x

Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Zbliża się 7. edycja Fine Dining Week, festiwalu gwarantującego wyjątkowe przeżycia kulinarne serwowane przez najlepszych szefów kuchni.

Danie z restauracji Strefa. Foto: materiały prasowe.
Danie z restauracji Strefa. Foto: materiały prasowe.
Kolejna edycja Fine Dining Week potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach Polski, w tym po raz pierwszy w Szczecinie. Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy wejść na stronę www.FineDiningWeek.pl, wybrać miasto i interesującą nas restaurację, a następnie dokonać rezerwacji w pasującym terminie. Pojedyncze zaproszenie obejmuje 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 zł. W każdej z restauracji istnieje możliwość wybrania jednego z dwóch proponowanych zestawów.

Do wyboru są najlepsze restauracje z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Łodzi, Poznania, Szczecina, Trójmiasta, Białegostoku, Rzeszowa, Słupska, Ustki oraz Śląska, Podhala, województwa lubelskiego, Wami i Mazur.

Fine Dining Week wpisuje się również w ideę „zero waste”, ponieważ dzięki systemowi rezerwacji, każda z restauracji dokładnie wie, ile porcji danego menu ma przygotować następnego dnia, co pozwala szefom zaplanować zakupy i zapasy. Marnowanie jedzenia jest więc ograniczone do minimum. To podejście to naturalna kontynuacja misji #SzanujJedzenie, zapoczątkowanej wiosną tego roku, podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce. Jeden z najsłynniejszych Chefów Kuchni na świecie, jest wspólnie z marką Grundig, twórcą idei #RespectFood.

W nadchodzącej edycji nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących, ogłaszanych stopniowo w trakcie trwania Festiwalu. Wśród nich m.in. możliwość degustacji wyjątkowego menu w warszawskiej restauracji Senses1*.

Rezerwacji można dokonywać od 9 sierpnia, aż do przedostatniego dnia trwania festiwalu, czyli 10 września. Miejsca należy rezerwować przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.

Cena biletu: 129 zł/osoba.

Więcej informacji: www.FineDiningWeek.pl

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

NAJWIĘKSZY FESTIWAL WHISKY W POLSCE

25 i 26 sierpnia odbędzie się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Jego pomysłodawcą oraz organizatorem jest Dom Whisky. Festiwal Whisky Jastrzębia Góra to pierwszy w Polsce Festiwal Whisky, który premierę miał w 2014 r. w Jastrzębiej Górze.

PYSZNE.PL OGŁOSIŁO ZWYCIĘZCÓW BEST RESTAURANTS AWARDS

Pizza Winchester w Krakowie zwyciężyła w konkursie organizowanym przez Pyszne.pl, pokonując ponad 614 nominowanych restauracji w całym kraju. Ich ocena była oparta na kilku czynnikach takich jak: jakość jedzenia, jakość dostawy i liczba recenzji w porównaniu do liczby zamówień.

KULINARNY TRANSATLANTYK

Zbliża się VII edycja wydarzenia - odbędzie się już w dniach 15-19 lipca w Łodzi. Kino Kulinarne na Transatlantyku to dokumenty i filmy fabularne o tematyce okołokulinarnej - przedstawiające sylwetki szefów kuchni, ale też odsłaniające kulisy produkcji żywności oraz wina.

WIOSENNA EDYCJA RESTAURANT WEEK

Około 400 restauracji z 35 polskich miast weźmie udział w wiosennej odsłonie Restaurant Week. Festiwal organizowany jest od 3 do 17 kwietnia, tym razem pod hasłem #SzanujJedzenie.

CHEF CULINARY CUP 2017 JUŻ ZA NAMI

Finał drugiej edycji konkursu odbył się 5 kwietnia 2017 r. podczas Targów Euro Gastro. Zwycięzcą został Bartosz Peter. Organizatorem konkursu jest Nestlé Professional, a Jerzy Pasikowski objął patronat nad imprezą. Uczestnicy konkursu musieli przygotować danie z użyciem dowolnego fondu marki Chef.

MAKRO ROZWIJA PROGRAM "SZEF DLA MŁODYCH TALENTÓW"

20 marca br. w Poznaniu ponad 100 uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych wzięło udział w kolejnym Mikserze Kulinarnym zorganizowanym w ramach programu "Szef dla młodych talentów". Gośćmi wydarzenia byli szefowie kuchni: Michał Kuter oraz Ernest Jagodziński.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej