x

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

10.08 w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

Marta Podgórksa i Agnieszka Osipowicz. Foto: materiały prasowe.
Marta Podgórksa i Agnieszka Osipowicz. Foto: materiały prasowe.
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to konkurs z długoletnią tradycją. Jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz o wyrobach z mleka owczego i owczarstwie. Organizatorami wydarzenia są Leszek Makulski, Kamil Makulski i Agata Czudek. Warto podkreślić, że konkurs odbył się przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Tegoroczna edycja Mistrzostw odbyła się w studiu kulinarnym RM Gastro. Do udziału w konkursie przystąpiło 7 ekip kucharskich reprezentujących restauracje z całej Polski. W ramach zadań konkursowych trzeba było przygotować danie główne (składniki obowiązkowe: comber jagnięcy, kalarepa, pieprznik jadalny, olej z esencją masła Kruszwica oraz demi glace Chef Nestle) oraz deser (składniki obligatoryjne:  ser owczy typu bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego z solą morską „Chopin” oraz jeżyny). Rywalizujący kucharze musieli wykazać się znajomością w przygotowywaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.

Ich zmagania oceniało jury w składzie:
– Piotr Szczygielski – Przewodniczący Jury,
– Daniel Makulski,
– Jacek Zięba,
– Adam Kotomski,
– Bartłomiej Kubica,
– Karel Drapal,
– Piotr Sabała.

Sędziami technicznymi byli:
– Maciej Kołodziejczyk,
– Grzegorz Bukowiec.

Uroczyste wręczenie nagród miało miejsce na rynku w Ustroniu. XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny wygrali Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten zakwalifikował się do finału Kulinarnego Pucharu Polski kilka tygodni temu wygrywając konkurs „Smaki Galicji”, nominacja została przyznana zespołowi który zdobył II miejcie: Marcie Podgórskiej i Agnieszce Osipowicz z hotelu Notera w Chojnicach. Na III miejscu uplasowali się: Dawid Konior i Kacper Sproski z restauracji Pastamore w Bielsko-Bialej.

XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zakończyły kwalifikacje do 19. edycji Kulinarnego Puchar Polski. Zmagania najlepszych kucharzy w Polsce będzie można podziwiać w dniach 1-2 października w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bocuse d’Or Europe 2018 za nami!

W dniach 11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

POLSKIE PRZYGOTOWANIA DO FINAŁÓW BOCUSE D'OR

W finale Krajowych Eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018 wyłoniono zwycięzcę, a tym samym reprezentanta Polski w europejskich finałach Bocuse d’Or w Turynie. Kandydata Dawida Szkudlarka i jego pomocnika Macieja Pisarka wspierają wiedzą i doświadczeniem: Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk i Łukasz Konik.

Znamy półfinalistów World Class Poland 2019

Po raz piąty ruszyła polska edycja prestiżowego konkursu barmańskiego World Class. O tytuł mistrza rodzimej sceny koktajlowej powalczy 30 najlepszych barmanów z dziewięciu miast.

JUŻ WKRÓTCE TARGI POLAGRA/INVEST HOTEL

W dniach 25-28 września br. w Poznaniu odbędzie się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli - Polagra Gastro i Invest Hotel. To kompleksowe spojrzenie na rynek, solidna dawka fachowej wiedzy oraz wiele inspiracji.

Kulinarny Puchar Polski 2019 - jakie zmiany szykują organizatorzy?

Za nami 19 edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Kto śledzi historię konkursu doskonale wie jak bardzo ewoluowała jego formuła. Dziś Kulinarny Puchar Polski otrzymuje wysokie noty za formułę i organizację nie tylko przez uczestników czy Jurorów.

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej