x

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Warsztaty z Piotrem Kucharskim. Foto: materiały prasowe.
Warsztaty z Piotrem Kucharskim. Foto: materiały prasowe.
Akademia Smaku Sokołów, której celem jest prowadzenie edukacji kulinarnej związanej z nowymi trendami oraz istotnymi zagadnieniami społecznymi, patronowała kolejnemu spotkaniu pod hasłem Zero Waste.

– Sokołów działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Skutecznie ograniczamy emisję CO2, optymalizujemy zużycie wody i energii elektrycznej w zakładach, modernizujemy opakowania. Ideę społecznej odpowiedzialności chcemy też szeroko przekazywać naszym konsumentom, zachęcając do takiej postawy na co dzień – w różnych dziedzinach życia, w tym również oczywiście podczas przygotowywania posiłków. Organizując poprzednie warsztaty Zero Waste, przekonaliśmy się, jak duże zainteresowanie budzi ten temat – dlatego postanowiliśmy kontynuować edukowanie w tym kierunku.

W tematykę Zero Waste wprowadził uczestników Marcin Bałanda, a część kulinarną  poprowadził Piotr Kucharski – ekspert od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane.

Kanapka ze stekiem. Foto: materiały prasowe.
Kanapka ze stekiem. Foto: materiały prasowe.
W trakcie warsztatów przygotowano 5 potraw w duchu Zero Waste:
1. Zupa krem powstała na bazie po-grillowych warzyw, dopełniona smakiem chrupiącego chipsa z boczku surowego wędzonego Sokołów,
2. Pasta ze zwiędłych ziół i oliwy,
3. Kanapka ze stekiem z antrykotu Uczta Qulinarna, której podstawą stała się „odświeżana” bagietka. Smak kanapki wzbogacił sos ze zwiędłymi szczypiorkiem i rzodkiewkami.
4. Sałatka z piklowanymi warzywami, w której wykorzystano zwiędłe warzywa,  pomysłowo posypana tartym Beef Jerky Sokołów.
5. Deser z użyciem czerstwego ciasta drożdżowego, które wystarczy zalać masą z jajek i mleka, dodać przejrzałe, sezonowe owoce, a następnie zapiec w piekarniku.

Zwieńczeniem spotkania był tradycyjnie posiłek – a przy stole zastawionym wspólnie przygotowanymi daniami w stylu Zero Waste, trwały rozmowy o pomysłach na codzienne działania, które pomogą unikać marnowania żywności.

Warsztaty odbyły się w Studiu Kulinarnym w Browarze Mieszczańskim.

Przepisy na dania przygotowywane w trakcie warsztatów można znaleźć tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MAKRO ROZWIJA PROGRAM "SZEF DLA MŁODYCH TALENTÓW"

20 marca br. w Poznaniu ponad 100 uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych wzięło udział w kolejnym Mikserze Kulinarnym zorganizowanym w ramach programu "Szef dla młodych talentów". Gośćmi wydarzenia byli szefowie kuchni: Michał Kuter oraz Ernest Jagodziński.

TORUŃSKI FESTIWAL SMAKÓW

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park. Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu będzie Karol Okrasa, który pokaże, jak i po co łączyć w kuchni nowoczesność z tradycją.

Wódka i owoce - szlachetna para

Moda na parowanie alkoholi i jedzenia zatacza coraz szersze kręgi. Tym razem w DOM WÓDKI - Restauracja Elixir odbył się lunch połączony z prelekcją na temat wódek owocowych.

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

PYSZNE.PL OGŁOSIŁO ZWYCIĘZCÓW BEST RESTAURANTS AWARDS

Pizza Winchester w Krakowie zwyciężyła w konkursie organizowanym przez Pyszne.pl, pokonując ponad 614 nominowanych restauracji w całym kraju. Ich ocena była oparta na kilku czynnikach takich jak: jakość jedzenia, jakość dostawy i liczba recenzji w porównaniu do liczby zamówień.

7. Targi Książki Kulinarnej Marty Gessler za nami!

Podróżować jest bosko i dlatego Marta Gessler wybrała hasło "Podróżu-JEMY" jako myśl przewodnią tegorocznych Targów Książki Kulinarnej. Impreza odbyła się w weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej