x

Warszawska Pyza 2019" - znamy 10 finalistów plebiscytu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    14.08.2019

Trwa siódma edycja plebiscytu "Warszawska Pyza" na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic, organizowanego przez "Gazetę Stołeczną" oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł "Warszawskiej Pyzy 2019".

Warszawska Pyza. Foto: materiały prasowe.
Warszawska Pyza. Foto: materiały prasowe.
W finałowym zestawieniu znaleźli się:
Akurat – kurczak z rożna,
Bar Lussi,
Renesans,
Vega,
Co tu,
Efes Kebab,
Pizzeria Ufo,
– Yen beo,
Soul Food Burgers,
Mezze.

Jury wybierze spośród nich lokal, który otrzyma tytuł „Warszawskiej Pyzy 2019”. W tegorocznej edycji plebiscytu jurorzy sprawdzą, w jakiej kondycji są otwarte wiele lat temu popularne punkty z ulicznym jedzeniem. Będą oceniać m.in., jak poradziły one sobie z upływającym czasem, czy utrzymują wysoką jakość godną ich miejskiej legendy, a ich właściciele myślą o biznesie odpowiedzialnie – dbają o ekologię oraz dostępność swoich punktów dla osób niepełnosprawnych.

– W tym roku świętujemy 30-lecie wolności, a co za tym idzie, otwarcie się stolicy na inne kultury kulinarne. Po 1989 r. mogliśmy poznawać niedostępny wcześniej świat, zwiedzając go od kuchni: pojawiły się pierwsze bary z wietnamską kuchnią i włoskie pizzerie, food trucki z burgerami i punkty z arabską kuchnią uliczną. Kulinarną transformację stolicy ledwo przetrwały rodzime kurczaki z rożna, pyzy, flaki i zapiekanki. Tegoroczna Pyza będzie wyróżnieniem dla miejsc, które na dobre zapuściły korzenie w nadwiślańskim gruncie – mówi przewodnicząca jury Basia Starecka.

Lokale oceniać będzie 8 jurorów:
– Basia Starecka – dziennikarka i autorka bloga Nakarmionastarecka.pl (przewodnicząca jury),
– Diep Ngoc – Wietnamka, współzałożycielka restauracji Viet Street Food wyróżnionej tytułem „Warszawska Pyza 2016”,
– Areta Szpura – autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat – czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”,
– Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”,
– Agata Wojda – doświadczona i ceniona szefowa kuchni, felietonistka kulinarna i podróżniczka,
– Jakub Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”,
– Matteo Brunetti – Włoch, finalista szóstej edycji programu Masterchef, promotor włoskiej tradycyjnej kuchni w Polsce,
– Kamil Siałkowski – dziennikarz „Gazety Stołecznej”.

Czytelnicy „Gazety Stołecznej” i internauci mogą również zagłosować na swoje ulubione miejsce i wybrać „Warszawską Pyzę Publiczności”. Głosowanie na Warszawa.Wyborcza.pl potrwa do czwartku, 22 sierpnia br.
Link do głosowania: warszawa.wyborcza.pl/warszawskapyza

Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone podczas imprezy „Żarcie Na Kółkach” Festiwal Food Trucków i 6.Mistrzostwa Burgerowe, która odbędzie się w dniach 24-25 sierpnia br. na PGE Narodowym. Z kolei 26 sierpnia br. redakcja przedstawi zwycięzców na łamach „Gazety Stołecznej” oraz w serwisie Warszawa.Wyborcza.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dynamiczny rozwój McDelivery

Sieć McDonald’s stawia na dynamiczny rozwój usługi McDelivery. Już 145 restauracji w 16 miastach Polski realizują zamówienia z bezpośrednią dostawą do klientów.

Selgros Cash&Carry wspiera potrzebujących

Selgros Cash&Carry kontynuuje wieloletnią współpracę z Caritas Poznań. Firma przekazała właśnie samochód dostawczy, dzięki któremu możliwe będzie usprawnienie dostaw żywności do jadłodajni i placówek żywieniowych, a tym samym jeszcze większe wsparcie dla ubogich i potrzebujących.

Tłusty Czwartek z Delivery Week

Sprawdź, co przygotowały restauracje specjalnie na ulubione święto wszystkich fanów słodkości! Pączki, ciastka czy churrosy z dostawą? Wybieraj spośród kilku słodkich rozwiązań!

Finał II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina"

19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta.

Targi VeggieWorld wreszcie w Warszawie!

W dniach 12-13 maja w Warszawie przy ul. Mińskiej 65 odbędzie się pierwsza polska edycja VeggieWorld, największych i najstarszych targów w Europie promujących roślinny styl życia.

Bezgłodni w Wigilię: Nice To Fit You i Fundacja Kapucyńska nakarmią potrzebujących

Nice To Fit You wraz z Fundacją Kapucyńską zaprasza osoby bezdomne do wigilijnego stołu. 24 grudnia firma cateringowa przekaże potrzebującym 700 całodziennych posiłków, składających się ze śniadania, obiadu i kolacji. Akcja "Bezgłodni w Wigilię" będzie trwała od rana do godzin popołudniowych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej