x

Z niemiecką precyzją

Kategoria: Lifestyle - książki

Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.

\"The German Cookbook". Foto: materiały prasowe.
\"The German Cookbook". Foto: materiały prasowe.
Tymczasem niemiecka gastronomia rozwija się prężniej niż polska – szefowie kuchni tacy jak Tim Raue, Thomas Bühner, Joachim Wissler, Rene Frank czy Michael Kempf podbijają najważniejsze światowe rankingi kulinarne. Charakteryzuje ich słabość do azjatyckich i bliskowschodnich smaków, a z drugiej strony – częste korzystanie z lokalnych produktów. Alfons Schuhbeck, właściciel kilku restauracji w Monachium i jeden z pierwszych zdobywców gwiazdek Michelin w Niemczech, wraz z wydawnictwem Phaidon przygotowali „The German Cookbook” – książkę, która przedstawia szerokie spojrzenie na niemiecką kuchnię: od curry wurst aż po dania wegetariańskie, wegańskie i bezlaktozowe. To przede wszystkim precyzyjne receptury oraz rzetelny opis kuchni niemieckiej wraz ze szkicem historycznym. Okazuje się, że lekkość nie jest obca kuchni niemieckiej – dużo w niej warzyw, ziół, czystych i intensywnych smaków. Kilkaset przepisów podzielono na następujące działy: przekąski i lekkie potrawy, sałatki, zupy, gulasze, sosy, ryby i owoce morza, drób, cielęcina i wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ziemniaki i pierogi, warzywa, desery, ciasta i słodkie wypieki. Znajdziemy wśród nich np. zupy: szczawiową, z rukwi wodnej, ziemniaczaną, a także potrawkę z soczewicy i kiełbasy, frankfurcki sos ziołowy, śledzie à la Bismarck, terrinę z wędzonego węgorza, gotowanego w rieslingu kurczaka, pieczoną nogę jagnięcą, „sznycel” z selera, zapiekaną endywię. Są też pyszne desery: strudel jabłkowy z waniliowym sosem, deser rabarbarowo-serowy czy klasyczny christmas stollen. Znajdziemy tu więc zarówno klasyki, wariacje na ich temat, jak i nowoczesne dania z lokalnych oraz sezonowych produktów. Taka właśnie jest kuchnia niemiecka: różnorodna i bogata.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Trunek narodowy

- Francuzi mają koniak, Szkoci whisky, Meksykanie tequilę, a Polacy wódkę, z której mogą być dumni - powtarza od dawna Piotr Popiński, inicjator Muzeum Wódki, właściciel Domu Wódki. Na rynku ukazała się książka poświęcona temu polskiemu trunkowi narodowemu.

JADALNY ALGORYTM

Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.

"The Garden Chef"

Z pola na stół - to filozofia od pewnego czasu zdobywająca serca kucharzy i konsumentów. Co się za nią kryje?

U ŹRÓDEŁ

Koktajle, koktajlbary to ostatnio coraz modniejszy temat. Po fali popularności szefów kuchni także w Polsce przychodzi czas na barmanów (do czego regularnie przyczyniamy się na naszych łamach). Na całym świecie powstają nowe miejsca, a część z nich zdobywa status kultowych.

MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.

"Przyprawy" Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz

Bez nich nie byłoby żadnej potrawy. Te najbardziej wyraziste popularne są przede wszystkim w kuchniach orientalnych oraz arabskich, ale w różnych wersjach obecne są właściwie wszędzie. Bo sól i pieprz to przecież też przyprawy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej