x

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Kategoria: Wino    02.09.2019

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Festiwal Win Niemieckich. Foto: materiały prasowe.
Festiwal Win Niemieckich. Foto: materiały prasowe.
Na festiwalu goszczono producentów z ośmiu regionów winiarskich Niemiec: Badenii, Frankonii, Hesji Nadreńskiej, Mozeli, Nahe, Palatynatu, Rheingau oraz Wirtembergii. Obok znanych już w Polsce wytwórców wina na festiwalu pojawiły się 23 firmy dopiero zainteresowane wejściem na nasz rynek.
Podczas pierwszej części wydarzenia odbyły się dwa warsztaty typu master class, które poprowadził Tomasz Prange-Barczyński z magazynu „Ferment”. Dziennikarz przeprowadził interesującą przekrojową degustację „Ikony niemieckiego winiarstwa”, podczas której zaprezentowano 12 win. W sumie na tegorocznej edycji imprezy zaprezentowano blisko 200 rodzajów wina niemieckiego. Były to przede wszystkim: rieslingi, weiss- i grauburgundery, silvanery i aromatyczne szczepy takie jak gewürztraminer, muskateller czy sauvignon blanc.
Część degustacyjną imprezy – adresowaną do specjalistów – odwiedziło ponad 170 osób reprezentujących branżę gastronomiczną, importerów wina i media. Festiwalowy dzień zwieńczyło trzecie spotkanie master class, które poprowadziła królowa wina niemieckiego Carolin Klöckner. Już od ponad dziesięciu lat obserwujemy systematyczny wzrost sprzedaży win niemieckich w Polsce. Podczas pierwszej edycji festiwalu w 2009 r. jedynie ośmiu wystawców prezentowało swoje produkty i wówczas kilkunastu importerów miało w ofercie wina niemieckie. Obecnie to około 70 dystrybutorów, na co duży wpływ miały intensywne działania edukacyjne i promocyjne Niemieckiego Instytutu Wina.
Magazyn „Food Service“ i portal OuiChef.pl były patronami medialnymi wydarzenia.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Gruzińskie wina są najstarsze na świecie

Opublikowane w czasopiśmie PNAS* wyniki najnowszych badań naukowych dowodzą, że Gruzini z rejonu Kaukazu wytwarzali i pili wino już w neolicie (6 tys.- 5,8. tys. lat p.n.e.).

Abruzja nieznana

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PAWEŁ ZDUNIAK

Paweł Zduniak związany jest z winem od prawie 5 lat. Jego najważniejszym celem jako sommeliera jest zapewnienie gościom jak najlepszej jakości obsługi oraz niezapomnianych wrażeń smakowych, których mogą doświadczyć, próbując dań przygotowanych przez kucharzy z odpowiednio dobranymi winami.

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej