x

Miski, czyli poke bowls w Krakowie

Kategoria: Miejsca    29.08.2019

Prosto, zdrowo i smacznie - tak najkrócej można scharakteryzować ofertę otwartego w maju tego roku lokalu Miski. Restauracja bazuje na koncepcji popularnych na świecie poke bowls, czyli wywodzących się z kuchni hawajskiej misek wypełnionych ryżem i dodatkami.

Miski. Foto: materiały prasowe.
Miski. Foto: materiały prasowe.
„Poke” oznacza „pokrojony na kawałki” i odnosi się do najczęściej podawanych w tego typu daniach plastrów surowej ryby. W krakowskich Miskach poza rybą znaleźć można też wołowinę, krewetki lub tofu. Wnętrze lokalu jest proste, minimalistyczne, z licznymi akcentami zieleni podkreślającymi świeżość podawanych dań. Cały koncept to wizja właścicieli: Mateusza Lejkowskiego i Piotra Suszko. Za kuchnię i ciekawe kompozycje misek odpowiada młody, zaledwie 25-letni Mikołaj Knapik który z miłości do gotowania 5 lat temu rzucił studia i udał się w kulinarną podróż autostopem po Europie. Każda z oferowanych misek jest dowodem jego zamiłowania do sezonowości, fermentacji, pikli i smakowych eksperymentów. Popisowymi kompozycjami są: klasyczny Poke Bowl z sosem sojowo-sezamowym, edamame, porem, ogórkiem, marynowaną rzodkiewką, wakame i orzechami nerkowca, miska Mango z sosem mango-sriracha i świeżym ananasem oraz Buddha Bowl z domowym hummusem, awokado, burakiem i nasionami. Ceny, w zależności od wybranej wielkości miski (standardowa lub duża), wahają się od 19 do 37 zł. W lokalu obecnie wypić można m.in. lemoniady (7 zł) oraz zdrowe smoothie (11 zł). Właściciele planują również wprowadzić w najbliższym czasie prosecco. Wewnątrz do dyspozycji gości jest 16 miejsc siedzących. W sezonie działa ogródek, który niebawem zostanie powiększony.

ul. Lea 17b, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

PASIBUS

W listopadzie 2017 r. sieć burger barów Pasibus zawitała do warszawskich Złotych Tarasów, a do połowy 2018 r. planowanych jest kolejnych sześć lokali w Polsce. Współwłaścicielami są Dawid Bojarojć (operacje), Janek Kulisiewicz (finanse) i Piotr Staszczyński (CEO).

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

Batida uruchamia nową linię produktów - Batida Delikatesy

Batida, świętująca w tym roku 30-lecie marki, wraca do korzeni. W pierwszym butiku firmy w latach 90-tych, oprócz francuskich bagietek czy croissantów, sprzedawano dania wytrawne gotowe na wynos, teraz można je zamówić ze sklepu online.

Jurek Sobieniak otworzył nową restaurację - Deska i Kreska

Najnowszy koncept znanego szefa kuchni i restauratora Jurka Sobieniaka zlokalizowany jest w biurowcu Grzybowska Park w Warszawie. Autorskie menu bazuje na kuchni śródziemnomorskiej w polskim wydaniu.

The Trust - nowy lokal Tomasza Źrodłowskiego i Szymona Cieśli

The Trust to krakowski koktajlbar i kawiarnia w jednym. Na razie, wypijemy w nim kawę, a po zakończeniu lockdownu - także autorskie drinki.

Sing Sing - nowy azjatycki koncept w Warszawie

Sing Sing to azjatycki koncept łączący restaurację, cocktail bar oraz działalność rozrywkowo-artystyczną. Miejsce stworzyła Grupa Instynkt, która wcześniej wykreowała takie restauracje jak AIOLI, Momu i Banjaluka. Szefami kuchni są Patryk Stal i Michael Gay.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej