x

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    13.08.2019

10.08 w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

Marta Podgórksa i Agnieszka Osipowicz. Foto: materiały prasowe.
Marta Podgórksa i Agnieszka Osipowicz. Foto: materiały prasowe.
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to konkurs z długoletnią tradycją. Jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz o wyrobach z mleka owczego i owczarstwie. Organizatorami wydarzenia są Leszek Makulski, Kamil Makulski i Agata Czudek. Warto podkreślić, że konkurs odbył się przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Tegoroczna edycja Mistrzostw odbyła się w studiu kulinarnym RM Gastro. Do udziału w konkursie przystąpiło 7 ekip kucharskich reprezentujących restauracje z całej Polski. W ramach zadań konkursowych trzeba było przygotować danie główne (składniki obowiązkowe: comber jagnięcy, kalarepa, pieprznik jadalny, olej z esencją masła Kruszwica oraz demi glace Chef Nestle) oraz deser (składniki obligatoryjne:  ser owczy typu bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego z solą morską „Chopin” oraz jeżyny). Rywalizujący kucharze musieli wykazać się znajomością w przygotowywaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.

Ich zmagania oceniało jury w składzie:
– Piotr Szczygielski – Przewodniczący Jury,
– Daniel Makulski,
– Jacek Zięba,
– Adam Kotomski,
– Bartłomiej Kubica,
– Karel Drapal,
– Piotr Sabała.

Sędziami technicznymi byli:
– Maciej Kołodziejczyk,
– Grzegorz Bukowiec.

Uroczyste wręczenie nagród miało miejsce na rynku w Ustroniu. XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny wygrali Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten zakwalifikował się do finału Kulinarnego Pucharu Polski kilka tygodni temu wygrywając konkurs „Smaki Galicji”, nominacja została przyznana zespołowi który zdobył II miejcie: Marcie Podgórskiej i Agnieszce Osipowicz z hotelu Notera w Chojnicach. Na III miejscu uplasowali się: Dawid Konior i Kacper Sproski z restauracji Pastamore w Bielsko-Bialej.

XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zakończyły kwalifikacje do 19. edycji Kulinarnego Puchar Polski. Zmagania najlepszych kucharzy w Polsce będzie można podziwiać w dniach 1-2 października w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

23. urodziny MAKRO Polska

Z tej okazji firma przygotowała dla swoich klientów specjalne oferty produktowe i konkursy

SZEF PRZYSZŁOŚCI

Szef kuchni Water & Wine, konceptu działającego przy rozlewni Cisowianka Perlage w Drzewcach, otrzymał nagrodę od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej - Chef D'Avenir (Szef Przyszłości).

KUKBUK po raz czwarty wyróżnił lokalnych producentów

Ponad 450 produktów z 230 polskich firm, 20 laureatów i 2 wyróżnienia - to bilans 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.

NAJWIĘKSZE WYDARZENIE KULINARNE JUŻ W KWIETNIU W WARSZAWIE

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata. W trakcie trzydniowego wydarzenia nie zabraknie degustacji polskich produktów czy odwiedzin najciekawszych adresów restauracyjnych.

12. edycja konkursu Wine&Food Noble Night

Znamy listę zespołów kulinarnych z całego kraju zakwalifikowanych do prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night. Finał odbędzie się 12 października w Warszawie.

Essity zdobywa platynowy medal EcoVadis

Essity, właściciel marki Tork, światowy lider w branży higienicznej i ochrony zdrowia, otrzymała najwyższe platynowe wyróżnienie przyznawane przez platformę EcoVadis. Tym samym znalazła się w gronie 1% najlepszych przedsiębiorstw ocenianych pod kątem zrównoważonego rozwoju.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej