x

Z niemiecką precyzją

Kategoria: Lifestyle - książki

Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.

\"The German Cookbook". Foto: materiały prasowe.
\"The German Cookbook". Foto: materiały prasowe.
Tymczasem niemiecka gastronomia rozwija się prężniej niż polska – szefowie kuchni tacy jak Tim Raue, Thomas Bühner, Joachim Wissler, Rene Frank czy Michael Kempf podbijają najważniejsze światowe rankingi kulinarne. Charakteryzuje ich słabość do azjatyckich i bliskowschodnich smaków, a z drugiej strony – częste korzystanie z lokalnych produktów. Alfons Schuhbeck, właściciel kilku restauracji w Monachium i jeden z pierwszych zdobywców gwiazdek Michelin w Niemczech, wraz z wydawnictwem Phaidon przygotowali „The German Cookbook” – książkę, która przedstawia szerokie spojrzenie na niemiecką kuchnię: od curry wurst aż po dania wegetariańskie, wegańskie i bezlaktozowe. To przede wszystkim precyzyjne receptury oraz rzetelny opis kuchni niemieckiej wraz ze szkicem historycznym. Okazuje się, że lekkość nie jest obca kuchni niemieckiej – dużo w niej warzyw, ziół, czystych i intensywnych smaków. Kilkaset przepisów podzielono na następujące działy: przekąski i lekkie potrawy, sałatki, zupy, gulasze, sosy, ryby i owoce morza, drób, cielęcina i wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ziemniaki i pierogi, warzywa, desery, ciasta i słodkie wypieki. Znajdziemy wśród nich np. zupy: szczawiową, z rukwi wodnej, ziemniaczaną, a także potrawkę z soczewicy i kiełbasy, frankfurcki sos ziołowy, śledzie à la Bismarck, terrinę z wędzonego węgorza, gotowanego w rieslingu kurczaka, pieczoną nogę jagnięcą, „sznycel” z selera, zapiekaną endywię. Są też pyszne desery: strudel jabłkowy z waniliowym sosem, deser rabarbarowo-serowy czy klasyczny christmas stollen. Znajdziemy tu więc zarówno klasyki, wariacje na ich temat, jak i nowoczesne dania z lokalnych oraz sezonowych produktów. Taka właśnie jest kuchnia niemiecka: różnorodna i bogata.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej