x

7. Targi Książki Kulinarnej Marty Gessler za nami!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Podróżować jest bosko i dlatego Marta Gessler wybrała hasło "Podróżu-JEMY" jako myśl przewodnią tegorocznych Targów Książki Kulinarnej. Impreza odbyła się w weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie.

Dyskusje w trakcie Targów. Foto: materiały prasowe.
Dyskusje w trakcie Targów. Foto: materiały prasowe.
Jakie motywacje kierują tymi, którzy decydują się wyruszyć w podróż? Podróżujemy za smakiem, inspiracją, za głodem wiedzy, spragnieni doświadczeń i nowości. Niektórzy „wyjeżdżają po to, by wrócić”. Podróż pomaga docenić swoje korzenie i to, co zostawiło się w domu. Każdy powód jest dobry, by rozpocząć własną wędrówkę, obojętnie od tego, czy zaprowadzi nas na drugi koniec świata, czy, kiedy ruszając do domu inną drogą niż zazwyczaj, nieoczekiwanie odkryjemy stragan z produktem poszukiwanym od miesięcy.

Targi Książki Kulinarnej to autorski pomysł Marty Gessler, warszawskiej restauratorki, twórczyni Qchni Artystycznej i kwiaciarni Warsztat Woni.

 

Czy podróż musi być daleka?

Tegoroczne Targi otworzyło spotkanie z Aleksandrą Klonowską-Szałek, autorką książki „Odetchnij od miasta. Warmia i Mazury”. Anegdoty i opowieści zebrane podczas przygotowań do publikacji udowodniły, że zaledwie kilka godzin drogi dzieli nas od zupełnie innego świata. A to, czy podróż musi być daleka zależy od jej celu i kontekstu.

 

Stoiska z książkami. Foto: materiały prasowe.
Stoiska z książkami. Foto: materiały prasowe.
Powrót do korzeni

Jaka jest geneza trendu? Kto i co decyduje o tym, że jedne kulinarne mody chwytają, a inne odchodzą w zapomnienie? W biznesie, jak i w życiu, o sukcesie często decyduje spójność i autentyczność. Przekonali się o tym na własnej skórze Marcin Wojtasik (Yatta Ramen), Bitos Hoang i Jakub Koźmiński (Viet Street Food i… Schabowy) oraz Marcin Kręglicki (Kręgliccy Restauracje i Catering), którzy wspólnie dyskutowali o gastronomicznych trendach.

 

Kulinarna podróż do Włoch

W czołówce najpopularniejszych kuchni w Polsce od wielu lat utrzymuje się kuchnia włoska. Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirpool i Emiliano Castagna z Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce, podczas dyskusji o kuchni włoskiej i jej statusie w Polsce, zgodnie przyznali, że mimo kilkunastu lat spędzonych nad Wisłą nie mają potrzeby uczyć Polaków jak się robi pierogi.

 

Podróż w czasie

O metodach gotowania, którymi posługiwali się nasi przodkowie – o gotowaniu na kamieniu, w glinianych garnkach, czy na rozgrzanych kamieniach, wędzeniu – opowiedziała Katarzyna Mikulska, autorka „Kuchni survivalowej bez ekwipunku”.

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Jarosław Dumanowski, twórcy książki „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”, rozmawiali z publicznością o renesansie rodzimych tradycji kulinarnych.

 

Bez zbędnego bagażu

Podczas swojego warsztatu Sylwia Majcher, autorka „Gotuję, nie marnuję”, udowodniła, że zero waste nie jest wynalazkiem naszych czasów i może być dziś lekcją kreatywności w kuchni.

 

Smaki Polski

Zwrot ku tradycji widzimy również w rosnącej popularności przygotowywania domowych nalewek, o czym opowiedziała Anna Szubińska, autorka książki „Nalewki. Natura zamknięta w butelce”. Z kolei Joanna Jakubiuk, autorka książki „Ziemniak” i wielka miłośniczka tego warzywa, pokazała gościom, ile dań można z niego wyczarować. Pamiętajmy, że ziemniak, choć zdaje się być na wskroś polski, to w naszym menu pojawił się dopiero 300 lat temu!

 

Blaski i cienie turystyki kulinarnej

Jest zasada mówiąca, że należy poważnie się zastanowić, zanim sięgniemy po produkt, który do naszego lokalnego sklepu przebył drogę dłuższą niż tysiąc mil. Z ekologicznego punktu widzenia warto go zastąpić produktem wyhodowanym bliżej. Ale czy ktokolwiek wyobraża sobie dziś dzień bez kawy? To produkt, który przebywa tysiące kilometrów, zanim znajdzie się w naszym ulubionym kubku. I nie zawsze jest pozyskiwany z poszanowaniem człowieka i środowiska. Do zjadania świata tak, by nie było nam „wszystko jedno” namawiali Monika i Jan Pawlak (Cafe La Ruina i Raj). A o kawowej mapie Polski szlakiem kawiarni tzw. „trzeciej fali”, czyli serwujących kawę przelewową, opowiedzieli twórcy przewodnika „Coffespots Polska”: Agnieszka Bukowska (Coffeedesk) oraz Krzysztof Rzyman (STOR).

 

Świadome wybory

Na szefach kuchni ciąży odpowiedzialność i moralny obowiązek mówienia o tym, jak wybory żywieniowe wpłyną na życie na Ziemi za kilkadziesiąt lat. Do takiego stanowiska przekonywali twórcy projektu Chefs For Change (inicjatywa RoślinnieJemy), którego ambasadorki: Marta Dymek (Jadłonomia) i Maria Przybyszewska (Havana) pojawiły się na Targach Książki Kulinarnej.

 

Lokalnie

Wojciech Osiński (Taste Poland, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej) opowiadał, jak po okresie zachwytu zagranicznymi destynacjami zaczął odkrywać uroki Polski. Podzielił się doświadczeniami z tłoczenia oleju na Roztoczu, poszukiwania agatów w Krainie Wygasłych Wulkanów i zajadania mennonickiej zupy klopsowej na Żuławach Wiślanych z takim samym zapałem, z jakim wcześniej odkrywał kulinarne sekrety Kuby, Maroka, Peru, Indii, Tybetu czy Kambodży. Grażyna Płachta, przedstawicielka Krakowa, czyli Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019, opowiedziała o planach miasta związanych z krzewieniem małopolskiej tradycji kulinarnej. Z kolei jak promować polską kuchnię, by nie najeść się wstydu za granicą, zastanawiali się uczestnicy największej targowej dyskusji: Agata Godlewska, Agata Wojda, Małgorzata Minta, Maria Przybyszewska i Nestor Grojewski.

 

Czym nas karmi podróż?

Najtrudniejsza bywa podróż w głąb siebie. Zdaniem Mai Sobczak (Qmam Kasze) ten rodzaj wędrówki konieczny jest, by świadomie przeżywać i jak najwięcej wynieść z wojaży po świecie. Z kolei Tomasz Habdas (W szczytowej formie), który specjalizuje się w górskich wędrówkach twierdzi, że na szczytach można zjeść lepiej niż w centrum miasta. Niekwestionowanym mistrzem opowieści o tym, czym każdego z nas może nakarmić podróż, był Anthony Bourdain. Podczas targów wspólnie wspominali go: Olga Badowska, Katarzyna Drewnowska (wyd. Filo), Małgorzata Minta (Minta Eats) oraz Tomek Czajkowski (Magiczny Składnik).

 

Pamiątki z podróży

Swoje patenty na odtwarzanie smaków przywiezionych z podróży uczestnikom imprezy przedstawili: Monika Mrozowska (kuchnia włoska), Jolanta Naklicka-Kleser (kuchnia portugalska i marokańska) oraz Adrian Stojewski (kuchnia hiszpańska).

 

Bagaże

Każda podróż zaczyna się od… pakowania. Podczas targów przekonywała o tym Joanna Winiarska, autorka książki „Spakowani, czyli 33 checklisty na różne okazje”Bożena Kowalkowska namawiała do zachowania koniecznego work-life balance, a Adrianna Stawska-Ostaszewska opowiedziała publiczności, jak dawniej radzono sobie z przygotowywaniem prowiantu na podróż.

 

7. Targi Książki Kulinarnej
19-21 lipca 2019
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, ul. Jazdów 2, Warszawa

Organizator: Marta Gessler, Qchnia Artystyczna
www.targiksiazkikulinarnej.pl
www.instagram.com/targiksiazkikulinarnej
www.qchnia.pl

Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski
www.u-jazdowski.pl

Magazyn „Food Service” i portal OuiChef.pl byli patronami medialnymi wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rozpoczyna się enologiczna jesień

Od 21 września aż do 15 grudnia potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku. Przed uczestnikami trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi.

Kolejna edycja festiwalu Smakuj Trójmiasto

Już 22 października aromaty orientalnej kuchni uniosą się nad gdańskim Garnizonem Kultury. W Starym Maneżu odbędzie się azjatycka edycja Smakuj Trójmiasto - jednego z najpopularniejszych trójmiejskich festiwali kulinarnych.

Lavazza po raz 9 oficjalną kawą Wimbledonu

Lavazza już dziewiąty rok z rzędu jest Oficjalną Kawą Wimbledonu. W tym zaprezentuje się również jako partner ubiegłorocznej mistrzyni turnieju - Angelique Kerber.

Rusza Nocna Zmiana - pierwszy krakowski market nocny

Nocna Zmiana to pierwszy pop-up’owy nocny market w Krakowie, który przez 7 letnich weekendów zagości z pysznym street food, rzemieślniczymi napojami oraz muzyką w ogrodzie na tyłach Hali 100-lecia Cracovii.

Festiwalowy Fine Dining

W dniach 29 sierpnia - 9 września 2018 r. odbędzie się piąta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony jest polskiej sztuce restauracyjnej. Pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne można zarezerwować na stronie www.FineDiningWeek.pl w festiwalowej cenie 119 zł.

Ajinomoto i kuchnia japońska w Polsce

W tym roku firma Ajinomoto obchodzi swoje 20-lecie działalności na rynku Polskim. Z tej okazji postanowiono również sprawdzić, co Polacy wiedzą o kuchni japońskiej i czy ją lubią.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej