x

Kisimy na Placu Bankowym

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Wykłady i warsztaty poświęcone kiszeniu, ostrygi i prosecco, kultowe samochody oraz wiele innych atrakcji przy dźwiękach zespołu dixielandowego - to wszystko 7 września na Placu Bankowym w Warszawie.

7 września przy Placu Bankowym 1 w Warszawie – na dziedzińcu odrestaurowanego zabytkowego budynku – odbędzie się „Święto kuchni i designu”. Jednym z najciekawszych punktów programu jest otwarty wykład dr. Rafiego Fishera, eksperta marynowania i kiszenia według tradycyjnych międzynarodowych receptur, który rozpocznie się o godzinie 13. Dr Fisher opowie o właściwościach marynat i ich ciekawych smakach. Teoria to jednak za mało, dlatego godzinę później poprowadzi warsztaty kreatywnego kiszenia warzyw i owoców. Jakie smaki zaproponuje warszawiakom?
– Spróbujemy zmieszanych kiszonek, w orientalnym stylu z baharatem. Będziemy kisić m.in. cytryny i
rzepy. Przygotujemy również zhug, czyli pikantną pastę paprykową, pochodzącą z kuchni arabskiej – zapowiada Rafi Fisher.
Koneserów owoców morza z pewnością ucieszy promocyjne stoisko z ostrygami i prosecco, a fanów kuchni restauracji Otto Pompieri i Der Elefant specjalnie przygotowane na ten dzień dania. W Otto Pompieri dzieci będą mogły wziąć udział w warsztatach przyrządzania pizzy.
Podczas święta Placu Bankowego 1 będzie można obejrzeć ekspozycję klasycznych kultowych samochodów. Uczestnikom „Święta kuchni i designu” towarzyszyć będzie The Warsaw Dixielanders, który zagra pochodzące z Nowego Orleanu i Chicago tradycyjne standardy jazzowe oraz Warszawski Kwartet Dęty.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

7. Targi Książki Kulinarnej Marty Gessler za nami!

Podróżować jest bosko i dlatego Marta Gessler wybrała hasło "Podróżu-JEMY" jako myśl przewodnią tegorocznych Targów Książki Kulinarnej. Impreza odbyła się w weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie.

1000 Miglia 2018

Cisowianka Perlage po raz trzeci oficjalnym sponsorem głównym legendarnego wyścigu tysiąca mil. Jedyny i niepowtarzalny! Ekscytujący! Bajecznie odjazdowy! - to nieliczne z tytułów, którymi światowe media podsumowują co roku rajd samochodów zabytkowych Mille Miglia Storica.

Targi VeggieWorld wreszcie w Warszawie!

W dniach 12-13 maja w Warszawie przy ul. Mińskiej 65 odbędzie się pierwsza polska edycja VeggieWorld, największych i najstarszych targów w Europie promujących roślinny styl życia.

Nowości w Too Good To Go

Świetna wiadomość dla wszystkich pizzomaniaków w Warszawie! Od dziś do walki Too Good To Go z marnowaniem jedzenia włączyła się sieć pizzerii Pizza Hut. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce będzie oferować pozycje ze swojego menu w 15 miejscach w Warszawie.

Dynamiczny rozwój McDelivery

Sieć McDonald’s stawia na dynamiczny rozwój usługi McDelivery. Już 145 restauracji w 16 miastach Polski realizują zamówienia z bezpośrednią dostawą do klientów.

Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej