x

Eliminacje MONIN Cup Junior 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Rozpoczęło się przyjmowanie zgłoszeń szkół gastronomicznych do Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2019!

MONIN Junior Cup 2019. Foto: materiały prasowe.
MONIN Junior Cup 2019. Foto: materiały prasowe.
MONIN Cup Junior to coroczny konkurs barmański skierowany dla młodzieży szkół średnich z całej Polski. Podczas Gali Finałowej wewnętrznie wybrani reprezentanci mierzą się ze sobą w kategorii „long drink” tworząc koktajle bezalkoholowe z wykorzystaniem produktów MONIN. Zwycięzcy otrzymują cenne nagrody, również dla swojej szkoły. Jest to jedyny tego typu konkurs barmański dla młodzieży w Polsce.

Zgłoszenia

Zgłoszenia szkół przyjmowane są drogą elektroniczną poprzez stronę moninpolska.pl/blog/mcj do 6 października. Po otrzymaniu 28 zgłoszeń lista jest zamykana, a zakwalifikowane szkoły rozpoczynają wewnętrzne eliminacje mające na celu wytypowania swojego reprezentanta.

Zadanie

Młodzi barmani reprezentujący szkołę będą mieli za zadanie zgłosić unikatową recepturę konkursową, według której tworzyć na scenie będą 4 identyczne koktajle w wyznaczonym czasie. Punktacji podlegać będzie zgodność techniki ze sztuką barmańską oraz degustacyjne walory prezentowanych koktajli, które będą oceniane jawnie przez Jury. Dodatkowe punkty będzie można otrzymać poprawnie odgadując smaki syropów MONIN w przeprowadzanym Blind Teście.

Finał

Gala Finałowa odbędzie się 5 grudnia 2019 w Warszawie. W jej trakcie 28 reprezentantów z 28 zakwalifikowanych szkół będzie walczyć o nagrodę główną, którą jest reprezentacja Polski w lokalnych zawodach barmańskich MONIN dla młodzieży w jednym z krajów Unii Europejskiej. Zdobywcy pierwszych 5 miejsc zostaną także wyróżnieni szkoleniami MSBiS i SPB, oraz cennymi akcesoriami barmańskimi.

MONIN Cup Junior 2019 jest już 7. edycją konkursu i odbędzie się 5 grudnia 2019 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich (ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa).

Więcej informacji  i formularz zgłoszeniowy: http://moninpolska.pl/blog/mcj

Relacja video z MONIN Cup Junior 2019: https://youtu.be/B9FwNVkq_n8

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

Michał Molenda - nowa twarz Akademii Inspiracji MAKRO

Szef kuchni Michał Molenda dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe wykształcenie wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

KRGiC zmienia się w Związek Pracodawców HoReCa

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej, zmieniła nazwę oraz formę prawną. Odtąd będzie działała jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).

Po godzinach

Chefs after hours to cykl spotkań edukacyjnych dla szefów kuchni, młodych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych, które będą odbywać się raz na kwartał w Food Lab Studio w Warszawie. Pomysłodawcą spotkań jest Grzegorz Łapanowski.

KOMPLEKSOWO DLA SEKTORA HORECA

Najnowsze trendy w gastronomii, wiele inspiracji i finał 17. Kulinarnego Pucharu Polski - tak można podsumować 33. edycję targów Polagra Gastro i Invest Hotel, która odbyła się w dniach 25-28 września w Poznaniu, w halach Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej