x

Michał Sierka nowym Szefem Kuchni restauracja Merliniego

Kategoria: Miejsca

Zdobywał doświadczenie w gwiazdkowych restauracjach w Polsce i za granicą. Obecnie szefuje restauracji Merliniego. We współpracy z Szefem Wykonawczym Bartłomiejem Czerwińskim od lipca wprowadzają nowe menu inspirowane nowojorską sceną restauracyjną.

Risotto z grzybami. Foto: materiały prasowe.
Risotto z grzybami. Foto: materiały prasowe.
Od lipca w restauracji Merliniego czeka na gości nowe menu bazujące na jakościowym produkcie oraz połączeniu tradycji z nowoczesnością. Stałym elementem pozostaje selekcja porównawcza steków z japońskiego bydła Wagyu. Jak przyznaje nowy Szef Kuchni, tworząc kartę inspirował się nowojorską restauracją Eleven Madison Park.

– Tamtejsza kuchnia jest prosta, w menu widać mocne wpływy kolonialne, które opierają na niekonwencjonalnym połączeniu produktów. W mojej kuchni stawiam na element zaskoczenia. W nowej karcie goście znajdą zarówno dania bazujące na owocach morza, jak i te nawiązujące do nieodkrytej, tradycyjnej kuchni polskiej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w latach 30. ubiegłego wieku Polska była jednym z największych eksporterów raków. To właśnie te skorupiaki cieszyły się ogromną popularnością w naszym kraju, w okresie letnim, kiedy zaczyna się na nie sezon. Często były serwowane pod postacią zupy rakowej, która również została wprowadzona do menu. Ponadto w karcie znalazły się: kwiat cukinii z musem z dorsza, ośmiornica przygotowana w stylu meksykańskiego gulaszu z dodatkiem kukurydzy, wakame, rukwi wodnej, czy risotto, które zdecydowanie jest moim faworytem. Przygotowane na bazie mocnego, grzybowego wywaru z dodatkiem grzybów mun, kurek, zioła grzybowego, pieczarki portobello oraz grzyba kalafiorowego. – mówi Michał Sierka.

Nowe menu w restauracji Merliniego jest dostępne od początku lipca.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej