Andrea Camastra ambasadorem marki Lavazza
Kategoria: Ludzie

Szef kuchni warszawskiej restauracji Senses jest pierwszym w Polsce ambasadorem czołowego globalnego producenta kawy.

Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses. Foto: materiały prasowe.
Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses. Foto: materiały prasowe.
Andrea Camastra to mieszkający w Warszawie utalentowany włoski szef kuchni, jeden z dwóch w Polsce posiadaczy gwiazdki Michelin, którą otrzymała prowadzona przez niego restauracja Senses. Jest absolwentem prestiżowej paryskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, prawdziwym pasjonatem o niekonwencjonalnym podejściu do gotowania. Został dwukrotnie doceniony przez prestiżowy przewodnik Gault & Millau, którego polskie wydanie sponsoruje w tym roku Lavazza – w 2015 roku uhonorowano go tytułem „Szefa Przyszłości”, a dwa lata później „Najlepszego Szefa Kuchni 2017”.
Wyjątkowy talent Andrei oraz jego odwagę w przełamywaniu schematów docenił sam Hervé, odkrywca i ojciec kuchni molekularnej, który podczas swojej wizyty w Polsce okrzyknął go ambasadorem metody dobierania smaków „nuta po nucie” (ang. note-by-note). Prowadzona przez Camastrę restauracja Senses gwiazdkę Michelin otrzymała w 2016 r. i konsekwentnie pięła się w górę w przewodniku Gault & Millau aż do poziomu 4 czapek i 18,5 punktu w 2018 r., uzyskując w ten sposób pozycję jednej z najbardziej wyróżniających się restauracji w Europie Środkowo-Wschodniej.
Andrea Camastra dołącza do Klubu Szefów Kuchni-Ambasadorów Lavazzy jako pierwszy ambasador włoskiej marki w Polsce, za cel stawiając sobie pogłębianie i tworzenie nowych niestandardowych interpretacji serwowania kawy we wszystkich jej formach. O nawiązaniu współpracy poinformowano w Londynie podczas turnieju Wimbledon, jednego z czterech turniejów Wielkiego Szlema, na którym Lavazza już po raz dziewiąty pojawia się jako oficjalna kawa mistrzostw.
W ciągu swojej 120-letniej historii Lavazza wielokrotnie podejmowała współpracę z najlepszymi szefami kuchni na świecie, wspierając ich w tworzeniu unikalnych przepisów z kawą w roli głównej. Były to takie osobistości międzynarodowej sceny gastronomicznej, jak Ferran Adrià, Carlo Cracco czy Massimo Bottura. Wizjonerstwo tych wybitnych szefów połączone z wiedzą firmy Lavazza na temat produktu skutkowało powstawaniem awangardowych „interpretacji” kawy, które nie tylko zachwycały smakiem, ale poruszały też wszystkie inne zmysły.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Maciej Mazur Barmanem Roku World Class

Po raz pierwszy w historii, tytuł Barmana Roku World Class Poland zdobył reprezentant Krakowa - Maciej Mazur. Do tej pory dominację w krajowych finałach utrzymywali barmani ze stolicy. Zwycięzca wyjedzie na światowe finały w Szkocji.

Michał Gniadek nowym szefem kuchni restauracji Zoni

Zwolnione przez Aleksandra Barona stanowisko szefa kuchni w restauracji Zoni obejmuje Michał Gniadek, utalentowany i utytułowany kucharz młodego pokolenia.

Bogdan Gałązka: orkisz niejedno ma imię

O orkiszu i kuchni średniowiecznej rozmawiamy z Bogdanem Gałązką, ekspertem marki Orkisz, szefem kuchni Gothic Restaurant na Zamku w Malborku, doktorantem UMK w Toruniu piszącym rozprawę pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego o kuchni Jana Szyttlera.

W KUCHNI TRZEBA KREOWAĆ RÓWNIEŻ EMOCJE

Marka S. Pellegrino postawiła na promocję młodych szefów kuchni, ponieważ wierzy, że mają oni szansę zbudować lepsze jutro - nie tylko w kuchni. O kulisach konkursu S. Pellegrino Young Chef oraz o tym, czy warto w nim wystartować, w rozmowie z "Food Service" opowiada Marcin Popielarz.

KULINARNO-ARTYSTYCZNY SPEKTAKL

Po 300 latach do warszawskiego pałacu Na Wyspie w Łazienkach wracają Obiady Czwartkowe. Kiedyś wydarzenie dla elit i arystokracji, dzisiaj ma szansę zgromadzić wokół siebie osobistości z całego świata. O łączeniu kulinariów, muzyki i malarstwa rozmawiamy z organizatorami.

NIE ZAWSZE CHODZI O FINE DINING

Na świecie jest wiele miejsc, w których można świetnie zjeść. A my chcemy o nich opowiedzieć innym. Pizza też może być wspaniała, kebab też może być wspaniały. Nie zawsze chodzi o fine dining - mówi nam Joe Warwick, pomysłodawca i twórca The World Restaurant Awards.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej