Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Warsztaty z Piotrem Kucharskim. Foto: materiały prasowe.
Warsztaty z Piotrem Kucharskim. Foto: materiały prasowe.
Akademia Smaku Sokołów, której celem jest prowadzenie edukacji kulinarnej związanej z nowymi trendami oraz istotnymi zagadnieniami społecznymi, patronowała kolejnemu spotkaniu pod hasłem Zero Waste.

– Sokołów działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Skutecznie ograniczamy emisję CO2, optymalizujemy zużycie wody i energii elektrycznej w zakładach, modernizujemy opakowania. Ideę społecznej odpowiedzialności chcemy też szeroko przekazywać naszym konsumentom, zachęcając do takiej postawy na co dzień – w różnych dziedzinach życia, w tym również oczywiście podczas przygotowywania posiłków. Organizując poprzednie warsztaty Zero Waste, przekonaliśmy się, jak duże zainteresowanie budzi ten temat – dlatego postanowiliśmy kontynuować edukowanie w tym kierunku.

W tematykę Zero Waste wprowadził uczestników Marcin Bałanda, a część kulinarną  poprowadził Piotr Kucharski – ekspert od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane.

Kanapka ze stekiem. Foto: materiały prasowe.
Kanapka ze stekiem. Foto: materiały prasowe.
W trakcie warsztatów przygotowano 5 potraw w duchu Zero Waste:
1. Zupa krem powstała na bazie po-grillowych warzyw, dopełniona smakiem chrupiącego chipsa z boczku surowego wędzonego Sokołów,
2. Pasta ze zwiędłych ziół i oliwy,
3. Kanapka ze stekiem z antrykotu Uczta Qulinarna, której podstawą stała się „odświeżana” bagietka. Smak kanapki wzbogacił sos ze zwiędłymi szczypiorkiem i rzodkiewkami.
4. Sałatka z piklowanymi warzywami, w której wykorzystano zwiędłe warzywa,  pomysłowo posypana tartym Beef Jerky Sokołów.
5. Deser z użyciem czerstwego ciasta drożdżowego, które wystarczy zalać masą z jajek i mleka, dodać przejrzałe, sezonowe owoce, a następnie zapiec w piekarniku.

Zwieńczeniem spotkania był tradycyjnie posiłek – a przy stole zastawionym wspólnie przygotowanymi daniami w stylu Zero Waste, trwały rozmowy o pomysłach na codzienne działania, które pomogą unikać marnowania żywności.

Warsztaty odbyły się w Studiu Kulinarnym w Browarze Mieszczańskim.

Przepisy na dania przygotowywane w trakcie warsztatów można znaleźć tutaj.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej