x

Festiwal Rumu, Cocktaili i Kultury Karaibskiej

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Po raz pierwszy w Polsce organizowany jest Festiwal Rum Fest Wwa - 13-14 września w Warszawie.

Rum to jedna z najszybciej rozwijających się kategorii wśród napojów alkoholowych. Często jest postrzegany jednak wyłącznie jako dodatek do koktajli. Organizatorzy imprezy chcą pokazać, że jest wiele rumów, które pije się samodzielnie tak jak whisky. Na gości będą czekać trunki z Kuby, Jamajki, Kolumbii, Dominikany, Meksyku i wielu innych krajów.
Festiwal będzie podzielony na dwie strefy edukacyjne – Rum Academy i Cocktail School. W szkole koktajli znajdą się stanowiska wyposażone w sprzęt barmański, by każdy mógł nauczyć się podstawowych zasad i nowych trendów przygotowywania drinków. W Rum Academy można będzie odkryć świat rumu i cachacy, poznać ich historię i etapy powstawania. Dowiemy się, jak wybrać dobry rum, jakie są jego style i rodzaje, skąd wzięła się nazwa Cuba Libre, czy jak przekonać do rumu miłośników whisky. Swoją wiedzą w tym zakresie podzielą się znani specjaliści, m. in. Ian Burrell – Global Rum Ambasador, Jerzy Kruk – head sommelier, dwukrotny finalista mistrzostw Polski Sommelierów, Joseph Seeletso – szef kuchni, były juror Top Chefa, Patryk Kowalski i Emil Oponowicz z warszawskiego cocktail baru Woda Ognista.
Podczas festiwalu będzie można nie tylko skosztować dziesiątek rodzajów rumu i karaibskich drinków, ale także poczuć energię i spontaniczność kubańskiego zespołu Rey Ceballo & Tripulacion Cubana, nauczyć się na warsztatach takich zmysłowych tańców jak salsa, bachata czy dancehall oraz poznać kulturę palenia i robienia cygar.
Impreza odbędzie się 13-14 września 2019 w godzinach 16-22 w „Babce do wynajęcia” przy ul. Młocińskiej 5/7 w Warszawie. Koncerty przewidziane są po godzinie 22, a każdy wieczór zamykać będzie DJ o 2 w nocy! Ceny biletów od 79 zł do kupienia na stronie ebilet.pl.
Więcej szczegółów na stronie rumfestwwa.com.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej