x

Roślinnie na słodko

Kategoria: Lifestyle - książki

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

\"Bez jaj". Foto: materiały prasowe.
\"Bez jaj". Foto: materiały prasowe.
Ale powiedzmy sobie otwarcie: wielu szefów kuchni wciąż podśmiewa się z wegan i wegetarian, argumentując, że bez masła nie da się dobrze przyrządzić nawet warzyw. Dzięki lekturze odpowiednich książek można się przekonać, że jest inaczej. Jedną z nich jest nowa pozycja poświęcona wegańskim deserom – „Bez jaj. Roślinna cukiernia” Agaty Wilkowskiej. Autorka dowodzi, że bez produktów pochodzenia zwierzęcego można zrobić dania i desery nieustępujące atrakcyjnością tym tradycyjnym. Trzeba tylko wiedzieć, jak odpowiednio wykorzystać właściwości roślin. „Roślinne pieczenie wcale nie jest trudne ani luksusowe czy elitarne. Chcę cię namówić nie tylko do pieczenia według moich przepisów zawartych w tej książce, ale również do tworzenia własnych kombinacji smakowych” – pisze Agata Wilkowska. Wśród jej propozycji znajdziemy np. „sernik” limonkowy z ciecierzycy, cynamonowe bułeczki na mleku sojowym, trufle czekoladowe, batony energetyczne z kawą, totalnie czekoladowy tort z nutą espresso czy bezę Pavlova z aquafaby z kremem waniliowym i lemon curd. Niektóre z przepisów są imitacją słodkości jajeczno-mlecznych, inne natomiast to zupełnie nowe, oryginalne pomysły. Zdjęcia i autorskie stylizacje deserów oddają temperament autorki i alternatywny charakter przepisów. Spróbujcie i przekonajcie się, że tym wypiekom nic nie brakuje!

Ukazało się w "Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej