x

Akademia Leona Koźmińskiego i McDonald’s Polska tworzą wspólnie studia

Kategoria: Twój biznes - wiedza    18.07.2019

W całej Europie coraz popularniejsze są studia dualne, czyli praktyczne kierunki łączce naukę i przedmioty teoretyczne z praktyką zawodową. Tego typu kierunki poszukiwane są również w Polsce.

Beata Ciąćka, Koordynator Studiów w McDonald’s Polska, Maja Trojanowska-Bęben, Młodszy Doradca Prawny McDonald’s Polska, Tomasz Polewczyński, Doradca ds. Reputacji pracodawcy McDonald’s Polska, prof. Witold Bielecki, rektor ALK, Adam Pieńkowski, Dyrektor Generalny McDonald’s Polska, prof. Kazimierz Przybysz, prorektor ALK, dr Magdalena Koczuba-Sobieraj, zastępca dyrektora Kolegium Zarządzania i Finansów, Renata Prys – Dyrektor działu People McDonald’s Polska. Foto: materiały prasowe.
Beata Ciąćka, Koordynator Studiów w McDonald’s Polska, Maja Trojanowska-Bęben, Młodszy Doradca Prawny McDonald’s Polska, Tomasz Polewczyński, Doradca ds. Reputacji pracodawcy McDonald’s Polska, prof. Witold Bielecki, rektor ALK, Adam Pieńkowski, Dyrektor Generalny McDonald’s Polska, prof. Kazimierz Przybysz, prorektor ALK, dr Magdalena Koczuba-Sobieraj, zastępca dyrektora Kolegium Zarządzania i Finansów, Renata Prys – Dyrektor działu People McDonald’s Polska. Foto: materiały prasowe.
Od października tego roku w Akademii Leona Koźmińskiego rusza nowy kierunek „Zarządzanie w sektorze QSR (quick service restaurants)”, który powstał we współpracy z McDonald’s Polska. Umowę o uruchomieniu wspólnego kierunku studiów licencjackich dla pracowników restauracji McDonald’s. 17 lipca podpisali rektor Akademii Leona Koźmińskiego – prof. ALK dr hab. Witold T. Bielecki i dyrektor generalny McDonald’s Polska – Adam Pieńkowski.

– Do stworzenia dobrych programów kształcenia w takim systemie uczelnia potrzebuje silnego partnera, któremu naprawdę zależy na edukacji przyszłej kadry kierowniczej i specjalistów. McDonald’s jest takim partnerem, bo wszędzie na świecie inwestuje w edukację i rozwój pracowników. Dlatego jesteśmy dumni, że właśnie ta firma chce wykształcić w naszej uczelni pracowników, którzy w przyszłości obejmą kierownicze stanowiska w sieci restauracji – mówi prof. Witold Bielecki, rektor ALK.

– Wybraliśmy Akademię Leona Koźmińskiego ze względu na wysoki poziom kształcenia oraz wybitnych wykładowców, ekspertów w swoich dziedzinach. Wspólne studia są elementem naszej polityki wspierania rozwoju pracowników – mówi Adam Pieńkowski, dyrektor generalny McDonald’s Polska.

Zarządzanie w sektorze QSR to studia licencjackie, niestacjonarne, realizowane w systemie dualnym, który polega na łączeniu nauki z praktyką w firmie. Z 1100 godzin zajęć, połowa przypada na warsztaty i praktyki w firmie McDonald’s, a połowa na zajęcia i wykłady na uczelni. Studentami tego kierunku mogą zostać pracownicy McDonald’s z całej Polski z minimum 3-miesięcznym doświadczeniem w pracy, wykształceniem średnim, bez wykształcenia wyższego, wyłonieni w ramach wewnętrznej rekrutacji. Kształcenie studentów w całości sfinansuje ich pracodawca – firma McDonald’s Polska w ramach globalnego programu edukacyjnego „Archways to Opportunity”. Szansę na zdobycie dyplomu Akademii Leona Koźmińskiego otrzyma stu pracowników.

– Współpraca z Akademią Leona Koźmińskiego i uruchomienie studiów dla naszych pracowników to kolejny krok w ramach rozwoju osób zatrudnionych w restauracjach. Nie każdy może sobie pozwolić na studia, z różnych powodów, często finansowych, dlatego chcemy wesprzeć pracowników w zdobyciu wyższego wykształcenia. Wiemy też, jak ważni dla całej organizacji są skuteczni liderzy i chcemy pomóc pracownikom w uzyskaniu kompetencji przywódczych. W McDonald’s Polska dajemy wszystkim taką samą szansę na awans i nie są to puste obietnice, ponieważ 98% menedżerów restauracji zaczynało od podstawowego stanowiska. Firma wprowadza też coraz więcej projektów rozwojowych dla pracowników. Poza szansą na zdobycie dyplomu wyższej uczelni mogą oni uczestniczyć w kursach językowych i wielu szkoleniach – podkreśla Renata Prys, dyrektor działu People w McDonald’s Polska.

Studia dla przyszłych liderów

Wśród treści programowych kursów znajdą się zagadnienia z wielu obszarów m.in.: zarządzania, ochrony środowiska, zarządzania zespołem, marketingu, finansów, IT czy logistyki. Studenci będą się uczyć praktycznych zagadnień, które ułatwią im w przyszłości pracę na kierowniczych stanowiskach. Zajęcia będą prowadzone zarówno przez pracowników naukowych Akademii Leona Koźmińskiego, jak i przez praktyków – specjalistów z McDonald’s. Studenci zdobędą więc niezbędną wiedzę teoretyczną, wzbogaconą o perspektywę biznesową.

– Absolwent kierunku „Zarządzanie w sektorze QSR” będzie posiadał ogólną wiedzę z zakresu zarządzania we współczesnym świecie z uwzględnieniem postępu technologicznego, cyfryzacji i kwestii zrównoważonego rozwoju, jak również wiedzę specjalistyczną dotyczącą kompetencji kierowników restauracji. Oprócz wiedzy teoretycznej absolwenci zdobędą również umiejętności skutecznego zarządzania poszczególnymi obszarami funkcjonowania restauracji, a także nauczą się podstaw coachingu i przywództwa – mówi dr Magdalena Koczuba-Sobieraj, zastępca dyrektora Kolegium Zarządzania i Finansów ALK.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Klient nasz pan?

Jak dzięki jednemu postowi na Facebooku sprawić, by cała Polska dowiedziała się o twoim lokalu? Przepis na viral roku w gastroświecie z pewnością zna restauracja Avocado z Przeworska. Za sprawą ponad tysiąca udostępnień pewnego niechlubnego wpisu dowiedziało się o niej wielu gości.

Grupa Accor mówi STOP plastikowi w swoich hotelach

Accor deklaruje usunięcie plastikowych jednorazówek w swoich hotelach do końca 2022 roku. W ten sposób sieć włącza się do walki z zanieczyszczeniem oceanów i innych naturalnych środowisk plastikiem.

W Nespresso Professional Dzień Ziemi jest codziennie

22 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Ziemi - przyglądamy się problemom naszej planety. Nespresso od lat wspiera ochronę środowiska, rozwijając plantacje w duchu zrównoważonego rozwoju, zalesiając tereny wokół upraw kawowców, pozyskując surowce z certyfikowanych źródeł i i stosując recykling.

Smak luksusu

Kawior, ostrygi i trufle to bez wątpienia symbole wyrafinowania. Czy restauracjom opłaca się wprowadzać takie elementy do menu? I jak zmieniała się definicja luksusu w naszym kraju na przestrzeni ostatnich kilku lat?

Kulinarny Puchar Polski 2018 - nadchodzą zmiany

W dniach 2-3 października br. odbędzie się już 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs na przestrzeni lat ewoluował, zarówno pod względem umiejętności zawodników jak i w obszarze regulaminu. W tym roku kolejne zmiany.

Grafik pracy w McDonald's trafił pod lupę UODO

Plik zawierający dane osobowe pracowników McDonald's dostępny był w publicznym katalogu. Urząd Ochrony Danych Osobowych wyjaśnia sprawę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej