Tasca - portugalskie smaki w Krakowie
Kategoria: Miejsca

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

Restauracja TASCA Ruczajnik. Foto: materiały prasowe.
Restauracja TASCA Ruczajnik. Foto: materiały prasowe.
Odwiedzający ją goście na chwilę będą mieli okazję poczuć się jak na wakacjach w Portugalii. Wnętrze restauracji jest jasne i czuć w nim wyraźnie inspiracje azulejos (tradycyjne płytki ceramiczne wyrabiane na półwyspie iberyjskim, najczęściej biało-błękitne – przyp. red.) oraz żółtymi tramwajami Lizbony. Za koncepcję wnętrza odpowiada Karolina Adamczyk, manager restauracji. W kuchni natomiast króluje duet: szefowa kuchni Ola oraz sous chef Alex, którzy codziennie starają się łączyć najlepszej jakości portugalskie smaki z lokalnymi składnikami. Z tego mariażu powstają wyśmienite dania: ośmiornica podawana z pieczonymi młodymi ziemniakami i konfitowanymi cebulkami (43 zł), wyrabiana na miejscu kiełbasa salsicha fresca (drobiowa podawana z młodą kapustą i smażonymi ziemniakami; 25zł) oraz morcela (rodzaj kaszanki z ryżem; 19 zł). Do posiłku można zamówić wino domowe na kieliszki lub karafki (od 9 zł za kieliszek do 50 zł za litrową karafkę) albo wybrać jedną z 22 pozycji z karty (głównie wina portugalskie, ale również włoskie i polskie). Dostępne są też piwa (w tym jedno portugalskie) oraz słynny portugalski napój gazowany – Sumol. W tygodniu serwowane jest menu lunchowe (zupa, danie główne i woda – 20 zł lub sama zupa – 10 zł), do którego można dobrać kieliszek prosecco (8 zł) lub lemoniadę (4 zł). Na deser należy obowiązkowo zjeść znane każdemu miłośnikowi Portugalii pasteis de nata (5 zł sztuka).

ul. Ruczaj 39, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.
Zobacz także
Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Redberry: nie tylko jogurty, ale też hummus!

Redberry, lider segmentu mrożonych jogurtów w Polsce, planuje poszerzyć swe kolejne lokale o koncept Hummus Love. Zmieni się nie tylko koncepcja biznesowa, ale również wizualna.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej