x

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Logo konkursu Bocuse d'Or. Foto: materiały prasowe.
Logo konkursu Bocuse d'Or. Foto: materiały prasowe.
Jak co roku, do udziału w konkursie zgłosiło się bardzo wielu młodych szefów kuchni z całego kraju. Po wnikliwej analizie wniosków i receptur potraw, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w preeliminacjach.

Konkurs Bocuse d’Or słynie z tego, że wymaga od kandydatów znajomości wielu różnorodnych technik kulinarnych, niezwykłej precyzji, smaku oraz ogromnej dawki kreatywności. Preeliminacje miały na celu sprawdzenie kandydatów i wybranie spośród nich sześciu, którzy przejdą do kolejnego etapu – rundy finałowej Bocuse d’Or Poland 2019.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Zadaniem zawodników było przygotowanie i wyserwowanie dwóch dań, każdego w dwóch porcjach. Zawodnicy mieli łącznie 40 minut na przygotowanie obydwu potraw: wegetariańskiej (która mogła zawierać nabiał) oraz mięsnej (należało użyć co najmniej dwóch różnych elementów polskiej wieprzowiny). Obie kompozycje musiały składać się przynajmniej w połowie z warzyw, roślin lub ziół.

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni. Pierwszego dnia preeliminacji w jury zasiedli: Adam Chrząstowski, Kurt Scheller, Łukasz Konik, Mariusz Pieterwas oraz Konrad Birek. W drugim dniu uczestników oceniali: Andrea Camastra, Marcin Soból, Łukasz Konik, Maciej Majewski oraz Patryk Dziamski.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Ostatecznie w finałowej szóstce konkursu znaleźli się: Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław, Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań, Jakub Kasprzak – restauracja Sezony, Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna, Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków, Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Mistrzostwa osiągnęły pełnoletność

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów został Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. 28-letni Wojtasiak pokonał w finale ubiegłorocznego wicemistrza Macieja Sokołowskiego z Poznania oraz Łukasza Głowackiego z restauracji Muga.

Water&Wine docenione przez Akademię Gastronomiczną w Polsce

W piątek 16 marca 2018 w warszawskim hotelu Bristol rozdane zostały nagrody Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się międzynarodową jakością.

Wielkie święto whisky

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky WHISKY LIVE WARSAW

WARSZTATY CALIFORNIA WINES JUŻ 23 KWIETNIA

23-24 kwietnia w Art _ inkubatorze w Łodzi odbędzie się V edycja konferencji branżowej Food Service Summit. Podobnie jak w roku ubiegłym tematyka winiarska będzie stanowiła ważną część programu konferencji.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry na Eurogastro

Wszechstronność to hasło przewodnie dla tegorocznej obecności Transgourmet i Selgros podczas targów EuroGastro 2019. Obie marki słyną nie tylko z wysokiej jakości oferty produktów i usług, ale także z intensywnego wspierania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce.

Lexus Hybrid Cuisine

10 gwiazdek Michelina w osobach 7 utalentowanych szefów kuchni było bohaterami Lexus Hybrid Cuisine, wydarzenia, które odbyło się 11-13 kwietnia w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej