x

Michał Sierka nowym Szefem Kuchni restauracja Merliniego

Kategoria: Miejsca    17.07.2019

Zdobywał doświadczenie w gwiazdkowych restauracjach w Polsce i za granicą. Obecnie szefuje restauracji Merliniego. We współpracy z Szefem Wykonawczym Bartłomiejem Czerwińskim od lipca wprowadzają nowe menu inspirowane nowojorską sceną restauracyjną.

Risotto z grzybami. Foto: materiały prasowe.
Risotto z grzybami. Foto: materiały prasowe.
Od lipca w restauracji Merliniego czeka na gości nowe menu bazujące na jakościowym produkcie oraz połączeniu tradycji z nowoczesnością. Stałym elementem pozostaje selekcja porównawcza steków z japońskiego bydła Wagyu. Jak przyznaje nowy Szef Kuchni, tworząc kartę inspirował się nowojorską restauracją Eleven Madison Park.

– Tamtejsza kuchnia jest prosta, w menu widać mocne wpływy kolonialne, które opierają na niekonwencjonalnym połączeniu produktów. W mojej kuchni stawiam na element zaskoczenia. W nowej karcie goście znajdą zarówno dania bazujące na owocach morza, jak i te nawiązujące do nieodkrytej, tradycyjnej kuchni polskiej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w latach 30. ubiegłego wieku Polska była jednym z największych eksporterów raków. To właśnie te skorupiaki cieszyły się ogromną popularnością w naszym kraju, w okresie letnim, kiedy zaczyna się na nie sezon. Często były serwowane pod postacią zupy rakowej, która również została wprowadzona do menu. Ponadto w karcie znalazły się: kwiat cukinii z musem z dorsza, ośmiornica przygotowana w stylu meksykańskiego gulaszu z dodatkiem kukurydzy, wakame, rukwi wodnej, czy risotto, które zdecydowanie jest moim faworytem. Przygotowane na bazie mocnego, grzybowego wywaru z dodatkiem grzybów mun, kurek, zioła grzybowego, pieczarki portobello oraz grzyba kalafiorowego. – mówi Michał Sierka.

Nowe menu w restauracji Merliniego jest dostępne od początku lipca.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

HYGGE BISTRO

W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach, takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Włoska Societa w stołecznym Blue City

Societa to nowy warszawski lokal inspirowany włoską kuchnią. W menu są różnego rodzaju makarony i podawane na ciepło kanapki panini, których składniki można samodzielnie komponować. Restauracja oferuje także desery i lemoniady.

Tajski Molam Thai Canteen & Bar w Krakowie

Molam to restauracja tajska, w której nie znajdziecie nic, co zazwyczaj w Polsce kojarzone jest z tym rodzajem kuchni. Nie ma tutaj pad thai, nie ma zielonego lub czerwonego curry z mięsem lub tofu do wyboru, nie ma sajgonek. Co w takim razie jest?

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Nobu Warsaw - kolacja w apartamencie wynajętym za niewielką opłatą

Restauracja Nobu Warsaw zaprasza gości na swe dania serwowane w przestrzeni hotelowej. Oferta Dine In pozwala na zorganizowanie kolacji czy obiadu w zarezerwowanym tylko do własnej dyspozycji apartamencie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej