x

Marokańska Dar Mounia w Warszawie

Kategoria: Miejsca

W miejscu, gdzie do niedawna mieściła się włoska restauracja Delizia, otworzył swe podwoje elegancki lokal oferujący autentyczną kuchnię marokańską. W maju tego roku, po 6 miesiącach przygotowań, wystartował pod szyldem Dar Mounia.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
„Dar” oznacza po arabsku „dom”, Mounia to imię właścicielki restauracji, a zarazem szefowej kuchni.  Mounia jest rodowitą Marokanką, urodziła się w Casablance. Pokochała kulinaria jako mała dziewczynka, profesjonalne szkolenia rozpoczęła jako nastolatka, a w wieku 20 lat zarządzała już historyczną restauracją Palace w Marrakeszu. – W Maroku gotowanie jest sztuką, a każdy talerz arcydziełem. Dorastałam w otoczeniu zapachów szafranu, kminku, harissy, imbiru, ras el hanout i papryki. Moje najwcześniejsze wspomnienia pochodzą z wnętrza kuchni, w której obserwowałam kunszt mamy i babci. To dzięki nim rozwinęłam swoje kulinarne umiejętności – mówi Mounia. Teraz swe doświadczenia wykorzystuje w sercu Warszawy, odkrywając przed jej mieszkańcami kuchnię Maroka, która swe bogactwo zawdzięcza wpływom mezopotamskim, śródziemnomorskim, berberyjskim i andaluzyjskim.

Dar Mounia. Foto: materiały prasowe.
Dar Mounia. Foto: materiały prasowe.

Koncepcja lokalu jest prosta – to stuprocentowo marokańska restauracja (chyba pierwsza w Warszawie prowadzona przez Marokankę) z oryginalnymi składnikami i dekoracjami bezpośrednio z Maroka. 50-metrowe wnętrze zaprojektowała również Mounia – w nowoczesnym, eleganckim stylu marokańskim. Elementami, które budują klimat, są przede wszystkim drewniane, misternie rzeźbione drzwi, charakterystyczne złote, marokańskie lampy i mozaikowa posadzka. Ściany zdobią zdjęcia z Maroka, m.in. rodziny królewskiej, oraz fotosy z filmu „Casablanca”. Przy stolikach z ciemnego drewna zasiądzie 28 gości. Najbardziej wystawnym popisowym daniem jest tanjia marrakchia (94 zł) – podawana z płaskim chlebem batbout golonka wołowa gotowana przez 10 godzin z szafranem, czosnkiem, kiszonymi cytrynami i mieszanką przypraw ras el hanout. Kolejne interesujące propozycje to kuskus tfaya (54 zł) z kurczakiem, karmelizowaną cebulą, ciecierzycą, rodzynkami, szafranem i migdałami oraz pastilla – kurczak z migdałami i szafranem posypany cukrem pudrem i cynamonem (64 zł). Ceny przystawek wahają się od 28 zł do 49 zł, a dań głównych od 46 zł do 94 zł. Na razie lokal nie oferuje menu lunchowego. Lista win wciąż jest budowana, docelowo mają to być głównie trunki marokańskie. Obecnie Dar Mounia serwuje 14 czerwonych win z Włoch, Francji i Hiszpanii, 11 białych win z tych samych krajów, dwa rodzaje prosecco, 4 szampany. Oprócz tego w karcie alkoholi znajdują się dwa piwa premium (rzemieślniczy pilsner i belgijskie blond ale), wódka, koniak, gin, rum, whisky oraz likiery Cointreau i Amaretto.
Dar Mounia nastawia się na gości dobrze wykształconych, ciekawych świata, ceniących doświadczenia kulinarne w wyjątkowych lokalizacjach. To świetne miejsce na kolację dla biznesmenów i dyplomatów, również ze społeczności francuskojęzycznej.
– Chodzi mi o coś więcej niż smaki, zapachy i tekstury. Chcę, by moi goście, zasiadając przy stole w Dar Mounia ze starymi i nowymi przyjaciółmi, poczuli się jak w domu – deklaruje właścicielka.

ul. Hoża 58/60, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej