x

Pociąg do wina

Kategoria: Wino    15.07.2019

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Nie ma potrzeby szukać noclegów na miejscu, koniec z negocjacjami kto jest kierowcą, a kto degustującym!
Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle od lat przyciąga rzesze miłośników wina i pasjonatów winiarstwa. Impreza odbywa się na Rynku. Na odwiedzających czeka w schludnych, drewnianych domkach kilkudziesięciu wystawców, głównie z winnic polskich, ale też zagranicznych. Najwytrwalsi mogą podczas święta zdegustować nawet kilkaset rodzajów win. Są też dystrybutorzy sprzętu i akcesoriów.
Jednocześnie odbywa się jarmark produktów tradycyjnych i regionalnych. Na scenie w ciągu całego weekendu nie cichnie muzyka. Dni Wina w Jaśle to też imprezy towarzyszące: ciekawe warsztaty i degustacje prowadzone przez uznanych sommelierów i zaproszonych gości, możliwość zwiedzania winnic podczas Dnia Otwartego, wystawy tematyczne, konkursy dla wystawców i publiczności oraz ogłoszenie wyników Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Pełny program wydarzeń dostępny jest na stronie dniwina.pl

Winny pociąg wyrusza w pierwszy dzień winiarskiego święta na Jasielskim Rynku - w sobotę, 24 sierpnia.


Plan podróży:
8.00 - wyjazd ze stacji Kraków Główny
- degustacja polskiego wina i serów kozich z Podkarpacia.
11.15 - przyjazd do Jasła
- posiłek regeneracyjny dla podróżnych na Dworcu w Jaśle,
- możliwość zwiedzenia zabytkowego Dworca w Jaśle,
- możliwość zwiedzania kabiny maszynisty w pociągu,
- indywidualny pobyt na XIII Międzynarodowych Dniach Wina na Rynku w Jaśle
19.43 - wyjazd z Jasła
22.54 - przyjazd na stację Kraków Główny
Cena biletu to 120 zł. od osoby. Obejmuje: przejazd nowoczesnym składem bez przedziałów, wyposażonym w klimatyzację i toalety, zestaw oficjalnych pamiątek enoturysty, degustację polskich win, degustację kozich serów ekologicznych z Gospodarstwa „Figa”, spotkania z producentami, teatry uliczne, muzyka na żywo...

Bilety dostępne wyłącznie na: https://evenea.pl/event/enopociag/
Więcej szczegółów na stronach dniwina.pl i winiarzejaslo.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Różowe prosecco

Do tej pory kojarzyliśmy prosecco z białym winem musującym, ale wygląda na to, że już wkrótce paleta barw tego bardzo popularnego włoskiego trunku zostanie uzupełniona o kolor różowy. Pierwsze butelki zobaczymy w przyszłym roku, ale już teraz przyjrzyjmy się temu fascynującemu wariantowi prosecco.

Młodzi sommelierzy walczyli w Poznaniu

Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu.

Piotr Pietras zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

W finałowej trójce znaleźli się Marek Przyborek, Maciej Sokołowski i zeszłoroczny zwycięzca, który w Argentynie na Mistrzostwach Świata zajął 10. miejsce - Piotr Pietras. W tym roku wystartowała rekordowa liczba - aż 24 kandydatów z czołowych restauracji polskich i zagranicznych.

Internetowy Festiwal Polskiego Wina

Największa ma 33 ha, najstarsza skończyła w tym roku 40 lat, a ta najwyżej położona znajduje się 563 m n. p. m. - na mapie Polski znajduje się aż kilkaset winnic. Dzięki Festiwalowi Polskie Wino Online bez wychodzenia z domu będzie można poznać polskie wino. Wydarzenie startuje 23 kwietnia.

ADAM PAWŁOWSKI: ENO WYJAZDY

Każdy, kto chociaż raz miał okazję uczestniczyć w profesjonalnym wyjeździe winiarskim, przyzna, że to fantastyczne doświadczenie, ale zarazem niezła harówka. Zwykle każdy dzień rozplanowany jest co do minuty. O czasie wolnym można raczej zapomnieć.

10 pytań do Łukasza Chwojnickiego

Łukasz Chwojnicki jest właścicielem Wine Baru Probiernia, zajmuje także stanowsiko head sommeliera i menedżera w restauracjach Sztuczka i Sztuczka Bistro w Trójmieście. W swojej pracy najbardziej ceni świadomych gości, z którymi może porozmawiać o winie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej