x

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.06.2019

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Warsztaty z Piotrem Kucharskim. Foto: materiały prasowe.
Warsztaty z Piotrem Kucharskim. Foto: materiały prasowe.
Akademia Smaku Sokołów, której celem jest prowadzenie edukacji kulinarnej związanej z nowymi trendami oraz istotnymi zagadnieniami społecznymi, patronowała kolejnemu spotkaniu pod hasłem Zero Waste.

– Sokołów działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Skutecznie ograniczamy emisję CO2, optymalizujemy zużycie wody i energii elektrycznej w zakładach, modernizujemy opakowania. Ideę społecznej odpowiedzialności chcemy też szeroko przekazywać naszym konsumentom, zachęcając do takiej postawy na co dzień – w różnych dziedzinach życia, w tym również oczywiście podczas przygotowywania posiłków. Organizując poprzednie warsztaty Zero Waste, przekonaliśmy się, jak duże zainteresowanie budzi ten temat – dlatego postanowiliśmy kontynuować edukowanie w tym kierunku.

W tematykę Zero Waste wprowadził uczestników Marcin Bałanda, a część kulinarną  poprowadził Piotr Kucharski – ekspert od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane.

Kanapka ze stekiem. Foto: materiały prasowe.
Kanapka ze stekiem. Foto: materiały prasowe.
W trakcie warsztatów przygotowano 5 potraw w duchu Zero Waste:
1. Zupa krem powstała na bazie po-grillowych warzyw, dopełniona smakiem chrupiącego chipsa z boczku surowego wędzonego Sokołów,
2. Pasta ze zwiędłych ziół i oliwy,
3. Kanapka ze stekiem z antrykotu Uczta Qulinarna, której podstawą stała się „odświeżana” bagietka. Smak kanapki wzbogacił sos ze zwiędłymi szczypiorkiem i rzodkiewkami.
4. Sałatka z piklowanymi warzywami, w której wykorzystano zwiędłe warzywa,  pomysłowo posypana tartym Beef Jerky Sokołów.
5. Deser z użyciem czerstwego ciasta drożdżowego, które wystarczy zalać masą z jajek i mleka, dodać przejrzałe, sezonowe owoce, a następnie zapiec w piekarniku.

Zwieńczeniem spotkania był tradycyjnie posiłek – a przy stole zastawionym wspólnie przygotowanymi daniami w stylu Zero Waste, trwały rozmowy o pomysłach na codzienne działania, które pomogą unikać marnowania żywności.

Warsztaty odbyły się w Studiu Kulinarnym w Browarze Mieszczańskim.

Przepisy na dania przygotowywane w trakcie warsztatów można znaleźć tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu Bez Glutenu - internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii ma już 10 lat!

Jeszcze dekadę temu żadna z osób na ścisłej diecie bezglutenowej nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił. Uczestniczy w nim już 138 barów, restauracji, hoteli i przedszkoli.

Zamojski festiwal "W poszukiwaniu prawdziwego smaku"

Już 5 września Zamość, jedno z najpiękniejszych miast w Polsce i serce Roztocza, za sprawą festiwalu win polskich oraz produktów regionalnych "W poszukiwaniu prawdziwego smaku", zamieni się w prawdziwą stolicę rodzimego winiarstwa.

Tłusty Czwartek z Uber Eats potrwa… tydzień

Uber Eats przygotował promocję, która potrwa cały tydzień - w ramach Tłustego Tygodnia oferuje darmową dostawę zamówień powyżej 40 zł z 460 restauracji specjalizujących się w przysmakach na słodko i na słono. Użytkownicy aplikacji mogą skosztować wypieków m.in. z Wedla oraz Charlotte.

GWIAZDKI MICHELIN 2018

Ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin na kraje nordyckie. Największym zaskoczeniem okazała się informacja o trzech gwiazdkach dla restauracji Frantzén w Sztokholmie. To pierwsza w historii restauracja w Szwecji, która otrzymała trzy gwiazdki.

Gdzie w Warszawie na Restaurant Week? 5 topowych adresów

W których stołecznych restauracjach warto zarezerwować stolik na Restaurant Week? Podpowiadamy!

Dziennie 700 posiłków dla medyków od Belvedere Catering by Design

W ramach projektu "Wsparcie dla Służby Zdrowia" Belvedere Catering by Design wraz z Herbapolem Lublin i Polpharmą S.A. przekazał placówkom medycznym 20 tysięcy pełnowartościowych obiadów, co daje 700 porcji dziennie. Program będzie kontynuowany - w sumie dostarczonych będzie 40 tysięcy posiłków.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej