x

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Kategoria: Wino    02.09.2019

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Festiwal Win Niemieckich. Foto: materiały prasowe.
Festiwal Win Niemieckich. Foto: materiały prasowe.
Na festiwalu goszczono producentów z ośmiu regionów winiarskich Niemiec: Badenii, Frankonii, Hesji Nadreńskiej, Mozeli, Nahe, Palatynatu, Rheingau oraz Wirtembergii. Obok znanych już w Polsce wytwórców wina na festiwalu pojawiły się 23 firmy dopiero zainteresowane wejściem na nasz rynek.
Podczas pierwszej części wydarzenia odbyły się dwa warsztaty typu master class, które poprowadził Tomasz Prange-Barczyński z magazynu „Ferment”. Dziennikarz przeprowadził interesującą przekrojową degustację „Ikony niemieckiego winiarstwa”, podczas której zaprezentowano 12 win. W sumie na tegorocznej edycji imprezy zaprezentowano blisko 200 rodzajów wina niemieckiego. Były to przede wszystkim: rieslingi, weiss- i grauburgundery, silvanery i aromatyczne szczepy takie jak gewürztraminer, muskateller czy sauvignon blanc.
Część degustacyjną imprezy – adresowaną do specjalistów – odwiedziło ponad 170 osób reprezentujących branżę gastronomiczną, importerów wina i media. Festiwalowy dzień zwieńczyło trzecie spotkanie master class, które poprowadziła królowa wina niemieckiego Carolin Klöckner. Już od ponad dziesięciu lat obserwujemy systematyczny wzrost sprzedaży win niemieckich w Polsce. Podczas pierwszej edycji festiwalu w 2009 r. jedynie ośmiu wystawców prezentowało swoje produkty i wówczas kilkunastu importerów miało w ofercie wina niemieckie. Obecnie to około 70 dystrybutorów, na co duży wpływ miały intensywne działania edukacyjne i promocyjne Niemieckiego Instytutu Wina.
Magazyn „Food Service“ i portal OuiChef.pl były patronami medialnymi wydarzenia.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

WINNICA WIELICZKA

Winnica Wieliczka należąca do Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły powstała w 2013 r. Znajduje się 3 km od Wieliczki, 10 km od Krakowa i jest jednym z nielicznych gospodarstw z uprawą biodynamiczną.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

Wrocław winem już płynie

Piwny Wrocław długo opierał się winnej rewolucji. Tamtejsi amatorzy wina z zazdrością przyglądali się temu, co dzieje się w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu. Ale w końcu coś się przełamało - obecnie jest już kilkadziesiąt wrocławskich adresów, pod które warto wybrać się na wino.

Polscy winiarze pod ostrzałem ocen

24 i 25 sierpnia w winnicy Dwie Granice odbył się IV Konkurs Polskich Win. Zgłoszono 212 win z całego kraju: 105 białych, 26 różowych, 69 czerwonych i 12 słodkich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej