x

Tasca - portugalskie smaki w Krakowie

Kategoria: Miejsca    29.08.2019

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

Restauracja TASCA Ruczajnik. Foto: materiały prasowe.
Restauracja TASCA Ruczajnik. Foto: materiały prasowe.
Odwiedzający ją goście na chwilę będą mieli okazję poczuć się jak na wakacjach w Portugalii. Wnętrze restauracji jest jasne i czuć w nim wyraźnie inspiracje azulejos (tradycyjne płytki ceramiczne wyrabiane na półwyspie iberyjskim, najczęściej biało-błękitne – przyp. red.) oraz żółtymi tramwajami Lizbony. Za koncepcję wnętrza odpowiada Karolina Adamczyk, manager restauracji. W kuchni natomiast króluje duet: szefowa kuchni Ola oraz sous chef Alex, którzy codziennie starają się łączyć najlepszej jakości portugalskie smaki z lokalnymi składnikami. Z tego mariażu powstają wyśmienite dania: ośmiornica podawana z pieczonymi młodymi ziemniakami i konfitowanymi cebulkami (43 zł), wyrabiana na miejscu kiełbasa salsicha fresca (drobiowa podawana z młodą kapustą i smażonymi ziemniakami; 25zł) oraz morcela (rodzaj kaszanki z ryżem; 19 zł). Do posiłku można zamówić wino domowe na kieliszki lub karafki (od 9 zł za kieliszek do 50 zł za litrową karafkę) albo wybrać jedną z 22 pozycji z karty (głównie wina portugalskie, ale również włoskie i polskie). Dostępne są też piwa (w tym jedno portugalskie) oraz słynny portugalski napój gazowany – Sumol. W tygodniu serwowane jest menu lunchowe (zupa, danie główne i woda – 20 zł lub sama zupa – 10 zł), do którego można dobrać kieliszek prosecco (8 zł) lub lemoniadę (4 zł). Na deser należy obowiązkowo zjeść znane każdemu miłośnikowi Portugalii pasteis de nata (5 zł sztuka).

ul. Ruczaj 39, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Kufle i Widelce

Kufle i Widelce to lokal w Krakowie, którego motto brzmi: "Gotujemy do piwa, pijemy do jedzenia." Jest pierwszym miejscem w Krakowie, które łączy piwa rzemieślnicze z jedzeniem.

Sky Kitchen we Wrocławiu

To będzie pierwsze kulinarne miejsce butikowe we Wrocławiu, łączące intrygującą przestrzeń z wyjątkowymi doznaniami smakowymi. Strefa autorskich konceptów restauracyjnych Sky Kitchen powstaje w Sky Tower, należącym do spółki Develia obiekcie funkcjonującym w formule mixed-use.

Marokańska Dar Mounia w Warszawie

W miejscu, gdzie do niedawna mieściła się włoska restauracja Delizia, otworzył swe podwoje elegancki lokal oferujący autentyczną kuchnię marokańską. W maju tego roku, po 6 miesiącach przygotowań, wystartował pod szyldem Dar Mounia.

PASTIFICIO

Pastificio - nowe bistro i sklep skoncentrowane na makaronach - otworzyło się w Gdańsku, niedaleko Dworca Głównego. Właścicielami i twórcami są Krzysztof Dżus i Grażyna Thiel, która pełni również funkcję szefa kuchni.

Tomasz Łagowski i Łukasz Guziński dowodzą kuchnią Belvedere [rozmowa]

Tomasz Łagowski dołączył do zespołu warszawskiej restauracji Belvedere - objął stanowisko executive szefa. Razem z pracującym od lipca w lokalu szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim opracowali jesienne menu i tworzą już kartę dań na zimę.

Kolejna Tankovna Pilsner Urquell - w Barze Koszyki w Warszawie

Pilsner Urquell kończy w tym roku 178 lat i z okazji urodzin otwiera nowe miejsce, w którym można napić się niepasteryzowanego piwa prosto z czeskiego browaru. Marka przeobraża popularny Bar Koszyki w kolejną Tankovną.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej