x

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.06.2019

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

To kolejne wyróżnienie, przyznane Kindze Pienińskiej przez międzynarodowe jury International Taste Institute z Brukseli. Superior Taste Award jest nagrodą przyznawaną przez ekspertów świata gastronomii. Jury złożone z 200 niezależnych szefów kuchni i sommelierów, pochodzących z ponad 20 krajów Europy, starannie ocenia produkty, sprawdzane w konkursie pod kątem 5 kryteriów: wyglądu, zapachu, smaku, tekstury oraz ogólnych wrażeń zmysłowych. Artykuły spożywcze, które uzyskały notę całkowitą pomiędzy 80% a 90% są odznaczane dwoma złotymi gwiazdkami. Najwyżej ocenionym (których ogólny wynik przekroczył 90%) jury przyznaje trzy złote gwiazdki.
– W środowisku gastronomicznym gwiazdki przyznawane w konkursie Superior Taste Award uchodzą za porównywalne do 3-gwiazdkowej skali oceny według słynnego przewodnika Michelin. Takie wyróżnienie dla Kingi Pienińskiej w kategorii wód niegazowanych pokazuje jak wysoko cenią ją europejscy znawcy sztuki kulinarnej – mówi Monika Bielka-Vescovi, sommelierka.
Naturalna woda Kinga Pienińska została doceniona za swój delikatny i niepowtarzalny smak.
– Podana do posiłku wydobywa aromatyczne walory dań  i odświeża kubki smakowe. Dzięki niezwykłej delikatności, subtelnie podkreśla smak potraw i win, nie dominując ich – podkreśla sommelierka.
Kingę Pienińską charakteryzuje średni poziom zmineralizowania, uzyskany dzięki budowie geologicznej Pienin, która działa jak naturalny filtr, zachowując krystaliczną czystość produktu, docenioną również przez Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Wyróżniona przez Instytut certyfikatem, jest odpowiednim wyborem tak dla dzieci, jaki i seniorów.
Kinga Pienińska jest dostępna w trzech wariantach: wody niegazowanej, gazowanej i naturalnej, czyli lekko gazowanej. Można ją spotkać w kawiarni i restauracji, gdzie w szklanych butelkach występuje w formacie 0,33 i 0,7 l. Na sklepowych półkach Kingę Pienińską znajdziemy w standardowych opakowaniach o pojemnościach 0,5 i 1,5 l w trzech wariantach, a także 0,7 l, jako Kingę Pienińską Sport oraz w zielonym szkle w wersji gazowanej i niegazowanej w butelkach na 0,33 i 0,7 l.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dabiz Muñoz zwycięzcą The Best Chefs Awards 2021. Przemysław Klima wśród najlepszych!

Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO otrzymał tytuł The Best Chef Top100 Award. Na prestiżowej liście stu najlepszych szefów kuchni znalazł się także Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspierają młodych kucharzy

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przygotowywali konkursowe danie z kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

Ameryka od kuchni

To nazwa nowego projektu promującego produkty spożywcze z USA. Jego prezentacja nastąpi 9 października br. na trzecim Kongresie Szefów Kuchni w warszawskim centrum Expo XXI.

Święto smaku - Terra Madre Slow Food Festival

W dniach 11-13 listopada odbyła się trzecia edycja Terra Madre Slow Food Festival. W jednym miejscu spotkało się wielu rolników, wytwórców, a także kucharzy, restauratorów i konsumentów - a to zdarza się niezwykle rzadko.

HoReCa łączy siły! Powołano Rzecznika Interesu Gastronomów

Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej uruchomiła Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, które ma chronić przedsiębiorców przed skutkami pandemicznego kryzysu. Jednym z pierwszych celów Izby będzie obniżenie VAT-u do 8% na wszystkie usługi gastronomiczne.

Rozdanie nagród przewodnika Michelin krakowskim restauracjom

21 listopada w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe krakowskim restauracjom.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej