x

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.06.2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Logo konkursu Bocuse d'Or. Foto: materiały prasowe.
Logo konkursu Bocuse d'Or. Foto: materiały prasowe.
Jak co roku, do udziału w konkursie zgłosiło się bardzo wielu młodych szefów kuchni z całego kraju. Po wnikliwej analizie wniosków i receptur potraw, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w preeliminacjach.

Konkurs Bocuse d’Or słynie z tego, że wymaga od kandydatów znajomości wielu różnorodnych technik kulinarnych, niezwykłej precyzji, smaku oraz ogromnej dawki kreatywności. Preeliminacje miały na celu sprawdzenie kandydatów i wybranie spośród nich sześciu, którzy przejdą do kolejnego etapu – rundy finałowej Bocuse d’Or Poland 2019.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Zadaniem zawodników było przygotowanie i wyserwowanie dwóch dań, każdego w dwóch porcjach. Zawodnicy mieli łącznie 40 minut na przygotowanie obydwu potraw: wegetariańskiej (która mogła zawierać nabiał) oraz mięsnej (należało użyć co najmniej dwóch różnych elementów polskiej wieprzowiny). Obie kompozycje musiały składać się przynajmniej w połowie z warzyw, roślin lub ziół.

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni. Pierwszego dnia preeliminacji w jury zasiedli: Adam Chrząstowski, Kurt Scheller, Łukasz Konik, Mariusz Pieterwas oraz Konrad Birek. W drugim dniu uczestników oceniali: Andrea Camastra, Marcin Soból, Łukasz Konik, Maciej Majewski oraz Patryk Dziamski.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Ostatecznie w finałowej szóstce konkursu znaleźli się: Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław, Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań, Jakub Kasprzak – restauracja Sezony, Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna, Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków, Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

EXPO SWEET 2019

Już 17 lutego po raz 11 odbędą się targi Expo Sweet, największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. W programie tegorocznych targów zaplanowano Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów oraz w Przygotowaniu Deserów.

Kuchnia Krakowa w nowoczesnym wydaniu

Sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, zorganizowała trzecie spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny.

PINK LOBSTER PONOWNIE ZWYCIĘŻA!

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa. Tegoroczny konkurs odbył się w weekend, 1-3 marca na Zamku w Rynie. Do udziału zgłosiło się 55 drużyn, z których jury wybrało 15 finalistów.

Pięciu najlepszych szefów kuchni Polski Północnej i ich pięć wyjątkowych dań - finał Gault&Millau Tour 2017

Podczas finałowego Gault&Millau Tour w Sopocie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

The Best Chef Awards 2017

W Warszawie po raz pierwszy w historii odbyła się gala The Best Chef, podczas której wręczono nagrody dla najlepszych szefów kuchni na świecie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej