x

Anna Oleksak: Dobrana para

Kategoria: Lifestyle - blog    28.08.2019

Za nami pierwsza seria kameralnych spotkań poświęconych projektowaniu doświadczeń klienta, rozwiązaniom przyszłości w branży HoReCa i sprzedaży opartej na budowaniu wartości. Nespresso zorganizowało je wspólnie z trenerami i influencerami Wojciechem Herrą i Karolem Weberem.

Anna Oleksak. Foto: Michał Radwański.
Anna Oleksak. Foto: Michał Radwański.
Ja miałam przyjemność przygotować dla uczestników harmonizacje naszej kawy z deserami we współpracy z szefami kuchni i cukierni z aż czterech restauracji w Warszawie, Krakowie i Gdyni. Nie ukrywam, że harmonizacja kawy z menu (ang. coffee pairing) to mój konik. Polega na takim zestawieniu odpowiedniej kawy z deserem, innymi potrawami z karty, a także alkoholami czy wodą, żeby degustowane równolegle stworzyły nowe, zaskakujące do- świadczenie smakowe. Jest to wciąż bardzo nowatorskie podejście, choć coraz częściej można spotkać w lokalach pairingi z pralinami czekoladowymi, serami, likierami czy koniakiem. Bogactwo aromatów, tekstur, smaku oraz receptur zaparzania kaw wysokiej jakości tworzy ogromną przestrzeń do kreatywności. Uważam, że to doskonały sposób rekomendacji kawy gościowi restauracji, który często, nie spodziewając się niczego wyjątkowego, decyduje się wypić kawę jedynie w kawiarni lub we własnym domu. Dla gości warsztatów Nespresso przygotowaliśmy harmonizacje aż czterech różnych popisowych serników z trzema espresso o unikatowych profilach aromatyczno-smakowych. Z szefem cukierni restauracji Signature, mieszczącej się w warszawskim hotelu H15, zaproponowaliśmy sernik z chałwą i chutneyem z czarnej porzeczki oraz domową sezamką, a do niego Espresso Origin Brazil. Orzechowe aromaty kawy podkreśliły owocowość chutneya, a jej gładka tekstura harmonizowała z kremowością sernika. W Atelier Amaro do oryginalnego sernika z czipsem mlecznym i szczawiem podaliśmy espresso Exclusive Selection Kenya Milima. Soczyste, cytrusowe nuty Kenya Milima w połączeniu z mlecznym charakterem deseru stworzyły zaskakujący aromat mlecznej czekolady i owoców leśnych. Klasyczny sernik w stylu nowojorskim podany z lodami waniliowymi, który przygotowała krakowska restauracja Miodova, dopełniliśmy kawą Exclusive Selection Nepal. Tego espresso, podobnie jak Exclusive Selection Kenya Milima, można się napić jedynie w restauracjach z gwiazdką Michelin. Dla uczestników warsztatów zrobiliśmy jednak wyjątek, a dzięki tej harmonizacji wydobyliśmy nuty karmelowe. Ostatni pairing przygotowaliśmy z restauracją Biały Królik mieszczącą się w gdyńskim hotelu Quadrille. Tym razem wróciliśmy do Espresso Origin Brasil. Ta kawa, degustowana w towarzystwie sernika na zimno z rabarbarem, ujawniła aromaty świeżych czerwonych owoców z nutami malin i truskawek. Kawa zwyczajowo kojarzy nam się ze zwieńczeniem posiłku, ewentualnie składnikiem dania, np. sosu. Tymczasem, jeśli mamy do dyspozycji kawy wysokiej jakości, które wyróżniają się dobrym balansem smaku i różnorodnością aromatów, możemy spróbować bardziej kreatywnych rekomendacji opartych właśnie na harmonizacji kawy z menu. Ta forma będzie z pewnością bardziej intrygująca dla naszego gościa i przekona go do zamówienia kawy w naszym lokalu, dlatego jest to najważniejszy punkt moich szkoleń dla obsługi kelnerskiej. Wciąż znajdziemy niewiele literatury na ten temat. Inspiracje do ciekawych harmonizacji można znaleźć w książce opracowanej przez Nespresso wspólnie z szefami kuchni i sommelierami z całego świata pt. „Coffee Codex”. Rekomendacja wina do wybranego dania z menu stała się już standardem w wysokiej jakości restauracjach, a przecież nie zawsze tak było. Dobór kawy na zasadzie harmonizacji z potrawą kreuje nowe, zaskakujące doświadczenia dla gości tak samo jak wino.

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2019 nr 186.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Chrząstowski: Pożegnania i powitania okołopoznańskie

Felieton niniejszy zaczynam pisać w pociągu spieszącym do Poznania, a skończę pewnie już po powrocie z Festiwalu Dobrego Smaku.

Ale Meksyk!

Kojarzenie kraju Majów z jednym tylko trunkiem - tequilą - to jeszcze większe uproszczenie niż stwierdzenie, że Polska produkuje tylko wódkę. Dziedzictwo kulinarne Meksyku jest oszałamiające. Bioróżnorodność i różnice klimatyczne stanów zapewniają olbrzymią ilość składników, a te - unikatowe smaki.

Morowy barman - co robić w czasie pandemii?

Jak długo potrwa ten gastro-paraliż, tego nie wie nikt. Wiadomo jednak, że z nadmiarem wolnego czasu trzeba coś robić. I tu pojawiam się ja... Cały zdezynfekowany, z kilkoma pomysłami, jak zapić - o przepraszam - jak zabić tę nudę.

Deszcz spadających gwiazdek Michelin

Wciąż nie znamy listy polskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin "Main Cities of Europe". Jednak w krajach, w których zdaniem Michelina potencjał gastronomiczny jest bardziej rozbudowany, czerwona książeczka ukazuje się wcześniej niż u nas.

ADAM CHRZĄSTOWSKI: YIN-YANG

Jak donosi Wikipedia, koncepcja yin-yang pochodzi z antycznej filozofii chińskiej i metafizyki. Opisuje dwie pierwotne i przeciwne, lecz uzupełniające się siły, które odnaleźć można w całym wszechświecie. Także w kuchni

Jerzy Pasikowski: Wiedza, czas i organizacja pracy w służbie smaku

Podczas moich wizyt w restauracjach szczególnie lubię moment, kiedy na stół trafia amuse bouche (w tłumaczeniu z języka francuskiego - "uciecha ust") lub od razu przekąska, gdyż jest to zapowiedź tego, co nas czeka w dalszej części kulinarnej podróży, jaką przygotował dla nas szef kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej