x

Rośnie rynek win niemieckich w Polsce

Kategoria: Wino    02.09.2019

Już po raz 11. odbył się w Warszawie Festiwal Win Niemieckich. 11 kwietnia można było wypróbować win 40 producentów na stoiskach 32 wystawców.

Festiwal Win Niemieckich. Foto: materiały prasowe.
Festiwal Win Niemieckich. Foto: materiały prasowe.
Na festiwalu goszczono producentów z ośmiu regionów winiarskich Niemiec: Badenii, Frankonii, Hesji Nadreńskiej, Mozeli, Nahe, Palatynatu, Rheingau oraz Wirtembergii. Obok znanych już w Polsce wytwórców wina na festiwalu pojawiły się 23 firmy dopiero zainteresowane wejściem na nasz rynek.
Podczas pierwszej części wydarzenia odbyły się dwa warsztaty typu master class, które poprowadził Tomasz Prange-Barczyński z magazynu „Ferment”. Dziennikarz przeprowadził interesującą przekrojową degustację „Ikony niemieckiego winiarstwa”, podczas której zaprezentowano 12 win. W sumie na tegorocznej edycji imprezy zaprezentowano blisko 200 rodzajów wina niemieckiego. Były to przede wszystkim: rieslingi, weiss- i grauburgundery, silvanery i aromatyczne szczepy takie jak gewürztraminer, muskateller czy sauvignon blanc.
Część degustacyjną imprezy – adresowaną do specjalistów – odwiedziło ponad 170 osób reprezentujących branżę gastronomiczną, importerów wina i media. Festiwalowy dzień zwieńczyło trzecie spotkanie master class, które poprowadziła królowa wina niemieckiego Carolin Klöckner. Już od ponad dziesięciu lat obserwujemy systematyczny wzrost sprzedaży win niemieckich w Polsce. Podczas pierwszej edycji festiwalu w 2009 r. jedynie ośmiu wystawców prezentowało swoje produkty i wówczas kilkunastu importerów miało w ofercie wina niemieckie. Obecnie to około 70 dystrybutorów, na co duży wpływ miały intensywne działania edukacyjne i promocyjne Niemieckiego Instytutu Wina.
Magazyn „Food Service“ i portal OuiChef.pl były patronami medialnymi wydarzenia.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Młodzi sommelierzy walczyli w Poznaniu

Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu.

Adam Pawłowski: Polskie Korki po raz siódmy

Festiwal podzielono na dwie części - pierwszego dnia odbył się konkurs winiarski "Polskie Korki", a następnego - degustacje dla branży i pasjonatów wina. Do poznańskiego SPOT. zjechali sommelierzy, dziennikarze, blogerzy, sympatycy wina i winiarze.

DOM BLISKOWICE

Lech Mill to samouk, outsider i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy. Z zawodu architekt. Swego czasu zainteresował się offowym winiarstwem, którego tajniki zgłębiał podczas licznych podróży po nieznanych węgierskich winnicach.

"Golden State of Mind"- startuje nowa kampania wizerunkowa California Wines

California Wine Institute, organizacja reprezentująca winnice i winiarzy kalifornijskich, inauguruje globalną kampanię wizerunkową, przedstawiając Kalifornię i jej winiarskie oblicze jako lidera zrównoważonego rozwoju, innowacji oraz zaawansowanych praktyk upraw i produkcji.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej