x

Tasca - portugalskie smaki w Krakowie

Kategoria: Miejsca

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

Restauracja TASCA Ruczajnik. Foto: materiały prasowe.
Restauracja TASCA Ruczajnik. Foto: materiały prasowe.
Odwiedzający ją goście na chwilę będą mieli okazję poczuć się jak na wakacjach w Portugalii. Wnętrze restauracji jest jasne i czuć w nim wyraźnie inspiracje azulejos (tradycyjne płytki ceramiczne wyrabiane na półwyspie iberyjskim, najczęściej biało-błękitne – przyp. red.) oraz żółtymi tramwajami Lizbony. Za koncepcję wnętrza odpowiada Karolina Adamczyk, manager restauracji. W kuchni natomiast króluje duet: szefowa kuchni Ola oraz sous chef Alex, którzy codziennie starają się łączyć najlepszej jakości portugalskie smaki z lokalnymi składnikami. Z tego mariażu powstają wyśmienite dania: ośmiornica podawana z pieczonymi młodymi ziemniakami i konfitowanymi cebulkami (43 zł), wyrabiana na miejscu kiełbasa salsicha fresca (drobiowa podawana z młodą kapustą i smażonymi ziemniakami; 25zł) oraz morcela (rodzaj kaszanki z ryżem; 19 zł). Do posiłku można zamówić wino domowe na kieliszki lub karafki (od 9 zł za kieliszek do 50 zł za litrową karafkę) albo wybrać jedną z 22 pozycji z karty (głównie wina portugalskie, ale również włoskie i polskie). Dostępne są też piwa (w tym jedno portugalskie) oraz słynny portugalski napój gazowany – Sumol. W tygodniu serwowane jest menu lunchowe (zupa, danie główne i woda – 20 zł lub sama zupa – 10 zł), do którego można dobrać kieliszek prosecco (8 zł) lub lemoniadę (4 zł). Na deser należy obowiązkowo zjeść znane każdemu miłośnikowi Portugalii pasteis de nata (5 zł sztuka).

ul. Ruczaj 39, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej