x

Pociąg do wina

Kategoria: Wino

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Nie ma potrzeby szukać noclegów na miejscu, koniec z negocjacjami kto jest kierowcą, a kto degustującym!
Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle od lat przyciąga rzesze miłośników wina i pasjonatów winiarstwa. Impreza odbywa się na Rynku. Na odwiedzających czeka w schludnych, drewnianych domkach kilkudziesięciu wystawców, głównie z winnic polskich, ale też zagranicznych. Najwytrwalsi mogą podczas święta zdegustować nawet kilkaset rodzajów win. Są też dystrybutorzy sprzętu i akcesoriów.
Jednocześnie odbywa się jarmark produktów tradycyjnych i regionalnych. Na scenie w ciągu całego weekendu nie cichnie muzyka. Dni Wina w Jaśle to też imprezy towarzyszące: ciekawe warsztaty i degustacje prowadzone przez uznanych sommelierów i zaproszonych gości, możliwość zwiedzania winnic podczas Dnia Otwartego, wystawy tematyczne, konkursy dla wystawców i publiczności oraz ogłoszenie wyników Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Pełny program wydarzeń dostępny jest na stronie dniwina.pl

Winny pociąg wyrusza w pierwszy dzień winiarskiego święta na Jasielskim Rynku - w sobotę, 24 sierpnia.


Plan podróży:
8.00 - wyjazd ze stacji Kraków Główny
- degustacja polskiego wina i serów kozich z Podkarpacia.
11.15 - przyjazd do Jasła
- posiłek regeneracyjny dla podróżnych na Dworcu w Jaśle,
- możliwość zwiedzenia zabytkowego Dworca w Jaśle,
- możliwość zwiedzania kabiny maszynisty w pociągu,
- indywidualny pobyt na XIII Międzynarodowych Dniach Wina na Rynku w Jaśle
19.43 - wyjazd z Jasła
22.54 - przyjazd na stację Kraków Główny
Cena biletu to 120 zł. od osoby. Obejmuje: przejazd nowoczesnym składem bez przedziałów, wyposażonym w klimatyzację i toalety, zestaw oficjalnych pamiątek enoturysty, degustację polskich win, degustację kozich serów ekologicznych z Gospodarstwa „Figa”, spotkania z producentami, teatry uliczne, muzyka na żywo...

Bilety dostępne wyłącznie na: https://evenea.pl/event/enopociag/
Więcej szczegółów na stronach dniwina.pl i winiarzejaslo.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

POLSKIE WINA NAGRODZONE

17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".

ADAM PAWŁOWSKI: OKAZJA NA WINO

Łatwo powiedzieć, że można wybrać odpowiednie wino na każdą okazję. Dużo trudniej jest zarekomendować to konkretne, które idealnie wpisze się w dany moment, towarzystwo i kontekst spotkania.

(DYS)KOMFORT NIEWIEDZY

Pisząc ten tekst, siedzę sobie na pokładzie samolotu niosącego mnie po raz kolejny do jednego z kultowych regionów winiarskich Europy. Regionu, który na pewno ma co najmniej jedną wspólną cechę z bohaterem tekstu, który ukaże się już za chwilę, tuż poniżej tego wstępu.

ADAM PAWŁOWSKI: FENOMEN EN PRIMEUR

Co roku na początku kwietnia oczy całego winiarskiego świata skierowane są na Bordeaux. Krytycy winiarscy, dziennikarze, handlarze i sommelierzy przybywają nad Żyrondę na En Primeur, podczas którego degustują i oceniają leżakujące jeszcze w beczkach topowe wina z ostatniego rocznika.

Wspólny projekt Winnicy Wieliczka i restauracji Albertina

Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r.

Znamy najlepszego sommeliera w Polsce!

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, który na co dzień pracuje w londyńskiej restauracji Launceston Place.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej