x

Z niemiecką precyzją

Kategoria: Lifestyle - książki    28.08.2019

Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.

\"The German Cookbook". Foto: materiały prasowe.
\"The German Cookbook". Foto: materiały prasowe.
Tymczasem niemiecka gastronomia rozwija się prężniej niż polska – szefowie kuchni tacy jak Tim Raue, Thomas Bühner, Joachim Wissler, Rene Frank czy Michael Kempf podbijają najważniejsze światowe rankingi kulinarne. Charakteryzuje ich słabość do azjatyckich i bliskowschodnich smaków, a z drugiej strony – częste korzystanie z lokalnych produktów. Alfons Schuhbeck, właściciel kilku restauracji w Monachium i jeden z pierwszych zdobywców gwiazdek Michelin w Niemczech, wraz z wydawnictwem Phaidon przygotowali „The German Cookbook” – książkę, która przedstawia szerokie spojrzenie na niemiecką kuchnię: od curry wurst aż po dania wegetariańskie, wegańskie i bezlaktozowe. To przede wszystkim precyzyjne receptury oraz rzetelny opis kuchni niemieckiej wraz ze szkicem historycznym. Okazuje się, że lekkość nie jest obca kuchni niemieckiej – dużo w niej warzyw, ziół, czystych i intensywnych smaków. Kilkaset przepisów podzielono na następujące działy: przekąski i lekkie potrawy, sałatki, zupy, gulasze, sosy, ryby i owoce morza, drób, cielęcina i wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ziemniaki i pierogi, warzywa, desery, ciasta i słodkie wypieki. Znajdziemy wśród nich np. zupy: szczawiową, z rukwi wodnej, ziemniaczaną, a także potrawkę z soczewicy i kiełbasy, frankfurcki sos ziołowy, śledzie à la Bismarck, terrinę z wędzonego węgorza, gotowanego w rieslingu kurczaka, pieczoną nogę jagnięcą, „sznycel” z selera, zapiekaną endywię. Są też pyszne desery: strudel jabłkowy z waniliowym sosem, deser rabarbarowo-serowy czy klasyczny christmas stollen. Znajdziemy tu więc zarówno klasyki, wariacje na ich temat, jak i nowoczesne dania z lokalnych oraz sezonowych produktów. Taka właśnie jest kuchnia niemiecka: różnorodna i bogata.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

7. Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

Zarażenie podróżami to przypadłość postępująca i nieuleczalna. Wiele lat temu zapadła na nią Marta Gessler, organizatorka Targów Książki Kulinarnej. I dlatego tegoroczne targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY.

"Gościnność od kuchni" w finale Gourmand World Cookbook Awards

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Chrząstowskiego i Adama Pawłowskiego oraz angielski e-book "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii" ("On hospitality") znalazły się w finale Gourmand World Cookbook Awards - konkursu dla książek kulinarnych i gastronomicznych.

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

KULINARNY KLAN

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

WARZYWNA SIŁA

Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw - pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przepisów.

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka, po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała drugą książkę - "Formę obfitości".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej