Motywem wydarzenia będą ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, trendy wege i less waste. Hasło tegorocznej edycji imprezy to "Future starts now". Organizatorzy chcą w ten sposób zwrócić uwagę na konieczność wdrożenia zmian, których tak bardzo, dla przetrwania, potrzebuje nasza planeta. Rozpoczynająca się właśnie kampania informacyjna związana z konkursem toczyć się będzie wokół społecznie odpowiedzialnych tematów, zagrożeń, trendów i możliwości, którymi dysponuje świat gastronomii.
Do tej pory, od 11 już lat, Wine&Food Noble Night był swoistym przewodnikiem po polskich trendach restauracyjnych, wskazując najciekawsze i najbardziej obiecujące miejsca na kulinarnej mapie Polski. Od tegorocznej edycji organizatorzy konkursu mają ambicję nie tylko wyznaczać ścieżki turystyki kulinarnej w kraju, ale dodatkowo pokazywać, jak jeść wartościowo i minimalizować negatywne skutki dla naszej planety.
– Świat sam upomniał się o aspekt edukacyjny naszego wydarzenia. Coraz więcej osób i firm mówi NIE plastikowi. Coraz więcej marek angażuje się w walkę o czystość planety. Nie wyobrażamy sobie, by gastronomia nie była częścią tej zmiany, która dokonuje się na naszych oczach. Jako organizatorzy największego konkursu kulinarnego w Polsce czujemy tę odpowiedzialność. Klienci Concierge coraz częściej oczekują polecenia restauracji nie tylko ze względu na smak dań czy atmosferę lokalu, ale też na jakość produktu. Przyszedł czas, aby zwrócić uwagę na jego pochodzenie, transparentność produkcji oraz szacunek do ziemi, z której pochodzi – podkreśla Edyta Brykała, prezes Noble Concierge i organizator konkursu.
12 zespołów zakwalifikowanych do 12. WineFood Noble Night
– Robert Biniasz i Mateusz Bieniek szefujący restauracji Umami Piąty Smak w Pyskowicach
– Patryk Dusza z katowickiej Isto
– Patryk Dziamski z Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania
– Dawid Grucel z restauracji L'atmosphère w podkrakowskich Balicach
– Dawid Łagowski z Destylarnii w Pałacu Mierzęcin
– Tomasz Olewski z poznańskiej Concordia Taste
– Marcin Pławecki - szef kuchni restauracji Gęś w Dymie w Laskowej
– Łukasz Rakowski z białostockiego Restaurant & Bar Cristal
– Oliwia Bernady z Zielonego Niedźwiedzia w Warszawie
– Paweł Chomentowski z White One w Warszawie
– Wojciech Kilian z Signature w Warszawie
– Anna Klajmon z LAS - Lokalnej Atrakcji Stolicy.
Szczegóły na stronie