Roślinnie na słodko
Kategoria: Lifestyle - książki

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

\"Bez jaj". Foto: materiały prasowe.
\"Bez jaj". Foto: materiały prasowe.
Ale powiedzmy sobie otwarcie: wielu szefów kuchni wciąż podśmiewa się z wegan i wegetarian, argumentując, że bez masła nie da się dobrze przyrządzić nawet warzyw. Dzięki lekturze odpowiednich książek można się przekonać, że jest inaczej. Jedną z nich jest nowa pozycja poświęcona wegańskim deserom – „Bez jaj. Roślinna cukiernia” Agaty Wilkowskiej. Autorka dowodzi, że bez produktów pochodzenia zwierzęcego można zrobić dania i desery nieustępujące atrakcyjnością tym tradycyjnym. Trzeba tylko wiedzieć, jak odpowiednio wykorzystać właściwości roślin. „Roślinne pieczenie wcale nie jest trudne ani luksusowe czy elitarne. Chcę cię namówić nie tylko do pieczenia według moich przepisów zawartych w tej książce, ale również do tworzenia własnych kombinacji smakowych” – pisze Agata Wilkowska. Wśród jej propozycji znajdziemy np. „sernik” limonkowy z ciecierzycy, cynamonowe bułeczki na mleku sojowym, trufle czekoladowe, batony energetyczne z kawą, totalnie czekoladowy tort z nutą espresso czy bezę Pavlova z aquafaby z kremem waniliowym i lemon curd. Niektóre z przepisów są imitacją słodkości jajeczno-mlecznych, inne natomiast to zupełnie nowe, oryginalne pomysły. Zdjęcia i autorskie stylizacje deserów oddają temperament autorki i alternatywny charakter przepisów. Spróbujcie i przekonajcie się, że tym wypiekom nic nie brakuje!

Ukazało się w "Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
Stara szkoła gościnności

Zmieniają się trendy, narzędzia i style pracy barmanów i kelnerów. Jedna rzecz powinna jednak pozostać filarem każdego lokalu, niezależnie od jego profilu - gościnność!

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego

Jedna z najbardziej znanych książek gromadzących wszystkie niezbędne informacje o winie znów w sprzedaży!

Z niemiecką precyzją

Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.

Deserowy zawrót głowy

Coraz częściej badaniem kuchni i jej historii zajmują się kulturoznawcy. Jedną z takich badaczek jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierowniczka food studies na SWPS i autorka nagradzanych książek, takich jak: "Tradycje kulinarne Korei", "Tradycje kulinarne Finlandii" czy "Polish Culinary Paths".

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej