lifestyle - książki

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
\"Szafran, mięta i kardamon". Foto: materiały prasowe.
Przed laty polecaliśmy tu poświęcone temu zagadnieniu „Przyprawy” autorstwa urodzonej w Algierii Ewy „Maliki” Szyc-Juchnowicz, a teraz chcemy zwrócić uwagę na książkę „Szafran, mięta i kardamon – zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer. Znana z programów kulinarnych autorka, podobnie jak „Malika”, wiedzę o aromatycznych dodatkach wyniosła z Bliskiego Wschodu, a konkretnie z Libanu, skąd pochodzi jej ojciec. Ale jak sama twierdzi, proponowane w publikacji przepisy są bliższe kuchni w jej dzisiejszym domu, w którym gotuje dla swoich najbliższych, łącząc wpływy kuchni arabskiej, lokalne polskie produkty i inspiracje z podróży po całym świecie. Zatem tytułowe szafran, mięta i kardamon w jej wydaniu stanowią dodatek do bardzo różnorodnych dań, nie tylko libańskich. W książce znajdziemy podstawowe receptury na znane z bliskowschodniej kuchni mieszanki przypraw i dodatki: kilka wersji harissy, wodę różaną, hummus, sos tartour, dukkah, kiszone cytryny. Są także propozycje śniadań (np. jaglanka z marchwią, nerkowcami i kardamonem), past i sosów (np. z pieczonej dyni, sos jogurtowo-miętowy czy pesto pietruszkowe), zup (np. krem z pieczonych bakłażanów i harirę) oraz dań mięsnych i rybnych (np. tadżin z łososiem, oliwkami i szafranem czy kotleciki jagnięce w dukkah z sałatką z cytrusów). Spośród deserów kusi np. chlebek daktylowy z czekoladą i anyżem oraz labneh z pieczonym rabarbarem. Pomysły Samar Khanafer to kuchnia fusion, ale pomyślana z umiarem, uwzględniająca szacunek do tradycji przekazywanej od pokoleń. Jest dowodem na to, że polskie produkty doskonale sprawdzają się w bliskowschodnich interpretacjach.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej