x

Kulinarny Puchar Polski 2019 - składniki obowiązkowe

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wyzwanie pierwsze: przystawka

Z pewnością dużej dawki pomysłowości będzie wymagała przystawka, w której obligatoryjne do zastosowania są papryka świeża, Ser Bursztyn, jajko oraz olej z esencją masła.

– To z pewnością będzie wyzwanie. W poprzednich edycjach w przystawce zazwyczaj był składnik w postaci mięsa czy ryby, wokół którego zawodnicy budowali swoje danie. W tym roku zaproponowane składniki nie są pod tym względem tak oczywiste, co niewątpliwie wymaga bardzo starannego przemyślenia koncepcji – komentuje Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu Kulinarny Puchar Polski oraz targów Polagra Gastro / Invest Hotel.

Danie główne

Kolejnymi obowiązkowymi składnikami, których zawodnicy będą musieli użyć przy przygotowaniu dania głównego, są: wołowina Flan Stek, szpik kostny, ziemniak oraz śliwki.

Na deser

W tym roku deser będzie musiał zostać zbudowany wokół gruszki i orzechów laskowych.

– Największym wyzwaniem, jakie stoi przed uczestnikami jest zawsze uczciwość, pracowitość i prawdziwe zaangażowanie. Przyda się też oczywiście spora kreatywność. Jak zaskoczyć jury przygotowując tak zwane pospolite jajko i warzywa, nie pozbawiając ich smaku i tekstury, a oferując coś nieoczywistego? Chyba najłatwiejsze do wykonania będzie danie główne, gdzie w moim przekonaniu w grę wchodzi tylko jedna obróbka termiczna. Co do deseru to zależało mi na promowaniu owocu doskonałego, a trochę zapomnianego i nie docenionego smakowo – ocenia Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Składniki obowiązkowe konkursu to najbardziej wyczekiwana przez zawodników informacja. Od momentu jej podania zaczynają się przygotowania – powstają koncepcje, ich modyfikacje, zaczynają się treningi, poszukiwania najlepszych produktów, które uzupełnią wizję kucharzy. Jaki będzie finał tej pracy? Tego będzie można dowiedzieć się w dniach 1-2 października podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro / Invest Hotel w Poznaniu.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej