x

Jesienna Polagra w Poznaniu

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.08.2019

Na przełomie września i października czeka nas kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO/ INVEST HOTEL, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz Kulinarnego Pucharu Polski.

Poznańska „Polagra” to cztery dni, podczas których można zapoznać się z nowymi rozwiązaniami sprzętowymi do profesjonalnych kuchni, żywnością pochodzącą od polskich producentów oraz specjałami produkowanymi za granicą. Wystawcy zaprezentują nowości z grupy eko, a także te, inspirowane kuchniami świata. Część ekspozycji, jak co roku, dedykowana jest także wyposażaniu obiektów noclegowych oraz sal restauracyjnych. Najważniejsze w tym wydarzeniu są jednak spotkania i wspólne rozmowy, dla których tłem będzie nie tylko ekspozycja, ale również zaplanowane konkursy i pokazy kulinarne z udziałem znakomitych gości.

Serce targów zabije najmocniej w strefie kulinarnej, w której odbędzie się 19. finał Kulinarnego Pucharu Polski – konkursu mogącego pochwalić się rekomendacją najważniejszych stowarzyszeń branżowych w Polsce i cieszącym się ogromnym prestiżem w gronie szefów kuchni. Zawodnicy tegorocznej edycji będą musieli przygotować przystawkę, w której obligatoryjne do zastosowania są papryka świeża, ser Bursztyn, jajko i olej z esencją masła, a także danie główne z wykorzystaniem wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. Na deser zaserwowane zostaną natomiast dania stanowiące wariacje na temat połączenia gruszki i orzechów laskowych. Prace uczestników będzie oceniać międzynarodowe jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.
Podczas tegorocznej edycji targów powrócą także pokazy Master Class Show. Mistrzowie polskiej sceny kulinarnej, m.in. Tomasz Purol czy Ernest Jagodziński, podzielą się swoją wiedzą budowaną na  wieloletnim doświadczeniu zawodowym. Będzie o roli ziół w kuchni, wykorzystaniu serów zagrodowych, nowoczesnych deserach restauracyjnych i kuchni Podlasia, która powinna być inspiracją dla szefów kuchni stojących przed zadaniem zbudowania wegańskiego menu. O wege rozwiązaniach produktowych będzie też mowa podczas specjalnej prelekcji, podczas której przedstawione zostaną motywy towarzyszące ograniczeniu spożycia mięsa oraz fakty dotyczące rozwoju rynku roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych. Na restauratorów czekają także
warsztaty fotografii kulinarnej.
Targom POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL i POLAGRA FOOD towarzyszą także Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH i Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Na wszystkie wydarzenia obowiązuje jeden bilet. Więcej informacji o targach na polagragastro.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jest decyzja: rok 2021 bez Kulinarnego Pucharu Polski

Ostatnich laureatów Kulinarnego Pucharu Polski poznaliśmy półtora roku temu. Na kolejnych przyjdzie nam poczekać, ponieważ również w tym roku, decyzją organizatorów, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych w kraju nie odbędzie się.

Restauracja Martim z prestiżową nagrodą GERMAN DESIGN AWARD 2021

Wrocławska restauracja Martim zdobyła nagrodę w prestiżowym konkursie GERMAN DESIGN AWARD za wnętrze lokalu, które "odzwierciedla tradycyjną kulturę Portugalii".

Szkolenie Tork VR Clean Hands z nagrodą targów Interclean Amsterdam Online 2020

Innowacyjne szkolenie Tork w zakresie higieny rąk dla pracowników służby zdrowia otrzymało nagrodę publiczności Visitors Choice Award podczas tegorocznych targów Interclean Amsterdam Online.

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Weź udział w konkursie "Czas na rybę"!

Jesteś szefem kuchni lub uczniem szkoły gastronomicznej? Weź udział w konkursie "Czas na rybę", który odbędzie się 3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie w ramach Święta Karpia. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 10 września.

Łukasz Lisowski ekspertem ds. gastronomii w Fanex

Na stanowisku eksperta ds. gastronomii będzie odpowiedzialny m.in. za prowadzenie szkoleń, warsztatów kulinarnych oraz wsparcie merytoryczne poszczególnych działów firmy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej