x

Jesienna Polagra w Poznaniu

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Na przełomie września i października czeka nas kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO/ INVEST HOTEL, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz Kulinarnego Pucharu Polski.

Poznańska „Polagra” to cztery dni, podczas których można zapoznać się z nowymi rozwiązaniami sprzętowymi do profesjonalnych kuchni, żywnością pochodzącą od polskich producentów oraz specjałami produkowanymi za granicą. Wystawcy zaprezentują nowości z grupy eko, a także te, inspirowane kuchniami świata. Część ekspozycji, jak co roku, dedykowana jest także wyposażaniu obiektów noclegowych oraz sal restauracyjnych. Najważniejsze w tym wydarzeniu są jednak spotkania i wspólne rozmowy, dla których tłem będzie nie tylko ekspozycja, ale również zaplanowane konkursy i pokazy kulinarne z udziałem znakomitych gości.

Serce targów zabije najmocniej w strefie kulinarnej, w której odbędzie się 19. finał Kulinarnego Pucharu Polski – konkursu mogącego pochwalić się rekomendacją najważniejszych stowarzyszeń branżowych w Polsce i cieszącym się ogromnym prestiżem w gronie szefów kuchni. Zawodnicy tegorocznej edycji będą musieli przygotować przystawkę, w której obligatoryjne do zastosowania są papryka świeża, ser Bursztyn, jajko i olej z esencją masła, a także danie główne z wykorzystaniem wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. Na deser zaserwowane zostaną natomiast dania stanowiące wariacje na temat połączenia gruszki i orzechów laskowych. Prace uczestników będzie oceniać międzynarodowe jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.
Podczas tegorocznej edycji targów powrócą także pokazy Master Class Show. Mistrzowie polskiej sceny kulinarnej, m.in. Tomasz Purol czy Ernest Jagodziński, podzielą się swoją wiedzą budowaną na  wieloletnim doświadczeniu zawodowym. Będzie o roli ziół w kuchni, wykorzystaniu serów zagrodowych, nowoczesnych deserach restauracyjnych i kuchni Podlasia, która powinna być inspiracją dla szefów kuchni stojących przed zadaniem zbudowania wegańskiego menu. O wege rozwiązaniach produktowych będzie też mowa podczas specjalnej prelekcji, podczas której przedstawione zostaną motywy towarzyszące ograniczeniu spożycia mięsa oraz fakty dotyczące rozwoju rynku roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych. Na restauratorów czekają także
warsztaty fotografii kulinarnej.
Targom POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL i POLAGRA FOOD towarzyszą także Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH i Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Na wszystkie wydarzenia obowiązuje jeden bilet. Więcej informacji o targach na polagragastro.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

RUSZA GAULT & MILLAU TOUR 2017

150 doskonałych szefów kuchni z każdego regionu i 5 regionalnych nagród - przed nami kolejna edycja Gault & Millau Tour. Coroczny cykl spotkań dla regionalnych szefów kuchni rozpocznie się 12 czerwca 2017 r. w Warszawie.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - jakie zmiany szykują organizatorzy?

Za nami 19 edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Kto śledzi historię konkursu doskonale wie jak bardzo ewoluowała jego formuła. Dziś Kulinarny Puchar Polski otrzymuje wysokie noty za formułę i organizację nie tylko przez uczestników czy Jurorów.

Targi EuroGastro i WorldHotel 2018 za nami

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11.Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób.

25. urodziny MAKRO Polska

W tym roku MAKRO świętuje 25. lecie istnienia na polskim rynku. Z tej okazji sieć hurtowni przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów.

Legendarny konkurs

Pod koniec lutego w Warszawie odbędzie się finał polskich eliminacji konkursu Bocuse d’O r. O kulisach jednego z najstarszych (30- letnia tradycja) i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie rozmawiamy z Jarosławem Walczykiem, przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego polskiej edycji

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej