x

Finał Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

21 listopada 2019 roku odbędzie się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d’Or.Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej.

Sześciu młodych, utalentowanych szefów kuchni stanie do rywalizacji by zdobyć upragnioną statuetkę i tytuł Najlepszego Szefa w Polsce. To kulinarne widowisko rozegra się podczas 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA. Na oczach szerokiej publiczności oraz polskich i zagranicznych jurorów swoje umiejętności zaprezentują:
– Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław,
– Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk – kuchnia i ludzie, Poznań,
– Jakub Kasprzak – Sezony. Restauracja i Hotel, Trzek,
– Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin Jeziorna,
– Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków,
– Mateusz Suliga, Hotel Uniqus Palace, Kraków.

W ciągu 5 godzin i 35 minut kandydaci przy wsparciu swoich pomocników (commis) będą musieli przygotować danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze (tacy), oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.

W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:
Danie mięsne skomponowane na bazie królika hodowlanego z ziarnem słonecznika oraz przy użyciu polskiej fasoli,
Danie rybne przygotowane z Pstrąga Ojcowskiego z kaszą jaglaną, polskimi warzywami kapustnymi w akompaniamencie ślimaków lądowych z polskich hodowli.

Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.

Konkurs zostanie przeprowadzony na zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or. Zasady konkursu są bardzo surowe, a każde spóźnienie wiąże się z otrzymaniem od jurorów punktów ujemnych.

– Bardzo się cieszę, że kolejna polska selekcja przed nami. Mając doświadczenie z organizacji pierwszej selekcji, udziału w europejskim półfinale w Turynie, ale też zaznaczając polski akcent w Lyonie, jestem przekonany, że każda kolejna selekcja będzie dopracowana w najmniejszym szczególe choć pewnie nie będzie tak idealnie, żeby nie było nad czym pracować w przyszłości. Była Warszawa, był Turyn, był Lyon teraz będzie Kraków, co dla mnie osobiście, oznacza przyspieszony puls, bo jak większość wie to miasto znalazło swoje miejsce głęboko w moim sercu. Tym bardziej będzie to dla mnie wielkie wydarzenie – powiedział Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland.

Warto dodać, że Patronat Honorowy nad konkursem objął Pan Prezydent Jacek Majchrowski, Bocuse d’Or Winners, ekskluzywne stowarzyszenie zrzeszające najznakomitszych szefów kuchni światowej rangi, zwycięzców tego najlepszego konkursu kulinarnego na świecie oraz Ambasador Francji.

Serdecznie zapraszamy do Krakowa, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

Organizator konkursu: Akademia Bocuse d'Or Poland.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej