x

7. Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

Kategoria: Lifestyle - książki

Zarażenie podróżami to przypadłość postępująca i nieuleczalna. Wiele lat temu zapadła na nią Marta Gessler, organizatorka Targów Książki Kulinarnej. I dlatego tegoroczne targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY.

Targi Książki Kulinarnej w Zamku Ujazdowskim. Foto: materiały prasowe.
Targi Książki Kulinarnej w Zamku Ujazdowskim. Foto: materiały prasowe.
7. edycja wydarzenia odbędzie się w weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie. Z biletem wstępu na targi goście będą mogli również odwiedzić aktualne wystawy CSW.
Targi Książki Kulinarnej to święto nie tylko miłośników książek kucharskich. To także okazja, by w gronie czołowych postaci polskiej gastronomii wymienić się doświadczeniami i inspiracjami. Do udziału w dyskusjach zaproszono restauratorów, szefów kuchni, aktywistów, autorów książek kulinarnych i dziennikarzy działających na rzecz rozwoju polskiej sceny gastronomicznej.
Świadomi podróżnicy coraz częściej podnoszą kwestię etyki podróżowania. Kochamy grzanki z awokado, które przywędrowało do nas z Meksyku, ale czy znamy prawdziwe koszty jego pozyskania? Trendy-produkty generują nadzwyczajnie wysoki popyt, a za nim często idzie wyzysk człowieka i środowiska. Monika i Jan Pawlak z poznańskich Cafe La Ruina i Raj podejmą temat etycznego aspektu podróżowania i opowiedzą gościom targów „O kulturze gościnnych stołów. O podróżowaniu i zjadaniu świata tak, by nie było wszystko jedno. O 340 amerykańskich dniach przez żołądek do serca”.
Z zaproszonymi gośćmi, którym leży na sercu wizerunek polskiej gastronomii za granicą zastanowimy się także, w jaki sposób promować naszą kuchnię, by nie najeść się wstydu? Dyskutować będą Adam Komar, Agata Wojda, Marta Gessler, Maria Przybyszewska, Małgorzata Minta oraz Nestor Grojewski. Wtórować im będzie Robert Stępowski, autor publikacji „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem”. Porozmawiamy również z kucharzami, którzy nie są Polakami o tym, jak odbierają naszą rodzimą kuchnię i czy zabierają coś podpatrzonego w Polsce do swojej ojczyzny.
Podróżnik Tomasz Habdas zaskoczy gości targów odpowiedziami na pytania: czy wysoko w górach na lodowcu można zjeść smacznie? Czy spędzając tydzień pod namiotem na ukraińskiej dziczy, możemy liczyć na posiłek, który zaskoczy nasze podniebienie i pobudzi kubki smakowe? Wreszcie, czy możliwe, że góry Atlas oferują dużo lepszą kuchnię niż restauracje w centrum Marrakeszu?
Katarzyna Mikulska, autorka m.in. „Kuchni survivalowej bez ekwipunku” opowie, jak w dzisiejszych czasach można wykorzystać metody gotowania naszych przodków (gotowanie na kamieniu, rozgrzanymi kamieniami, wędzenie, gotowanie w glinianych garnkach), dlaczego Słowianie byli mężni jak dęby, a Słowianki najpiękniejsze w Europie. Zaprosi również na degustację potraw przygotowanych jak za dawnych czasów.
A o „Historii prowiantu w podróży” opowie Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska. Odpowiednio spakować się na podróż pomoże Joanna Winiarska, autorka książki „Spakowani”. Z kolei Sylwia Majcher zabierze nas
w recyklingową podróż do korzeni. Zero waste ma dość odległy rodowód. Już bowiem nasze babcie były
prekursorkami takiego stylu życia i miały genialne patenty na domowy recykling.
Krzysiek Rzyman wraz z Agnieszką Bukowską (STOR, Coffespots Polska) opowiedzą o „wędrówce” kawy speciality i przyjrzą się temu, jak kawiarnie trzeciej fali rozlały się po całej Polsce, a Weronika Pochylska (Roślinnie Jemy) ze swoimi gośćmi specjalnymi, Martą Dymek (Jadłonomia) i Marysią Przybyszewską (Havana) zastanowią się, czy w podróży trudno być weganinem?
Polska scena gastronomiczna jest zupełnie nieprzewidywalna. Niektóre nowinki kulinarne ze świata przyjmujemy z otwartością, a inne trzeba wycofywać z karty menu lub wręcz zamknąć restaurację, gdy postawiliśmy na rodzaj kuchni, która nie trafia w gusta rodaków. Jak to się dzieje? Odpowiedzi na to pytanie będą wspólnie szukać: restaurator z wieloletnim doświadczeniem Marcin Kręglicki (Kręgliccy Restauracje i Catering) oraz właściciele młodszych, egzotycznych konceptów: Marcin Wojtasik (Yatta Ramen) oraz Bitos Hoang i Jakub Koźmiński z Viet Street Food.
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Jarosław Dumanowski, autorzy książki: „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej” wspólnie zajmą się dawnymi wędrówkami jedzenia. Zaczną od podróży w czasie w poszukiwaniu dawnej, zapomnianej kuchni polskiej. Została ona zapomniana właśnie z powodu wędrówek jedzenia. Kapłony i szczeżuje zniknęły z naszych talerzy, a zaczęliśmy się objadać zupełnie nieznanymi naszym przodkom ziemniakami, fasolą, kukurydzą, dynią czy indykiem. Ziemniak musiał przebyć bardzo długą drogą, która zajęła mu 300 lat, by przestać być uznawanym za jedzenie trujące, barbarzyńskie i diabelskie. Wspomnianego ziemniaka na warsztat weźmie Joanna Jakubiuk – podczas Targów odmieni go przez wszystkie przypadki.
Podczas targów spotkamy także: Maię Sobczak (Qmam kasze), Aleksandrę Klonowską-Szałek (autorkę książki „Odetchnij od miasta - Warmia i Mazury”), Joannę Michnicką („Mama na roślinach”) i Annę Szubińską, która zabierze nas w podróż szlakiem zacnych trunków. Małgorzata Minta, Olga Badowska i Katarzyna Drewnowska z wyd. Filo powspominają Anthony’ego Bourdaina, a Magda Grzebyk (Krytyka Kulinarna) i Katarzyna Meller odbędą sentymentalną podróż do kuchni czasów dzieciństwa.
Dzięki współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Turystyki Kulinarnej na scenie Targów Książki Kulinarnej spotkamy: Damiana Michałka i Olafa Makiewicza (gospodarstwo Olandia), którzy opowiedzą o turystyce w małych miejscowościach z uwzględnieniem historii ikulinariów, Adriana Stojewskiego, który zabierze słuchaczy w podróż po najsmaczniejszychregionach Hiszpanii, a także Wojciecha Osińskiego, który podejmie temat blasków i cieni turystyki kulinarnej.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej