x

Warszawska Pyza 2019" - znamy 10 finalistów plebiscytu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    14.08.2019

Trwa siódma edycja plebiscytu "Warszawska Pyza" na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic, organizowanego przez "Gazetę Stołeczną" oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł "Warszawskiej Pyzy 2019".

Warszawska Pyza. Foto: materiały prasowe.
Warszawska Pyza. Foto: materiały prasowe.
W finałowym zestawieniu znaleźli się:
Akurat – kurczak z rożna,
Bar Lussi,
Renesans,
Vega,
Co tu,
Efes Kebab,
Pizzeria Ufo,
– Yen beo,
Soul Food Burgers,
Mezze.

Jury wybierze spośród nich lokal, który otrzyma tytuł „Warszawskiej Pyzy 2019”. W tegorocznej edycji plebiscytu jurorzy sprawdzą, w jakiej kondycji są otwarte wiele lat temu popularne punkty z ulicznym jedzeniem. Będą oceniać m.in., jak poradziły one sobie z upływającym czasem, czy utrzymują wysoką jakość godną ich miejskiej legendy, a ich właściciele myślą o biznesie odpowiedzialnie – dbają o ekologię oraz dostępność swoich punktów dla osób niepełnosprawnych.

– W tym roku świętujemy 30-lecie wolności, a co za tym idzie, otwarcie się stolicy na inne kultury kulinarne. Po 1989 r. mogliśmy poznawać niedostępny wcześniej świat, zwiedzając go od kuchni: pojawiły się pierwsze bary z wietnamską kuchnią i włoskie pizzerie, food trucki z burgerami i punkty z arabską kuchnią uliczną. Kulinarną transformację stolicy ledwo przetrwały rodzime kurczaki z rożna, pyzy, flaki i zapiekanki. Tegoroczna Pyza będzie wyróżnieniem dla miejsc, które na dobre zapuściły korzenie w nadwiślańskim gruncie – mówi przewodnicząca jury Basia Starecka.

Lokale oceniać będzie 8 jurorów:
– Basia Starecka – dziennikarka i autorka bloga Nakarmionastarecka.pl (przewodnicząca jury),
– Diep Ngoc – Wietnamka, współzałożycielka restauracji Viet Street Food wyróżnionej tytułem „Warszawska Pyza 2016”,
– Areta Szpura – autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat – czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”,
– Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”,
– Agata Wojda – doświadczona i ceniona szefowa kuchni, felietonistka kulinarna i podróżniczka,
– Jakub Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”,
– Matteo Brunetti – Włoch, finalista szóstej edycji programu Masterchef, promotor włoskiej tradycyjnej kuchni w Polsce,
– Kamil Siałkowski – dziennikarz „Gazety Stołecznej”.

Czytelnicy „Gazety Stołecznej” i internauci mogą również zagłosować na swoje ulubione miejsce i wybrać „Warszawską Pyzę Publiczności”. Głosowanie na Warszawa.Wyborcza.pl potrwa do czwartku, 22 sierpnia br.
Link do głosowania: warszawa.wyborcza.pl/warszawskapyza

Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone podczas imprezy „Żarcie Na Kółkach” Festiwal Food Trucków i 6.Mistrzostwa Burgerowe, która odbędzie się w dniach 24-25 sierpnia br. na PGE Narodowym. Z kolei 26 sierpnia br. redakcja przedstawi zwycięzców na łamach „Gazety Stołecznej” oraz w serwisie Warszawa.Wyborcza.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

W SŁUSZNEJ SPRAWIE

5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się charytatywna "Kolacja Szefów Kuchni". Kolacje przygotowywane wspólnie przez kilku szefów kuchni to zawsze świetna okazja do wymiany pomysłów i doświadczeń, zdobycia nowych inspiracji.

WIOSENNA EDYCJA RESTAURANT WEEK

Około 400 restauracji z 35 polskich miast weźmie udział w wiosennej odsłonie Restaurant Week. Festiwal organizowany jest od 3 do 17 kwietnia, tym razem pod hasłem #SzanujJedzenie.

Kręgliccy Restauracje i Catering uruchamiają sklep online

Teraz produkty od rolników z targu w Fortecy i gotowe dania od Kręgliccy Restauracje i Catering można zamawiać w sklepie internetowym targ.kregliccy.pl. Dostawy i odbiory odbywają się w dni targowe: środy i soboty.

Bar Warmut świętuje drugie urodziny

To już dwa lata, odkąd działa warszawski Warmut przy Marszałkowskiej 45/49, popularyzując kulturę picia wermutu. Z tej okazji ekipa baru zaprasza w weekend między 18 a 20 września do świętowania - zabierze was na wakacje last minute w Śródmieściu Południowym.

Pasibus włącza się w akcję #PosiłekDlaSeniora Grupy Warszawa

Sieć burgerowni Pasibus przygotuje posiłki dla wrocławskich seniorów. Pierwsze dostawy jedzenia trafią do nich w piątek, 24 kwietnia.

ZAGRANICZNE WYSTĘPY

Poland National Culinary Team OSSKiC wystąpi na Expo Gast Culinary World Cup 2018 w Luksemburgu. Ogłoszenie składu reprezentacji odbyło się 2 grudnia podczas uroczystej Wigilii OSSiC w hotelu Double Tree by Hilton Warsaw.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej