x

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.06.2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Logo konkursu Bocuse d'Or. Foto: materiały prasowe.
Logo konkursu Bocuse d'Or. Foto: materiały prasowe.
Jak co roku, do udziału w konkursie zgłosiło się bardzo wielu młodych szefów kuchni z całego kraju. Po wnikliwej analizie wniosków i receptur potraw, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w preeliminacjach.

Konkurs Bocuse d’Or słynie z tego, że wymaga od kandydatów znajomości wielu różnorodnych technik kulinarnych, niezwykłej precyzji, smaku oraz ogromnej dawki kreatywności. Preeliminacje miały na celu sprawdzenie kandydatów i wybranie spośród nich sześciu, którzy przejdą do kolejnego etapu – rundy finałowej Bocuse d’Or Poland 2019.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Zadaniem zawodników było przygotowanie i wyserwowanie dwóch dań, każdego w dwóch porcjach. Zawodnicy mieli łącznie 40 minut na przygotowanie obydwu potraw: wegetariańskiej (która mogła zawierać nabiał) oraz mięsnej (należało użyć co najmniej dwóch różnych elementów polskiej wieprzowiny). Obie kompozycje musiały składać się przynajmniej w połowie z warzyw, roślin lub ziół.

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni. Pierwszego dnia preeliminacji w jury zasiedli: Adam Chrząstowski, Kurt Scheller, Łukasz Konik, Mariusz Pieterwas oraz Konrad Birek. W drugim dniu uczestników oceniali: Andrea Camastra, Marcin Soból, Łukasz Konik, Maciej Majewski oraz Patryk Dziamski.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Ostatecznie w finałowej szóstce konkursu znaleźli się: Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław, Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań, Jakub Kasprzak – restauracja Sezony, Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna, Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków, Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Niemieckie wina i jesienna kuchnia

Pod takim hasłem 19 października w Studiu CookUp Warszawa - Mokotów odbyły się warsztaty kulinarne z Agatą Wojdą zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina.

Spotkanie z marką Tork na PGE Narodowym

14 września na Stadionie Narodowym PGE Narodowy w Warszawie, miejscu najlepszych wydarzeń sportowych, rozrywkowych i biznesowych w Polsce, odbyło się spotkanie reprezentantów firm i mediów zajmujących się branżą nieruchomości z przedstawicielami firmy Essity

Ostatni Gault&Millau Tour w 2017

Poznajcie najlepszych szefów kuchni z Północnej Polski! Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.

Pięciu najlepszych szefów kuchni Polski Północnej i ich pięć wyjątkowych dań - finał Gault&Millau Tour 2017

Podczas finałowego Gault&Millau Tour w Sopocie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Podróż do źródeł

Żywiec Zdrój wprowadził na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w szklanych butelkach. Nowość została oficjalnie zaprezentowana 13 czerwca podczas konferencji "Arcydzieło natury. U źródeł - trendy i inspiracje" w hotelu Warszawa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej