x

12. edycja konkursu Wine&Food Noble Night

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Znamy listę zespołów kulinarnych z całego kraju zakwalifikowanych do prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night. Finał odbędzie się 12 października w Warszawie.

Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotują dwudaniowe menu dla tysiąca gości, oceni je zarówno jury profesjonalne, jak i publiczność. Podczas gali poznamy najlepszą drużynę. Nagrodami dla zwycięzców w obu kategoriach (danie główne i przystawka) są profesjonalne szkolenia kulinarne dla szefa kuchni oraz szeroko pojęta rekomendacja i promocja restauracji w wydawnictwach i kanałach komunikacyjnych organizatora.
Motywem wydarzenia będą ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, trendy wege i less waste. Hasło tegorocznej edycji imprezy to "Future starts now". Organizatorzy chcą w ten sposób zwrócić uwagę na konieczność wdrożenia zmian, których tak bardzo, dla przetrwania, potrzebuje nasza planeta. Rozpoczynająca się właśnie kampania informacyjna związana z konkursem toczyć się będzie wokół społecznie odpowiedzialnych tematów, zagrożeń, trendów i możliwości, którymi dysponuje świat gastronomii.
Do tej pory, od 11 już lat, Wine&Food Noble Night był swoistym przewodnikiem po polskich trendach restauracyjnych, wskazując najciekawsze i najbardziej obiecujące miejsca na kulinarnej mapie Polski. Od tegorocznej edycji organizatorzy konkursu mają ambicję nie tylko wyznaczać ścieżki turystyki kulinarnej w kraju, ale dodatkowo pokazywać, jak jeść wartościowo i minimalizować negatywne skutki dla naszej planety.
– Świat sam upomniał się o aspekt edukacyjny naszego wydarzenia. Coraz więcej osób i firm mówi NIE plastikowi. Coraz więcej marek angażuje się w walkę o czystość planety. Nie wyobrażamy sobie, by gastronomia nie była częścią tej zmiany, która dokonuje się na naszych oczach. Jako organizatorzy największego konkursu kulinarnego w Polsce czujemy tę odpowiedzialność. Klienci Concierge coraz częściej oczekują polecenia restauracji nie tylko ze względu na smak dań czy atmosferę lokalu, ale też na jakość produktu. Przyszedł czas, aby zwrócić uwagę na jego pochodzenie, transparentność produkcji oraz szacunek do ziemi, z której pochodzi – podkreśla Edyta Brykała, prezes Noble Concierge i organizator konkursu.

12 zespołów zakwalifikowanych do 12. WineFood Noble Night
– Robert Biniasz i Mateusz Bieniek szefujący restauracji Umami Piąty Smak w Pyskowicach
– Patryk Dusza z katowickiej Isto
– Patryk Dziamski z Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania
– Dawid Grucel z restauracji L'atmosphère w podkrakowskich Balicach
– Dawid Łagowski z Destylarnii w Pałacu Mierzęcin
– Tomasz Olewski z poznańskiej Concordia Taste
– Marcin Pławecki - szef kuchni restauracji Gęś w Dymie w Laskowej
– Łukasz Rakowski z białostockiego Restaurant & Bar Cristal
– Oliwia Bernady z Zielonego Niedźwiedzia w Warszawie
– Paweł Chomentowski z White One w Warszawie
– Wojciech Kilian z Signature w Warszawie
– Anna Klajmon z LAS - Lokalnej Atrakcji Stolicy.


Szczegóły na stronie 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Targi przygotowane ze smakiem? Tak, Chef!

Już 26 i 27 września poznańska Hala Widowiskowo-Sportowa Arena przemieni się w kulinarne centrum miasta. Wszystko za sprawą piątej edycji targów Poznań Vision organizowanych przez Chefs Culinar. Gospodarzem imprezy będzie Daria Ładocha - popularna i lubiana pasjonatka zdrowego stylu życia.

ZAJĘCIA DODATKOWE

28 listopada w warszawskim Food Lab Studio odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Chefs After Hours: dla szefów kuchni, kucharzy i dziennikarzy kulinarnych, którzy w nieformalnej atmosferze chcą zdobywać wiedzę w nowych - nieoczywistych - obszarach.

ZNAMY ZWYCIĘZCÓW V MISTRZOSTW POLSKI W POTRAWACH I KAWIORZE Z JESIOTRA

Do rywalizacji zorganizowanej 9 marca w hotelu Atut w Licheniu Starym stanęło aż 12 dwuosobowych zespołów z restauracji i hoteli z całego kraju. Tytuł mistrzów potraw i kawioru z jesiotra wywalczyli Grzegorz Adamarek i Jan Cup z Hotelu Blue Diamond Active SPA - Nowa Wieś.

Warsztaty Flavor Your World z sosami TABASCO®

Warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz dla dorosłych porowadzi w Zgierzu i w Warszawie Gary Evans, International Corporate Chef TABASCO®.

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

Poprzeczka coraz wyżej - podsumowanie Targów HORECA® i ENOEXPO®

By prowadzić skuteczny biznes w branży HoReCa zawsze trzeba być o krok przed konkurencją, śledzić najnowsze trendy i - jak w sporcie - zaskarbiać sympatię fanów. Trzeba też mieć świetną ekipę - dream team, który regularnie podnosi swoje umiejętności.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej