x

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Do udziału w konkursie zgłosiło się ponad dwa tysiące kandydatów (z czego ponad 10% stanowiły kobiety). Po kilkumiesięcznej selekcji wybrano 135 półfinalistów (z 12 regionów i 50 krajów świata), którzy przeszli do kolejnego etapu konkursu – półfinałów regionalnych.

Polska w tym roku będzie konkurować w regionie Europy Centralnej, co oznacza, że reprezentujący nasz kraj 4 szefowie kuchni będą współzawodniczyć z szefami z Niemiec, Austrii, Ukrainy i Węgier. Łącznie w tym regionie wyłoniono 10 półfinalistów.

Aby przejść do półfinałów należało przedstawić propozycję swojego autorskiego dania. Kapituła konkursowa, oceniając propozycje, brała pod uwagę trzy kryteria: umiejętności techniczne, kreatywność i osobiste przekonania.

Półfinały konkursu potrwają od sierpnia do grudnia br. i będą odbywać się w Hamburgu. Podczas tego etapu kandydaci zaprezentują swoje dania konkursowe i zawalczą o udział w Wielkim Finale w czerwcu 2020 roku. W półfinałach sędziować będzie prestiżowe jury składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni.

W półfinałach Polskę reprezentować będą:
– Jakub Borkowski – sous chef w restauracji w „Hotelu Notera SPA” w Słupsku, danie konkursowe: sarnina z knedlami i puree z confit z wiosennej cebulki i szalotki,
– Krzysztof Konieczny – chef w restauracji „Sztuczka Bistro” w Sopocie, danie konkursowe: słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną,
– Łukasz Daszyński – chef de partie w restauracji „Autentyk – Kuchnia i Ludzie” w Poznaniu, danie konkursowe: „Polska Matka Ziemia” – polędwica z jelenia, z jabłkiem, trawą żubrową, grzybami i rokitnikiem,
– Łukasz Moneta – chef de partie w „Nolita Restaurant” w Warszawie, danie konkursowe: jesiotr ze ślimakami.

Również wśród jury półfinału regionalnego dla Europy Centralnej nie zabraknie reprezentantów Polski. W tym roku w jury zasiądą:
– Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra oraz laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska,
– Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Jeśli któryś z Polaków przejdzie do kolejnego etapu konkursu, Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz będą mieli okazję zostać ich Szefami Mentorami oraz oceniać kandydatów podczas Wielkiego Finału.

Więcej informacji: www.sanpellegrinoyoungchef.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KONKURS BOCUSE D'OR WRACA DO POLSKI

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji, konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

25 maja w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

TARGI EUROGASTRO I WORLDHOTEL 2018 ZA NAMI

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób. Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów.

Poland Restaurant Forum by Nespresso

Po raz czwarty w Polsce, a drugi raz w Warszawie odbyło się gastronomiczne spotkanie Poland Restaurant Forum by Nespresso. Głównym hasłem czwartej odsłony forum było "Dzielenie się siłą" (Share the power). W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 uczestników.

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/GastroFood/EnoExpo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej