x

Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Zbliża się 7. edycja Fine Dining Week, festiwalu gwarantującego wyjątkowe przeżycia kulinarne serwowane przez najlepszych szefów kuchni.

Danie z restauracji Strefa. Foto: materiały prasowe.
Danie z restauracji Strefa. Foto: materiały prasowe.
Kolejna edycja Fine Dining Week potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach Polski, w tym po raz pierwszy w Szczecinie. Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy wejść na stronę www.FineDiningWeek.pl, wybrać miasto i interesującą nas restaurację, a następnie dokonać rezerwacji w pasującym terminie. Pojedyncze zaproszenie obejmuje 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 zł. W każdej z restauracji istnieje możliwość wybrania jednego z dwóch proponowanych zestawów.

Do wyboru są najlepsze restauracje z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Łodzi, Poznania, Szczecina, Trójmiasta, Białegostoku, Rzeszowa, Słupska, Ustki oraz Śląska, Podhala, województwa lubelskiego, Wami i Mazur.

Fine Dining Week wpisuje się również w ideę „zero waste”, ponieważ dzięki systemowi rezerwacji, każda z restauracji dokładnie wie, ile porcji danego menu ma przygotować następnego dnia, co pozwala szefom zaplanować zakupy i zapasy. Marnowanie jedzenia jest więc ograniczone do minimum. To podejście to naturalna kontynuacja misji #SzanujJedzenie, zapoczątkowanej wiosną tego roku, podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce. Jeden z najsłynniejszych Chefów Kuchni na świecie, jest wspólnie z marką Grundig, twórcą idei #RespectFood.

W nadchodzącej edycji nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących, ogłaszanych stopniowo w trakcie trwania Festiwalu. Wśród nich m.in. możliwość degustacji wyjątkowego menu w warszawskiej restauracji Senses1*.

Rezerwacji można dokonywać od 9 sierpnia, aż do przedostatniego dnia trwania festiwalu, czyli 10 września. Miejsca należy rezerwować przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.

Cena biletu: 129 zł/osoba.

Więcej informacji: www.FineDiningWeek.pl

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

MODRA KAPUSTA I ORKIESTRA DĘTA

"Kiszki marsza grają! Spotkania kulinarno-śpiewacze" - pierwsze odbędzie się już 20 marca 2017 r. w Cafe Kulturalna w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Organizatorzy planują kolejnych siedem spotkań dotyczących innych regionów.

PODSUMOWANIE RESTAURANT WEEK

W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób - tak wyglądała kolejna edycja RW pod hasłem "Emocje na talerzach". Wyniki plebiscytu gości wiosennej edycji festiwalu zostały ogłoszone 17 maja br. na konferencji online.

Selgros fundatorem Wigilii Caritas dla niemal 10 tys. osób

To już 16 raz kiedy przy wigilijnym stole Caritas spotkają się samotni i potrzebujący. Współorganizatorem tego ważnego wydarzenia jest Selgros Cash&Carry, dzięki czemu może przyjąć ono charakter ogólnopolski. Firma przekazała na ten cel ponad 35 ton żywności.

KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

W SŁUSZNEJ SPRAWIE

5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się charytatywna "Kolacja Szefów Kuchni". Kolacje przygotowywane wspólnie przez kilku szefów kuchni to zawsze świetna okazja do wymiany pomysłów i doświadczeń, zdobycia nowych inspiracji.

Latin America's 50 Best Restaurants 2017 - pełna lista

Gala odbyła się 24. października w Bogocie w Kolumbii. Maido, restauracja w Limie w Peru prowadzona przez charyzmatycznego szefa kuchni, Mitsuharu Tsuruma otrzymała tytuł najelpszej restaurcji w Ameryce Łacińskiej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu casual?

Karta napojów w restauracji casualowej to jeden z filarów przychodów lokalu i należy ją traktować równie poważnie jak kartę dań, a zatem tworzyć na podstawie profesjonalnej wiedzy i umiejętnie sprzedawać.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej