x

Miski, czyli poke bowls w Krakowie

Kategoria: Miejsca    29.08.2019

Prosto, zdrowo i smacznie - tak najkrócej można scharakteryzować ofertę otwartego w maju tego roku lokalu Miski. Restauracja bazuje na koncepcji popularnych na świecie poke bowls, czyli wywodzących się z kuchni hawajskiej misek wypełnionych ryżem i dodatkami.

Miski. Foto: materiały prasowe.
Miski. Foto: materiały prasowe.
„Poke” oznacza „pokrojony na kawałki” i odnosi się do najczęściej podawanych w tego typu daniach plastrów surowej ryby. W krakowskich Miskach poza rybą znaleźć można też wołowinę, krewetki lub tofu. Wnętrze lokalu jest proste, minimalistyczne, z licznymi akcentami zieleni podkreślającymi świeżość podawanych dań. Cały koncept to wizja właścicieli: Mateusza Lejkowskiego i Piotra Suszko. Za kuchnię i ciekawe kompozycje misek odpowiada młody, zaledwie 25-letni Mikołaj Knapik który z miłości do gotowania 5 lat temu rzucił studia i udał się w kulinarną podróż autostopem po Europie. Każda z oferowanych misek jest dowodem jego zamiłowania do sezonowości, fermentacji, pikli i smakowych eksperymentów. Popisowymi kompozycjami są: klasyczny Poke Bowl z sosem sojowo-sezamowym, edamame, porem, ogórkiem, marynowaną rzodkiewką, wakame i orzechami nerkowca, miska Mango z sosem mango-sriracha i świeżym ananasem oraz Buddha Bowl z domowym hummusem, awokado, burakiem i nasionami. Ceny, w zależności od wybranej wielkości miski (standardowa lub duża), wahają się od 19 do 37 zł. W lokalu obecnie wypić można m.in. lemoniady (7 zł) oraz zdrowe smoothie (11 zł). Właściciele planują również wprowadzić w najbliższym czasie prosecco. Wewnątrz do dyspozycji gości jest 16 miejsc siedzących. W sezonie działa ogródek, który niebawem zostanie powiększony.

ul. Lea 17b, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

Nocny Market w Warszawie powraca! Start piątego sezonu - 26 czerwca

Nocny Market przywita odwiedzających w dawnej lokalizacji - na peronach dworca Warszawa Główna Osobowa. Piąty sezon rozpocznie się 26 czerwca i przez każdy kolejny weekend sezonu będzie rozpieszczał podniebienia wyjątkowym street foodem.

Lunch omakase w weekendowej ofercie Nobu Warsaw

Od soboty 17 października w restauracji Nobu Warsaw będzie można spróbować lunchu w stylu omakase, czyli selekcji czterech dań w formie niespodzianki przygotowanych przez szefa kuchni - Yannicka Lohou.

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.

WIELKI BŁĘKIT

W Båly na południu Norwegii powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Under będzie pełniło także funkcję nieformalnej pracowni naukowej u skalistego wybrzeża Lindesnes. O tym niezwykłym projekcie rozmawialiśmy z szefem kuchni Nicolai Ellitsgaardem.

ZONI

W czerwcu na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiły się dwa nowe miejsca - restauracja Zoni z wysoko cenionym szefem kuchni Aleksandrem Baronem na czele oraz siostrzane bistro WuWu, którego szefową kuchni została Adriana Marczewska. ul. plac Konesera 1, Warszawa

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej