x

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Zwycięzcy konkursu Smaki Galicji, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy konkursu Smaki Galicji, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Foto: materiały prasowe.
Smaki Galicji to konkurs będący częścią dużego przedsięwzięcia – Festiwalu Smaków w Cieszanowie – mającego na celu budowanie świadomości odnośnie walorów produktów regionalnych. Zorganizowany został przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 14 lipca w Gorajcu w bezpośrednim sąsiedztwie Festiwalu Folkowisko. W konkursie wystartowało 6 drużyn, które za zadnie miały przygotować zupę oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy były: żeberka wieprzowe, masło tradycyjne, kapusta, kminek zwyczajny. Do dania drugiego niezbędne były natomiast takie produkty jak: boczek surowy, marchew, ziemniaki i pokrzywa zwyczajna, która na Podkarpaciu podobno jest jedyna w swoim rodzaju.

Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie:
– Jarosław Uściński – Przewodniczący,
– Mirosław Reszczyk,
– Krzysztof Gawlik,
– Piotr Szczygielski,
– Jean Bos.

Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Zbigniew Łęgowski i Daniel Gorczyca.

Kucharze startujący w konkursie zaskakiwali pomysłowością i pokazali jak w ciekawy sposób można przygotować dania bazując na składnikach polskiego pochodzenia.

I miejsce
Najlepszymi w obu konkurencjach okazali się Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Zespół, oprócz nagród otrzymał nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Zwicięzcy konkursu Smaki Galicji. Foto: materiały prasowe.
Zwicięzcy konkursu Smaki Galicji. Foto: materiały prasowe.
Kolejne miejsca zajęli:
II miejsce: Patryk Glinkowski i Łukasz Misiorny z restauracji Grodzka 12 w Lesznie.
III miejsce: Natalia Zając i Dawid Bojda z kawiarni Stary Piernik w Rzeszowie.

Kamil Tłuczek otrzymał również dwie nagrody specjalne: wyjazd z Poland Culinary Team na Olimpiadę Kulinarną do Stuttgartu w 2020 r. oraz wyróżnienie za najlepsze danie w konkursie Smaki Galicji przyznane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej.

Kamil Tluczek i Piotr Kuzdro w 2018 roku w Kulinarnym Pucharze Polski zajęli  miejsce trzecie. O tym, czy tym razem staną wyżej na podium tego prestiżowego konkursu będzie można przekonać się w dniach się 1-2 października 2019 podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

Więcej informacji na www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u konkursu.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej