x

Warszawska Pyza 2019" - znamy 10 finalistów plebiscytu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Trwa siódma edycja plebiscytu "Warszawska Pyza" na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic, organizowanego przez "Gazetę Stołeczną" oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł "Warszawskiej Pyzy 2019".

Warszawska Pyza. Foto: materiały prasowe.
Warszawska Pyza. Foto: materiały prasowe.
W finałowym zestawieniu znaleźli się:
Akurat – kurczak z rożna,
Bar Lussi,
Renesans,
Vega,
Co tu,
Efes Kebab,
Pizzeria Ufo,
– Yen beo,
Soul Food Burgers,
Mezze.

Jury wybierze spośród nich lokal, który otrzyma tytuł „Warszawskiej Pyzy 2019”. W tegorocznej edycji plebiscytu jurorzy sprawdzą, w jakiej kondycji są otwarte wiele lat temu popularne punkty z ulicznym jedzeniem. Będą oceniać m.in., jak poradziły one sobie z upływającym czasem, czy utrzymują wysoką jakość godną ich miejskiej legendy, a ich właściciele myślą o biznesie odpowiedzialnie – dbają o ekologię oraz dostępność swoich punktów dla osób niepełnosprawnych.

– W tym roku świętujemy 30-lecie wolności, a co za tym idzie, otwarcie się stolicy na inne kultury kulinarne. Po 1989 r. mogliśmy poznawać niedostępny wcześniej świat, zwiedzając go od kuchni: pojawiły się pierwsze bary z wietnamską kuchnią i włoskie pizzerie, food trucki z burgerami i punkty z arabską kuchnią uliczną. Kulinarną transformację stolicy ledwo przetrwały rodzime kurczaki z rożna, pyzy, flaki i zapiekanki. Tegoroczna Pyza będzie wyróżnieniem dla miejsc, które na dobre zapuściły korzenie w nadwiślańskim gruncie – mówi przewodnicząca jury Basia Starecka.

Lokale oceniać będzie 8 jurorów:
– Basia Starecka – dziennikarka i autorka bloga Nakarmionastarecka.pl (przewodnicząca jury),
– Diep Ngoc – Wietnamka, współzałożycielka restauracji Viet Street Food wyróżnionej tytułem „Warszawska Pyza 2016”,
– Areta Szpura – autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat – czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”,
– Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”,
– Agata Wojda – doświadczona i ceniona szefowa kuchni, felietonistka kulinarna i podróżniczka,
– Jakub Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”,
– Matteo Brunetti – Włoch, finalista szóstej edycji programu Masterchef, promotor włoskiej tradycyjnej kuchni w Polsce,
– Kamil Siałkowski – dziennikarz „Gazety Stołecznej”.

Czytelnicy „Gazety Stołecznej” i internauci mogą również zagłosować na swoje ulubione miejsce i wybrać „Warszawską Pyzę Publiczności”. Głosowanie na Warszawa.Wyborcza.pl potrwa do czwartku, 22 sierpnia br.
Link do głosowania: warszawa.wyborcza.pl/warszawskapyza

Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone podczas imprezy „Żarcie Na Kółkach” Festiwal Food Trucków i 6.Mistrzostwa Burgerowe, która odbędzie się w dniach 24-25 sierpnia br. na PGE Narodowym. Z kolei 26 sierpnia br. redakcja przedstawi zwycięzców na łamach „Gazety Stołecznej” oraz w serwisie Warszawa.Wyborcza.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej