x

Warszawska Pyza 2019" - znamy 10 finalistów plebiscytu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Trwa siódma edycja plebiscytu "Warszawska Pyza" na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic, organizowanego przez "Gazetę Stołeczną" oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł "Warszawskiej Pyzy 2019".

Warszawska Pyza. Foto: materiały prasowe.
Warszawska Pyza. Foto: materiały prasowe.
W finałowym zestawieniu znaleźli się:
Akurat – kurczak z rożna,
Bar Lussi,
Renesans,
Vega,
Co tu,
Efes Kebab,
Pizzeria Ufo,
– Yen beo,
Soul Food Burgers,
Mezze.

Jury wybierze spośród nich lokal, który otrzyma tytuł „Warszawskiej Pyzy 2019”. W tegorocznej edycji plebiscytu jurorzy sprawdzą, w jakiej kondycji są otwarte wiele lat temu popularne punkty z ulicznym jedzeniem. Będą oceniać m.in., jak poradziły one sobie z upływającym czasem, czy utrzymują wysoką jakość godną ich miejskiej legendy, a ich właściciele myślą o biznesie odpowiedzialnie – dbają o ekologię oraz dostępność swoich punktów dla osób niepełnosprawnych.

– W tym roku świętujemy 30-lecie wolności, a co za tym idzie, otwarcie się stolicy na inne kultury kulinarne. Po 1989 r. mogliśmy poznawać niedostępny wcześniej świat, zwiedzając go od kuchni: pojawiły się pierwsze bary z wietnamską kuchnią i włoskie pizzerie, food trucki z burgerami i punkty z arabską kuchnią uliczną. Kulinarną transformację stolicy ledwo przetrwały rodzime kurczaki z rożna, pyzy, flaki i zapiekanki. Tegoroczna Pyza będzie wyróżnieniem dla miejsc, które na dobre zapuściły korzenie w nadwiślańskim gruncie – mówi przewodnicząca jury Basia Starecka.

Lokale oceniać będzie 8 jurorów:
– Basia Starecka – dziennikarka i autorka bloga Nakarmionastarecka.pl (przewodnicząca jury),
– Diep Ngoc – Wietnamka, współzałożycielka restauracji Viet Street Food wyróżnionej tytułem „Warszawska Pyza 2016”,
– Areta Szpura – autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat – czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”,
– Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”,
– Agata Wojda – doświadczona i ceniona szefowa kuchni, felietonistka kulinarna i podróżniczka,
– Jakub Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”,
– Matteo Brunetti – Włoch, finalista szóstej edycji programu Masterchef, promotor włoskiej tradycyjnej kuchni w Polsce,
– Kamil Siałkowski – dziennikarz „Gazety Stołecznej”.

Czytelnicy „Gazety Stołecznej” i internauci mogą również zagłosować na swoje ulubione miejsce i wybrać „Warszawską Pyzę Publiczności”. Głosowanie na Warszawa.Wyborcza.pl potrwa do czwartku, 22 sierpnia br.
Link do głosowania: warszawa.wyborcza.pl/warszawskapyza

Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone podczas imprezy „Żarcie Na Kółkach” Festiwal Food Trucków i 6.Mistrzostwa Burgerowe, która odbędzie się w dniach 24-25 sierpnia br. na PGE Narodowym. Z kolei 26 sierpnia br. redakcja przedstawi zwycięzców na łamach „Gazety Stołecznej” oraz w serwisie Warszawa.Wyborcza.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

MACIEJ ROSIŃSKI ROZSTAŁ SIĘ Z RESTAURACJĄ AFFOGATO

Pod koniec lutego po 10 latach swoją pracę na stanowisku szefa kuchni łódzkiej restauracji Affogato zakończył Maciej Rosiński.

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

MAKRO Polska świętuje setną rocznicę niepodległości

11 listopada 2018 r. świętujemy setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Z tej okazji sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczyna Kulinarne Zjednoczenie Polski - edycję specjalną programu Polskie Skarby Kulinarne.

Znamy zwycięzców Mistrzostw Burgerowych 2017

Kill Grill Burger & Sandwich Bar, Burger Park, Beef'N'Roll oraz Pasibus to laureaci czwartej edycji Mistrzostw Burgerowych na Festiwalu Food Trucków Żarcie Na Kółkach w Warszawie.

Święto whisky ponownie w Warszawie

Whisky Live Warsaw odbędzie się w 13-14 października w Sangate Hotel Airport. Festiwal to okazja poznania szerokiego spektrum kolorów, bukietów i smaków whisky. Dla fanów dobrego jedzenia nie zabraknie licznych atrakcji kulinarnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej