x

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Do udziału w konkursie zgłosiło się ponad dwa tysiące kandydatów (z czego ponad 10% stanowiły kobiety). Po kilkumiesięcznej selekcji wybrano 135 półfinalistów (z 12 regionów i 50 krajów świata), którzy przeszli do kolejnego etapu konkursu – półfinałów regionalnych.

Polska w tym roku będzie konkurować w regionie Europy Centralnej, co oznacza, że reprezentujący nasz kraj 4 szefowie kuchni będą współzawodniczyć z szefami z Niemiec, Austrii, Ukrainy i Węgier. Łącznie w tym regionie wyłoniono 10 półfinalistów.

Aby przejść do półfinałów należało przedstawić propozycję swojego autorskiego dania. Kapituła konkursowa, oceniając propozycje, brała pod uwagę trzy kryteria: umiejętności techniczne, kreatywność i osobiste przekonania.

Półfinały konkursu potrwają od sierpnia do grudnia br. i będą odbywać się w Hamburgu. Podczas tego etapu kandydaci zaprezentują swoje dania konkursowe i zawalczą o udział w Wielkim Finale w czerwcu 2020 roku. W półfinałach sędziować będzie prestiżowe jury składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni.

W półfinałach Polskę reprezentować będą:
– Jakub Borkowski – sous chef w restauracji w „Hotelu Notera SPA” w Słupsku, danie konkursowe: sarnina z knedlami i puree z confit z wiosennej cebulki i szalotki,
– Krzysztof Konieczny – chef w restauracji „Sztuczka Bistro” w Sopocie, danie konkursowe: słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną,
– Łukasz Daszyński – chef de partie w restauracji „Autentyk – Kuchnia i Ludzie” w Poznaniu, danie konkursowe: „Polska Matka Ziemia” – polędwica z jelenia, z jabłkiem, trawą żubrową, grzybami i rokitnikiem,
– Łukasz Moneta – chef de partie w „Nolita Restaurant” w Warszawie, danie konkursowe: jesiotr ze ślimakami.

Również wśród jury półfinału regionalnego dla Europy Centralnej nie zabraknie reprezentantów Polski. W tym roku w jury zasiądą:
– Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra oraz laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska,
– Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Jeśli któryś z Polaków przejdzie do kolejnego etapu konkursu, Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz będą mieli okazję zostać ich Szefami Mentorami oraz oceniać kandydatów podczas Wielkiego Finału.

Więcej informacji: www.sanpellegrinoyoungchef.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

23. urodziny MAKRO Polska

Z tej okazji firma przygotowała dla swoich klientów specjalne oferty produktowe i konkursy

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

12 restauracji w finale Noble Night

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Żołądkowa de Luxe pobiła rekord świata na Największy Toast Pod Ramię

18 października w krakowskim klubie Studio odbyło się wydarzenie bez precedensu. 1373 osób spotkało się w jednym miejscu o jednym czasie, żeby pobić rekord na Największy Toast Pod Ramię. Tym samym Żołądkowa de Luxe ustanowiła najlepszy w historii wynik i trafiła do księgi rekordów Guinnessa.

SZTUKA SMAKU

Za nami 15., jubileuszowa edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. L’A rt de la Cuisine Martell 2017 odbył się 4 marca w hotelu Zamek Ryn. Szesnaście dwuosobowych drużyn młodych kucharzy z najlepszych restauracji w Polsce powalczyło o Puchar Przechodni Martell.

EUROGASTRO I WORLDHOTEL - PODSUMOWANIE TARGÓW

W dniach 5-7 kwietnia 273 wystawców z 15 krajów zaprezentowało ofertę, a Centrum Targowo-Kongresowe odwiedziło 19 457 osób. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej zapoznali się z najnowszymi trendami oraz wzięli udział w wielu szkoleniach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej