Maciej Mazur Barmanem Roku World Class
Kategoria: Ludzie

Po raz pierwszy w historii, tytuł Barmana Roku World Class Poland zdobył reprezentant Krakowa - Maciej Mazur. Do tej pory dominację w krajowych finałach utrzymywali barmani ze stolicy. Zwycięzca wyjedzie na światowe finały w Szkocji.


Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
16 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę piątej, krajowej edycji konkursu World Class. W finale rywalizowało 11 najlepszych barmanów z całej Polski, w tym na krótkiej liście do tytułu znalazło się czterech zawodników. Statuetkę zdobył Maciej Mazur z krakowskiego baru „Z ust do ust”.
Na podium z drugim wynikiem uplasował się Dawid Pytkowski z warszawskiego koktajlbaru El Koktel. Trzecią lokatę zdobył Adam Grądziel, współzałożyciel stołecznych lokali Kiti Bar i Kita Koguta, a 4. miejsce zajął Bartłomiej Wójcik ze Spirit Bar, PURO Hotel w Łodzi.
– Uczucie, kiedy spełniasz swoje marzenie, poparte miesiącami przygotowań i wyrzeczeń, jest czymś niesamowitym. Każda osoba z tegorocznej trzydziestki wykonała ogromną pracę, aby nasza barmańska profesja została zauważona i doceniona. Jestem podekscytowany, że po raz pierwszy w pięcioletniej historii konkursu w Polsce, tytuł Barmana roku mogę przywieźć do Krakowa – mówi Maciej Mazur.
Zwycięzca tegorocznego etapu krajowego będzie piątym w historii, polskim delegatem do światowego finału World Class. We wrześniu wyjedzie na globalne zawody, które tym razem odbędą się w Glasgow. Tam zmierzy się z barmanami 60 krajów o tytuł mistrza świata.
– Finał w Szkocji to trudny do wyobrażenia sprawdzian, bo najwyższe trofeum ubiegać się będzie 60
najlepszych barmanów, wyłonionych spośród 10 tysięcy kandydatów z całego świata. Kompletu emocji dopełnia wyzwanie postawione przez sędziów, aby w tym roku polski barman znalazł się w piątce najlepszych barmanów na świecie – dodaje Maciej Mazur.
– Glasgow to dopiero początek podróży. Zwycięstwo w kraju i wyjazd na globalne zawody dają praktykę i rozpoznawalność, za którymi idą fascynujące propozycje zawodowe. Dla mnie najcenniejsza okazała się obecność w World Class-owej rodzinie i możliwość dzielenia się moją pasją – podsumował Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, finalista World Class Competition w Berlinie.
Maciej „Bobas” Mazur (24 lata), jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami. Prawie 4 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało! Na początku pracował sezonowo w lokalach w rodzinnym Świnoujściu. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po kolejnych doświadczeniach w poznańskich lokalach trafić do Krakowa. Dziś jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust.
World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Co roku reprezentanci kilkudziesięciu krajów rywalizują w najtrudniejszych, barmańskich konkurencjach, a także w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Londynu, Berlina i Ibizy, po Delhi, Rio de Janeiro, Kapsztad, Miami czy Meksyk. W historii konkursu po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Piotr Pietras: Wino to przede wszystkim przyjemność

Do niedawna - jako dyrektor ds. wina w londyńskiej restauracji Hide - zarządzał 18-osobowym zespołem sommelierów i największą kartą win w Wielkiej Brytanii. Właśnie wrócił do Polski po kilku latach nieobecności i lada moment rusza z nowym projektem.

Grupa Warszawa: Tworzymy wspomnienia

Twórcy kultowych stołecznych lokali nie hamują swojego biznesowego ADHD. Właśnie wskrzesili Syreni Śpiew, przenosząc go po 4 latach przerwy z Powiśla do Centrum Praskiego Koneser. O tym, jak na rynku gastronomicznym umiejętnie podnosić poprzeczkę, opowiadają Norbert Redkie i Hubert Karsz.

Joris Bijdendijk, szef kuchni restauracji RIJSK®

O kuchni polskiej z perspektywy Holendra, jej cechach szczególnych oraz o podróżach kulinarnych, rozmawiamy z szefem kuchni jednogwiazdkowej restauracji RIJSK®, współtwórcą LowFood Symposium.

Paco Roncero, szef restauracji Sublimotion na Ibizie

Z uczniem Ferrana Adrià, zdobywcą nagrody La Gastro de la Real Academia de Gastronomia, mistrzem hiszpańskiej awangardy, rozmawiamy o nowoczesnym podejściu do tradycji hiszpańskiej kuchni.

Niki Segnit: W poszukiwaniu związków między daniami

Pamiętacie światowy bestseller "Leksykon smaków"? To pierwsza - i od razu uznana za rewolucyjną - książka Niki Segit, w której autorka skatalogowała i opisała reguły łączenia smaków. Teraz wydaje "Sztukę gotowania", odkrywając przed czytelnikami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

Tobyn Excell, szef kuchni Sæl Projects w Kent

O tym, czym zainspirować może Żywiecczyzna, jak szefowie kuchni mogą być bliżej natury oraz o tym, jakie perspektywy na przyszłość ma rynek restauracyjny, opowiada Tobyn Excell, brytyjski szef kuchni, który prowadzi obecnie Sæl Projects w Kent.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej