Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego
Kategoria: Wino

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Zdjęcie: Shutterstock.
Zdjęcie: Shutterstock.
Winnica Turnau z oddalonych od Szczecina o 60 km Baniewic to przedsięwzięcie rodzinne. Znany artysta Grzegorz Turnau prowadzi ją wraz ze swoim kuzynem Zbigniewem, jego synem Jackiem i przyjacielem Tomaszem Kasickim. Na 28 hektarach rosną takie odmiany jak solaris, johaniter, riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent, cabernet i pinot noir. Produkowane z nich wina były wielokrotnie nagradzane na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich.  
 – Nasi kelnerzy są świetnie przeszkoleni i chętnie doradzają klientom dobór wina do potrawy. To zresztą niezbędne przy tak bogatej karcie, jak nasza, i takim wyborze trunków. A wina z Winnicy Turnau są z najwyższej półki. Bardzo się cieszę, że mamy je w naszej ofercie – mówi Marzena Wójciak, menedżerka restauracji Der Elefant, na Placu Bankowym 1.
Agata Melnyk, menedżerka restauracji St Antonio, znajdującej się w Ogrodzie Saskim, podkreśla klasę i magię marki Turnau.
– W St Antonio odbywają się bankiety otwierające wydarzenia muzyczne i teatralne. Gościmy wielkie gwiazdy muzyki i sceny. Wina z tej winnicy są świetnym uzupełnieniem naszej oferty. Nazwisko Turnau kojarzy się przede wszystkim z muzyką i twórczością Grzegorza Turnaua, a przez to i wina z tej winnicy przywołują skojarzenia związane z poezją i muzyką – mówi Agata Melnyk.
Właścicielem restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek jest Artur Jarczyński, który od 28 lat z sukcesem prowadzi na polskim rynku sieć restauracji. Należą do niej również takie marki jak: Shipudei Berek, Otto Pompieri, Pod Wawelem i Sukiennice.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej