x

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.06.2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Logo konkursu Bocuse d'Or. Foto: materiały prasowe.
Logo konkursu Bocuse d'Or. Foto: materiały prasowe.
Jak co roku, do udziału w konkursie zgłosiło się bardzo wielu młodych szefów kuchni z całego kraju. Po wnikliwej analizie wniosków i receptur potraw, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w preeliminacjach.

Konkurs Bocuse d’Or słynie z tego, że wymaga od kandydatów znajomości wielu różnorodnych technik kulinarnych, niezwykłej precyzji, smaku oraz ogromnej dawki kreatywności. Preeliminacje miały na celu sprawdzenie kandydatów i wybranie spośród nich sześciu, którzy przejdą do kolejnego etapu – rundy finałowej Bocuse d’Or Poland 2019.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Zadaniem zawodników było przygotowanie i wyserwowanie dwóch dań, każdego w dwóch porcjach. Zawodnicy mieli łącznie 40 minut na przygotowanie obydwu potraw: wegetariańskiej (która mogła zawierać nabiał) oraz mięsnej (należało użyć co najmniej dwóch różnych elementów polskiej wieprzowiny). Obie kompozycje musiały składać się przynajmniej w połowie z warzyw, roślin lub ziół.

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni. Pierwszego dnia preeliminacji w jury zasiedli: Adam Chrząstowski, Kurt Scheller, Łukasz Konik, Mariusz Pieterwas oraz Konrad Birek. W drugim dniu uczestników oceniali: Andrea Camastra, Marcin Soból, Łukasz Konik, Maciej Majewski oraz Patryk Dziamski.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Ostatecznie w finałowej szóstce konkursu znaleźli się: Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław, Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań, Jakub Kasprzak – restauracja Sezony, Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna, Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków, Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Integracja z edukacją

W poniedziałek 26 marca w warszawskim Food Lab Studio odbyła się trzecia odsłona edukacyjnego cyklu dla szefów kuchni i kucharzy "Chefs after hours " - tym razem pod hasłem "zimowe warzywa i noże".

MISTRZOSTWA POLSKI AEROPRESS 2018

22 września w palarni kawy Czarna Fala w Warszawie odbędą się Mistrzostwa Polski Aeropress 2018.

HoReCa łączy siły! Powołano Rzecznika Interesu Gastronomów

Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej uruchomiła Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, które ma chronić przedsiębiorców przed skutkami pandemicznego kryzysu. Jednym z pierwszych celów Izby będzie obniżenie VAT-u do 8% na wszystkie usługi gastronomiczne.

KULINARNY PUCHAR POLSKI 2017 - LISTA OBOWIĄZKOWA

Wydarzenie odbędzie się w dniach 26-27 września w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Przedstawiamy kolejne szczegóły.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

Kompleksowo dla sektora HoReCa

Trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 18. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski - tak zapowiada się kolejne poznańskie spotkanie sektora gastronomiczno-hotelarskiego na targach Polagra Gastro i Invest Hotel , które w tym roku odbędzie się w dniach 1-4 października w Poznaniu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej