x

Anna Oleksak: Kawa zapakowana w kapsułkę

Kategoria: Lifestyle - blog    11.09.2019

Światowy Dzień Recyklingu świętujemy w Nespresso 17 maja. Trudno z tego zrobić temat dla czytelników - z pewnością nie przebije atrakcyjności George’a Clooneya... Dla mnie jest to jednak wątek szalenie ważny, za który czasem i trochę niezasłużenie obrywamy w Nespresso.

Anna Oleksak. Foto: Michał Radwański.
Anna Oleksak. Foto: Michał Radwański.
Opakowanie ma znaczenie
Kiedy opisujemy produkcję kawy wysokiej jakości, przychodzą nam do głowy hasła: gatunek i odmiana kawowca, doskonałe terroir, selektywne zbiory i metody obróbki, receptury palenia oraz mielenia wydobywające naturalny aromat i smak. My też tak myślimy o naszych kawach w Nespresso. Nic jednak po tym, kiedy kawa jest nieświeża. Nasze badania dowodzą, że większość pozytywnych aromatów kawy wietrzeje już po jednym dniu od otwarcia opakowania. Po czterech dniach, w wyniku utleniania, zaczynają się natomiast formować nieprzyjemne aromaty jełczenia. Tu strategia Nespresso jest prosta – pakujemy każdą porcję espresso w osobną kapsułkę. To tak, jakby za każdym razem, gdy parzymy swoją kawę, otwierać nową paczkę. Wybór materiału opakowania nie jest przypadkowy. Najlepsze właściwości ochronne przed światłem, tlenem i wilgocią ma aluminium. Nie zapewni nam tego opakowanie plastikowe czy papierowe.

Przede wszystkim: nie śmiecić
Zużyta kapsułka to odpad, śmieć – zgadza się. Dlatego od 25 lat nieustannie pracujemy nad efektywnymi sposobami recyklingu naszych produktów na całym świecie. Od Szwajcarii po Singapur dbamy o to, by recykling był równie prosty jak przygotowanie naszego espresso, odbierając zużyte kapsułki w 100 tys. punktów całego globu. Tu jednak kluczowe jest zaangażowanie konsumentów. Zużyte kapsułki można między innymi oddać osobiście w punktach odbioru lub wręczyć kurierowi przy odbiorze nowego zamówienia. No właśnie, trzeba tylko wykonać ten niewielki wysiłek. W Nespresso wierzymy, że czystość naszej planety to wspólna sprawa. Recykling nie powinien być ani luksusem, ani problemem.

Drugie życie kapsułki
Co się dzieje ze zużytą kapsułką? Resztki kawy są oddzielane i wykorzystywane na wiele sposobów. Najczęściej są przekazywane wspólnotom rolniczym lub do centrów recyklingu odpadów organicznych, które używają ich do produkcji kompostu. Użyźnia się nim na przykład hodowle ryżu przekazywanego do banków żywności oraz inne organiczne uprawy warzyw. Zużyta kawa znajduje też wiele innych innowacyjnych zastosowań. W Szwajcarii jest na przykład wykorzystywana do produkcji energii zasilającej jedną z fabryk wody lub ogrzewania domów otaczających biogazownie. A co z aluminium? Uwierzycie, że ok. 75% wyprodukowanego aluminium jest nadal w użyciu? To naprawdę nieskończenie odnawialny materiał. I tak poranne cappuccino lub popołudniowe ristretto może stać się kiedyś ramą roweru, częścią samochodu, puszką lub długopisem. Tak nadajemy drugie życie kapsułkom Nespresso.

Recykling to zobowiązanie
Recykling jest jednym z naszych kluczowych zobowiązań, przecież od początku pakujemy kawy w aluminiowe kapsułki. Czasem spotykamy się z krytyką, ale mimo to wierzymy w aluminium, bo jest najlepszym jak dotąd materiałem zapewniającym świeżość kawy, w tym jej zniewalający aromat. I co równie ważne, jest to materiał nieskończenie odnawialny. Całe aluminium wykorzystywane do produkcji kapsułek Nespresso jest pozyskiwane w sposób zrównoważony i to sprawia, że czuję się dobrze, pijąc każdego dnia naszą kawę.

Autor: Anna Oleksak

Felieton ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Michalina Szczepańska: wygoda (jak) z restauracji?

Dzień dobry! To mój debiut na łamach "Food Service", jestem redaktor naczelną siostrzanego tytułu, miesięcznika "Handel", któremu towarzyszy portal handelextra.pl. Też informujemy o tym, co dzieje się na talerzach, ale na talerzach konsumentów, którzy wcześniej kupili różnorakie produkty w sklepach.

Jarosław Dumanowski: Szpinak i gołąb z "langustą"

Nasz swojski szpinak został sprowadzony do Europy przez Arabów, ale pochodził aż z Persji, gdzie ciągle można spotkać jego dzikie odmiany.

Jarosław Dumanowski: Zupa z konopi

W październiku 2018 r. łotewska policja zniszczyła ogród starszej kobiety, która uprawiała konopie w celu wyrabiania tradycyjnego "masła" konopnego. Sprawa odbiła się głośnym echem na Łotwie i w kilku krajach europejskich.

Agata Wiencis: Kuluary Veganuary

To był pierwszy taki styczeń w polskiej gastronomii: skupiony na przetrwaniu w lockdownie i poszukiwaniu rozwiązań, których wdrożenie da nadzieję na lepsze jutro.

Czy moda i jedzenie mogą iść w parze?

Moda często kojarzy się ze szczupłymi modelkami, na których świetnie wyglądają ubrania, ale które nie mogłyby zostać wiarygodnymi ambasadorkami cukierni. Tymczasem znana sportowa marka Saucony Originals dokonała ciekawego mariażu mody i jedzenia.

JAROSŁAW DUMANOWSKI: "KUCHARZ WIELKOPOLSKI", CZYLI MIEĆ OSZCZĘDNIEJSZYM SPOSOBEM KARTOFLE

Inicjatywa Slow Food Wielkopolska, by wydać reprint pierwszej, rzadkiej edycji "Kucharza wielkopolskiego" z 1876 r. skłoniła mnie, by napisać kilka słów o tym zapomnianym bestsellerze. Jego autorką była Maria Śleżańska z domu Leitgeber, pochodząca z rodziny znanych poznańskich wydawców i księgarzy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej