x

Pociąg do wina

Kategoria: Wino

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Nie ma potrzeby szukać noclegów na miejscu, koniec z negocjacjami kto jest kierowcą, a kto degustującym!
Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle od lat przyciąga rzesze miłośników wina i pasjonatów winiarstwa. Impreza odbywa się na Rynku. Na odwiedzających czeka w schludnych, drewnianych domkach kilkudziesięciu wystawców, głównie z winnic polskich, ale też zagranicznych. Najwytrwalsi mogą podczas święta zdegustować nawet kilkaset rodzajów win. Są też dystrybutorzy sprzętu i akcesoriów.
Jednocześnie odbywa się jarmark produktów tradycyjnych i regionalnych. Na scenie w ciągu całego weekendu nie cichnie muzyka. Dni Wina w Jaśle to też imprezy towarzyszące: ciekawe warsztaty i degustacje prowadzone przez uznanych sommelierów i zaproszonych gości, możliwość zwiedzania winnic podczas Dnia Otwartego, wystawy tematyczne, konkursy dla wystawców i publiczności oraz ogłoszenie wyników Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Pełny program wydarzeń dostępny jest na stronie dniwina.pl

Winny pociąg wyrusza w pierwszy dzień winiarskiego święta na Jasielskim Rynku - w sobotę, 24 sierpnia.


Plan podróży:
8.00 - wyjazd ze stacji Kraków Główny
- degustacja polskiego wina i serów kozich z Podkarpacia.
11.15 - przyjazd do Jasła
- posiłek regeneracyjny dla podróżnych na Dworcu w Jaśle,
- możliwość zwiedzenia zabytkowego Dworca w Jaśle,
- możliwość zwiedzania kabiny maszynisty w pociągu,
- indywidualny pobyt na XIII Międzynarodowych Dniach Wina na Rynku w Jaśle
19.43 - wyjazd z Jasła
22.54 - przyjazd na stację Kraków Główny
Cena biletu to 120 zł. od osoby. Obejmuje: przejazd nowoczesnym składem bez przedziałów, wyposażonym w klimatyzację i toalety, zestaw oficjalnych pamiątek enoturysty, degustację polskich win, degustację kozich serów ekologicznych z Gospodarstwa „Figa”, spotkania z producentami, teatry uliczne, muzyka na żywo...

Bilety dostępne wyłącznie na: https://evenea.pl/event/enopociag/
Więcej szczegółów na stronach dniwina.pl i winiarzejaslo.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy najlepszego sommeliera w Polsce!

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, który na co dzień pracuje w londyńskiej restauracji Launceston Place.

PRZEZ IGŁĘ DO WINA

19 kwietnia br. w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z udziałem przedstawicieli branży winiarskiej, sommelierów oraz dziennikarzy. Rozmawiamy z gościem specjalnym tej degustacji Marteenem Dekkerem, wiceprezydentem marki Coravin na świat.

Wspólny projekt Winnicy Wieliczka i restauracji Albertina

Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r.

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

NAJLEPSZE POLSKIE WINA NAGRODZONE

Jednym z ważnych punktów Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle jest Konkurs Win Polskich. Do jego piątej edycji zgłoszono łącznie 205 win. Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej