x

Z niemiecką precyzją

Kategoria: Lifestyle - książki    28.08.2019

Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.

\"The German Cookbook". Foto: materiały prasowe.
\"The German Cookbook". Foto: materiały prasowe.
Tymczasem niemiecka gastronomia rozwija się prężniej niż polska – szefowie kuchni tacy jak Tim Raue, Thomas Bühner, Joachim Wissler, Rene Frank czy Michael Kempf podbijają najważniejsze światowe rankingi kulinarne. Charakteryzuje ich słabość do azjatyckich i bliskowschodnich smaków, a z drugiej strony – częste korzystanie z lokalnych produktów. Alfons Schuhbeck, właściciel kilku restauracji w Monachium i jeden z pierwszych zdobywców gwiazdek Michelin w Niemczech, wraz z wydawnictwem Phaidon przygotowali „The German Cookbook” – książkę, która przedstawia szerokie spojrzenie na niemiecką kuchnię: od curry wurst aż po dania wegetariańskie, wegańskie i bezlaktozowe. To przede wszystkim precyzyjne receptury oraz rzetelny opis kuchni niemieckiej wraz ze szkicem historycznym. Okazuje się, że lekkość nie jest obca kuchni niemieckiej – dużo w niej warzyw, ziół, czystych i intensywnych smaków. Kilkaset przepisów podzielono na następujące działy: przekąski i lekkie potrawy, sałatki, zupy, gulasze, sosy, ryby i owoce morza, drób, cielęcina i wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ziemniaki i pierogi, warzywa, desery, ciasta i słodkie wypieki. Znajdziemy wśród nich np. zupy: szczawiową, z rukwi wodnej, ziemniaczaną, a także potrawkę z soczewicy i kiełbasy, frankfurcki sos ziołowy, śledzie à la Bismarck, terrinę z wędzonego węgorza, gotowanego w rieslingu kurczaka, pieczoną nogę jagnięcą, „sznycel” z selera, zapiekaną endywię. Są też pyszne desery: strudel jabłkowy z waniliowym sosem, deser rabarbarowo-serowy czy klasyczny christmas stollen. Znajdziemy tu więc zarówno klasyki, wariacje na ich temat, jak i nowoczesne dania z lokalnych oraz sezonowych produktów. Taka właśnie jest kuchnia niemiecka: różnorodna i bogata.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Smaki Gdańska" Aleksandry Kucharskiej i Katarzyny Fiszer

Czy tradycyjna kuchnia polska istnieje? Oczywiście funkcjonuje pewien kanon klasycznych polskich dań, ale rodzimą kulturę kulinarną tworzą głównie kuchnie regionalne - potrawy charakterystyczne dla poszczególnych województw czy miejscowości.

"Kin Thai: Moder thai receipes to cook at home" Johna Chantarasaka

Znany i nagradzany londyński szef kuchni John Chantarasak z restauracji AngloThai w swojej debiutanckiej książce pokazuje kuchnię tajską w wersji dla niego najbardziej naturalnej - jako pół Brytyjczyk, pół Taj doskonale bowiem łączy te dwie kulinarne kultury.

"That noodle life: soulful, savory, spicy, slurpy" Mikea and Stephanie Le

Coraz częściej pojawiają się na rynku książki kulinarne instagramowych blogerów i influencerów i coraz więcej z tych pozycji jest bardzo dobrych.

"The Miller's daughter" Emmy Zimmermann

Nie ma idealnych wypieków bez świetnej mąki, a tej bez odpowiednich ziaren i dobrego młyna.

"Learning Korean. Recipes from home cooking" Petera Serpico

Peter Serpico przez wiele lat gotował z Davidem Changiem, twórcą Momofuku, prowadził też własną restaurację w Filadelfii.

"Kuchnia bezwzględna" Joshuy Weissmana

"Najbardziej kontrowersyjny, nieidący na kompromisy" to epitety dobrze charakteryzujące Joshuę Weissmana, autora "Kuchni bezwzględnej", który jest bezkompromisowy w kwestii jakości składników i przygotowania dań od podstaw, bez używania półproduktów.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej