x

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Zwycięzcy konkursu Smaki Galicji, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Foto: materiały prasowe.
Zwycięzcy konkursu Smaki Galicji, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Foto: materiały prasowe.
Smaki Galicji to konkurs będący częścią dużego przedsięwzięcia – Festiwalu Smaków w Cieszanowie – mającego na celu budowanie świadomości odnośnie walorów produktów regionalnych. Zorganizowany został przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 14 lipca w Gorajcu w bezpośrednim sąsiedztwie Festiwalu Folkowisko. W konkursie wystartowało 6 drużyn, które za zadnie miały przygotować zupę oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy były: żeberka wieprzowe, masło tradycyjne, kapusta, kminek zwyczajny. Do dania drugiego niezbędne były natomiast takie produkty jak: boczek surowy, marchew, ziemniaki i pokrzywa zwyczajna, która na Podkarpaciu podobno jest jedyna w swoim rodzaju.

Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie:
– Jarosław Uściński – Przewodniczący,
– Mirosław Reszczyk,
– Krzysztof Gawlik,
– Piotr Szczygielski,
– Jean Bos.

Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Zbigniew Łęgowski i Daniel Gorczyca.

Kucharze startujący w konkursie zaskakiwali pomysłowością i pokazali jak w ciekawy sposób można przygotować dania bazując na składnikach polskiego pochodzenia.

I miejsce
Najlepszymi w obu konkurencjach okazali się Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Zespół, oprócz nagród otrzymał nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Zwicięzcy konkursu Smaki Galicji. Foto: materiały prasowe.
Zwicięzcy konkursu Smaki Galicji. Foto: materiały prasowe.
Kolejne miejsca zajęli:
II miejsce: Patryk Glinkowski i Łukasz Misiorny z restauracji Grodzka 12 w Lesznie.
III miejsce: Natalia Zając i Dawid Bojda z kawiarni Stary Piernik w Rzeszowie.

Kamil Tłuczek otrzymał również dwie nagrody specjalne: wyjazd z Poland Culinary Team na Olimpiadę Kulinarną do Stuttgartu w 2020 r. oraz wyróżnienie za najlepsze danie w konkursie Smaki Galicji przyznane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej.

Kamil Tluczek i Piotr Kuzdro w 2018 roku w Kulinarnym Pucharze Polski zajęli  miejsce trzecie. O tym, czy tym razem staną wyżej na podium tego prestiżowego konkursu będzie można przekonać się w dniach się 1-2 października 2019 podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

Więcej informacji na www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u konkursu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jubileusz Wine & Food Noble Night

Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej, jubileuszowej gali Wine & Food Noble Night. Ich dania oceniło grono tysiąca gości oraz jury profesjonalne. Zwyciężyła restauracja Szara Gęś z Krakowa.

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

Znamy zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski 2018

Na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski z restauracji Salt w Hotel Copernicus. To zwycięstwo stanowi historyczną chwilę dla Kulinarnego Pucharu Polski, ponieważ po raz pierwszy laureat ubiegłorocznej edycji obronił tytuł.

BOCUSE D'OR 2017 JUŻ ZA NAMI

W dniach 24-25 stycznia w Lyonie odbył się finał 30. edycji jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie. Pierwszy raz w historii złoty medal otrzymał kucharz ze Stanów Zjednoczonych Mathew Peters.

Kompleksowo dla sektora HoReCa

Trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 18. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski - tak zapowiada się kolejne poznańskie spotkanie sektora gastronomiczno-hotelarskiego na targach Polagra Gastro i Invest Hotel , które w tym roku odbędzie się w dniach 1-4 października w Poznaniu.

12 restauracji w finale Noble Night

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej