x

Pociąg do wina

Kategoria: Wino

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Nie ma potrzeby szukać noclegów na miejscu, koniec z negocjacjami kto jest kierowcą, a kto degustującym!
Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle od lat przyciąga rzesze miłośników wina i pasjonatów winiarstwa. Impreza odbywa się na Rynku. Na odwiedzających czeka w schludnych, drewnianych domkach kilkudziesięciu wystawców, głównie z winnic polskich, ale też zagranicznych. Najwytrwalsi mogą podczas święta zdegustować nawet kilkaset rodzajów win. Są też dystrybutorzy sprzętu i akcesoriów.
Jednocześnie odbywa się jarmark produktów tradycyjnych i regionalnych. Na scenie w ciągu całego weekendu nie cichnie muzyka. Dni Wina w Jaśle to też imprezy towarzyszące: ciekawe warsztaty i degustacje prowadzone przez uznanych sommelierów i zaproszonych gości, możliwość zwiedzania winnic podczas Dnia Otwartego, wystawy tematyczne, konkursy dla wystawców i publiczności oraz ogłoszenie wyników Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Pełny program wydarzeń dostępny jest na stronie dniwina.pl

Winny pociąg wyrusza w pierwszy dzień winiarskiego święta na Jasielskim Rynku - w sobotę, 24 sierpnia.


Plan podróży:
8.00 - wyjazd ze stacji Kraków Główny
- degustacja polskiego wina i serów kozich z Podkarpacia.
11.15 - przyjazd do Jasła
- posiłek regeneracyjny dla podróżnych na Dworcu w Jaśle,
- możliwość zwiedzenia zabytkowego Dworca w Jaśle,
- możliwość zwiedzania kabiny maszynisty w pociągu,
- indywidualny pobyt na XIII Międzynarodowych Dniach Wina na Rynku w Jaśle
19.43 - wyjazd z Jasła
22.54 - przyjazd na stację Kraków Główny
Cena biletu to 120 zł. od osoby. Obejmuje: przejazd nowoczesnym składem bez przedziałów, wyposażonym w klimatyzację i toalety, zestaw oficjalnych pamiątek enoturysty, degustację polskich win, degustację kozich serów ekologicznych z Gospodarstwa „Figa”, spotkania z producentami, teatry uliczne, muzyka na żywo...

Bilety dostępne wyłącznie na: https://evenea.pl/event/enopociag/
Więcej szczegółów na stronach dniwina.pl i winiarzejaslo.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

WINIARSKA FIESTA

25 września 2018 r. odbędzie się Wielka Wystawa Win Hiszpańskich Varsovino. We wnętrzach hotelu Raffles Europejski 30 winiarzy z Hiszpanii przedstawi swoją ofertę.

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

Winobranie w Fortecy

O tym, jak smakują wina od 39 czołowych polskich winiarzy, przekonali się uczestnicy drugiej już edycji Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerwone, która odbyła się 16 i 17 czerwca w stołecznej Fortecy. Głównemu wydarzeniu towarzyszyły degustacje komentowane, dyskusje z winiarzami i różne spotkania.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej