x

Marokańska Dar Mounia w Warszawie

Kategoria: Miejsca    30.08.2019

W miejscu, gdzie do niedawna mieściła się włoska restauracja Delizia, otworzył swe podwoje elegancki lokal oferujący autentyczną kuchnię marokańską. W maju tego roku, po 6 miesiącach przygotowań, wystartował pod szyldem Dar Mounia.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
„Dar” oznacza po arabsku „dom”, Mounia to imię właścicielki restauracji, a zarazem szefowej kuchni.  Mounia jest rodowitą Marokanką, urodziła się w Casablance. Pokochała kulinaria jako mała dziewczynka, profesjonalne szkolenia rozpoczęła jako nastolatka, a w wieku 20 lat zarządzała już historyczną restauracją Palace w Marrakeszu. – W Maroku gotowanie jest sztuką, a każdy talerz arcydziełem. Dorastałam w otoczeniu zapachów szafranu, kminku, harissy, imbiru, ras el hanout i papryki. Moje najwcześniejsze wspomnienia pochodzą z wnętrza kuchni, w której obserwowałam kunszt mamy i babci. To dzięki nim rozwinęłam swoje kulinarne umiejętności – mówi Mounia. Teraz swe doświadczenia wykorzystuje w sercu Warszawy, odkrywając przed jej mieszkańcami kuchnię Maroka, która swe bogactwo zawdzięcza wpływom mezopotamskim, śródziemnomorskim, berberyjskim i andaluzyjskim.

Dar Mounia. Foto: materiały prasowe.
Dar Mounia. Foto: materiały prasowe.

Koncepcja lokalu jest prosta – to stuprocentowo marokańska restauracja (chyba pierwsza w Warszawie prowadzona przez Marokankę) z oryginalnymi składnikami i dekoracjami bezpośrednio z Maroka. 50-metrowe wnętrze zaprojektowała również Mounia – w nowoczesnym, eleganckim stylu marokańskim. Elementami, które budują klimat, są przede wszystkim drewniane, misternie rzeźbione drzwi, charakterystyczne złote, marokańskie lampy i mozaikowa posadzka. Ściany zdobią zdjęcia z Maroka, m.in. rodziny królewskiej, oraz fotosy z filmu „Casablanca”. Przy stolikach z ciemnego drewna zasiądzie 28 gości. Najbardziej wystawnym popisowym daniem jest tanjia marrakchia (94 zł) – podawana z płaskim chlebem batbout golonka wołowa gotowana przez 10 godzin z szafranem, czosnkiem, kiszonymi cytrynami i mieszanką przypraw ras el hanout. Kolejne interesujące propozycje to kuskus tfaya (54 zł) z kurczakiem, karmelizowaną cebulą, ciecierzycą, rodzynkami, szafranem i migdałami oraz pastilla – kurczak z migdałami i szafranem posypany cukrem pudrem i cynamonem (64 zł). Ceny przystawek wahają się od 28 zł do 49 zł, a dań głównych od 46 zł do 94 zł. Na razie lokal nie oferuje menu lunchowego. Lista win wciąż jest budowana, docelowo mają to być głównie trunki marokańskie. Obecnie Dar Mounia serwuje 14 czerwonych win z Włoch, Francji i Hiszpanii, 11 białych win z tych samych krajów, dwa rodzaje prosecco, 4 szampany. Oprócz tego w karcie alkoholi znajdują się dwa piwa premium (rzemieślniczy pilsner i belgijskie blond ale), wódka, koniak, gin, rum, whisky oraz likiery Cointreau i Amaretto.
Dar Mounia nastawia się na gości dobrze wykształconych, ciekawych świata, ceniących doświadczenia kulinarne w wyjątkowych lokalizacjach. To świetne miejsce na kolację dla biznesmenów i dyplomatów, również ze społeczności francuskojęzycznej.
– Chodzi mi o coś więcej niż smaki, zapachy i tekstury. Chcę, by moi goście, zasiadając przy stole w Dar Mounia ze starymi i nowymi przyjaciółmi, poczuli się jak w domu – deklaruje właścicielka.

ul. Hoża 58/60, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Restauracja Kuby Wojewódzkiego i kilka innych w Elektrowni Powiśle - już czynne

Kolejne koncepty gastronomiczne uruchamiane w otwartej 20 maja zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle w Warszawie! W ten weekend w strefie Food Hall pojawią się Philly’s Finest (amerykańskie kanapki), Quattro Canti (pizzeria), Osmania (kebab) oraz Soul Burger.

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

EUSKADI

W lutym w Krakowie otworzyło się Euskadi - restauracja z kuchnią baskijską. Właścicielem jest Damian Surowiec, który doświadczenie zdobywał w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelina - np. Barrafina w Londynie czy Elkano w Kraju Basków.

Thai Wok wychodzi na ulicę. Sieć otwiera punkty pod nowym szyldem

Thai Wok Street to nazwa nowego projektu Thai Wok, popularnej sieci restauracji azjatyckich. Marka otwiera uliczne punkty gastronomiczne, które mają stać się również miejscami spotkań w gronie przyjaciół.

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

Miski, czyli poke bowls w Krakowie

Prosto, zdrowo i smacznie - tak najkrócej można scharakteryzować ofertę otwartego w maju tego roku lokalu Miski. Restauracja bazuje na koncepcji popularnych na świecie poke bowls, czyli wywodzących się z kuchni hawajskiej misek wypełnionych ryżem i dodatkami.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej