x

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Kategoria: Wino

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Zdjęcie: Shutterstock.
Zdjęcie: Shutterstock.
Winnica Turnau z oddalonych od Szczecina o 60 km Baniewic to przedsięwzięcie rodzinne. Znany artysta Grzegorz Turnau prowadzi ją wraz ze swoim kuzynem Zbigniewem, jego synem Jackiem i przyjacielem Tomaszem Kasickim. Na 28 hektarach rosną takie odmiany jak solaris, johaniter, riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent, cabernet i pinot noir. Produkowane z nich wina były wielokrotnie nagradzane na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich.  
 – Nasi kelnerzy są świetnie przeszkoleni i chętnie doradzają klientom dobór wina do potrawy. To zresztą niezbędne przy tak bogatej karcie, jak nasza, i takim wyborze trunków. A wina z Winnicy Turnau są z najwyższej półki. Bardzo się cieszę, że mamy je w naszej ofercie – mówi Marzena Wójciak, menedżerka restauracji Der Elefant, na Placu Bankowym 1.
Agata Melnyk, menedżerka restauracji St Antonio, znajdującej się w Ogrodzie Saskim, podkreśla klasę i magię marki Turnau.
– W St Antonio odbywają się bankiety otwierające wydarzenia muzyczne i teatralne. Gościmy wielkie gwiazdy muzyki i sceny. Wina z tej winnicy są świetnym uzupełnieniem naszej oferty. Nazwisko Turnau kojarzy się przede wszystkim z muzyką i twórczością Grzegorza Turnaua, a przez to i wina z tej winnicy przywołują skojarzenia związane z poezją i muzyką – mówi Agata Melnyk.
Właścicielem restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek jest Artur Jarczyński, który od 28 lat z sukcesem prowadzi na polskim rynku sieć restauracji. Należą do niej również takie marki jak: Shipudei Berek, Otto Pompieri, Pod Wawelem i Sukiennice.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piotr Pietras zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

W finałowej trójce znaleźli się Marek Przyborek, Maciej Sokołowski i zeszłoroczny zwycięzca, który w Argentynie na Mistrzostwach Świata zajął 10. miejsce - Piotr Pietras. W tym roku wystartowała rekordowa liczba - aż 24 kandydatów z czołowych restauracji polskich i zagranicznych.

DOM BLISKOWICE

Lech Mill to samouk, outsider i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy. Z zawodu architekt. Swego czasu zainteresował się offowym winiarstwem, którego tajniki zgłębiał podczas licznych podróży po nieznanych węgierskich winnicach.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

Bąbelki uwolnione

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

ZA NAMI "VARSOVINO"

26 września w stołecznej Fortecy odbyła się 13. edycja Wielkiej Wystawy Win Hiszpańskich "Varsovino ". 29 winiarni przedstawiło swoją ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina. Degustacja win hiszpańskich była okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów win.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej