x

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.06.2019

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Warsztaty z Piotrem Kucharskim. Foto: materiały prasowe.
Warsztaty z Piotrem Kucharskim. Foto: materiały prasowe.
Akademia Smaku Sokołów, której celem jest prowadzenie edukacji kulinarnej związanej z nowymi trendami oraz istotnymi zagadnieniami społecznymi, patronowała kolejnemu spotkaniu pod hasłem Zero Waste.

– Sokołów działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Skutecznie ograniczamy emisję CO2, optymalizujemy zużycie wody i energii elektrycznej w zakładach, modernizujemy opakowania. Ideę społecznej odpowiedzialności chcemy też szeroko przekazywać naszym konsumentom, zachęcając do takiej postawy na co dzień – w różnych dziedzinach życia, w tym również oczywiście podczas przygotowywania posiłków. Organizując poprzednie warsztaty Zero Waste, przekonaliśmy się, jak duże zainteresowanie budzi ten temat – dlatego postanowiliśmy kontynuować edukowanie w tym kierunku.

W tematykę Zero Waste wprowadził uczestników Marcin Bałanda, a część kulinarną  poprowadził Piotr Kucharski – ekspert od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane.

Kanapka ze stekiem. Foto: materiały prasowe.
Kanapka ze stekiem. Foto: materiały prasowe.
W trakcie warsztatów przygotowano 5 potraw w duchu Zero Waste:
1. Zupa krem powstała na bazie po-grillowych warzyw, dopełniona smakiem chrupiącego chipsa z boczku surowego wędzonego Sokołów,
2. Pasta ze zwiędłych ziół i oliwy,
3. Kanapka ze stekiem z antrykotu Uczta Qulinarna, której podstawą stała się „odświeżana” bagietka. Smak kanapki wzbogacił sos ze zwiędłymi szczypiorkiem i rzodkiewkami.
4. Sałatka z piklowanymi warzywami, w której wykorzystano zwiędłe warzywa,  pomysłowo posypana tartym Beef Jerky Sokołów.
5. Deser z użyciem czerstwego ciasta drożdżowego, które wystarczy zalać masą z jajek i mleka, dodać przejrzałe, sezonowe owoce, a następnie zapiec w piekarniku.

Zwieńczeniem spotkania był tradycyjnie posiłek – a przy stole zastawionym wspólnie przygotowanymi daniami w stylu Zero Waste, trwały rozmowy o pomysłach na codzienne działania, które pomogą unikać marnowania żywności.

Warsztaty odbyły się w Studiu Kulinarnym w Browarze Mieszczańskim.

Przepisy na dania przygotowywane w trakcie warsztatów można znaleźć tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Mieszkańcy Żywca dostaną płyn do dezynfekcji rąk od miejscowego browaru

Arcyksiążęcy Browar w Żywcu przekaże w kwietniu mieszkańcom miasta darmowy środek do dezynfekcji rąk. Alkohol powstający podczas produkcji piwa bezalkoholowego w browarze także zostanie przekazany na potrzeby produkcji środków do dezynfekcji.

Dziennie 700 posiłków dla medyków od Belvedere Catering by Design

W ramach projektu "Wsparcie dla Służby Zdrowia" Belvedere Catering by Design wraz z Herbapolem Lublin i Polpharmą S.A. przekazał placówkom medycznym 20 tysięcy pełnowartościowych obiadów, co daje 700 porcji dziennie. Program będzie kontynuowany - w sumie dostarczonych będzie 40 tysięcy posiłków.

Gdzie można zjeść w święta w Warszawie?

#ŚwiętujŚwięta - Restaurant Week zaprasza okołoświątecznie do restauracji w Warszawie

KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

PODSUMOWANIE RESTAURANT WEEK

W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób - tak wyglądała kolejna edycja RW pod hasłem "Emocje na talerzach". Wyniki plebiscytu gości wiosennej edycji festiwalu zostały ogłoszone 17 maja br. na konferencji online.

Gala Wine & Food Noble Night już wkrótce

Już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night. W szranki jak co roku stanie 12 kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotują autorskie menu (przystawkę i danie główne).

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej