x

Maciej Mazur Barmanem Roku World Class

Kategoria: Ludzie

Po raz pierwszy w historii, tytuł Barmana Roku World Class Poland zdobył reprezentant Krakowa - Maciej Mazur. Do tej pory dominację w krajowych finałach utrzymywali barmani ze stolicy. Zwycięzca wyjedzie na światowe finały w Szkocji.


Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
16 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę piątej, krajowej edycji konkursu World Class. W finale rywalizowało 11 najlepszych barmanów z całej Polski, w tym na krótkiej liście do tytułu znalazło się czterech zawodników. Statuetkę zdobył Maciej Mazur z krakowskiego baru „Z ust do ust”.
Na podium z drugim wynikiem uplasował się Dawid Pytkowski z warszawskiego koktajlbaru El Koktel. Trzecią lokatę zdobył Adam Grądziel, współzałożyciel stołecznych lokali Kiti Bar i Kita Koguta, a 4. miejsce zajął Bartłomiej Wójcik ze Spirit Bar, PURO Hotel w Łodzi.
– Uczucie, kiedy spełniasz swoje marzenie, poparte miesiącami przygotowań i wyrzeczeń, jest czymś niesamowitym. Każda osoba z tegorocznej trzydziestki wykonała ogromną pracę, aby nasza barmańska profesja została zauważona i doceniona. Jestem podekscytowany, że po raz pierwszy w pięcioletniej historii konkursu w Polsce, tytuł Barmana roku mogę przywieźć do Krakowa – mówi Maciej Mazur.
Zwycięzca tegorocznego etapu krajowego będzie piątym w historii, polskim delegatem do światowego finału World Class. We wrześniu wyjedzie na globalne zawody, które tym razem odbędą się w Glasgow. Tam zmierzy się z barmanami 60 krajów o tytuł mistrza świata.
– Finał w Szkocji to trudny do wyobrażenia sprawdzian, bo najwyższe trofeum ubiegać się będzie 60
najlepszych barmanów, wyłonionych spośród 10 tysięcy kandydatów z całego świata. Kompletu emocji dopełnia wyzwanie postawione przez sędziów, aby w tym roku polski barman znalazł się w piątce najlepszych barmanów na świecie – dodaje Maciej Mazur.
– Glasgow to dopiero początek podróży. Zwycięstwo w kraju i wyjazd na globalne zawody dają praktykę i rozpoznawalność, za którymi idą fascynujące propozycje zawodowe. Dla mnie najcenniejsza okazała się obecność w World Class-owej rodzinie i możliwość dzielenia się moją pasją – podsumował Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, finalista World Class Competition w Berlinie.
Maciej „Bobas” Mazur (24 lata), jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami. Prawie 4 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało! Na początku pracował sezonowo w lokalach w rodzinnym Świnoujściu. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po kolejnych doświadczeniach w poznańskich lokalach trafić do Krakowa. Dziś jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust.
World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Co roku reprezentanci kilkudziesięciu krajów rywalizują w najtrudniejszych, barmańskich konkurencjach, a także w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Londynu, Berlina i Ibizy, po Delhi, Rio de Janeiro, Kapsztad, Miami czy Meksyk. W historii konkursu po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Grupa Warszawa: Tworzymy wspomnienia

Twórcy kultowych stołecznych lokali nie hamują swojego biznesowego ADHD. Właśnie wskrzesili Syreni Śpiew, przenosząc go po 4 latach przerwy z Powiśla do Centrum Praskiego Koneser. O tym, jak na rynku gastronomicznym umiejętnie podnosić poprzeczkę, opowiadają Norbert Redkie i Hubert Karsz.

Aleksander Baron szefem kuchni w nowej restauracji ZONI Adriana Marczewska szefem powstającego bistro WuWu

Aleksander Baron szefem kuchni w nowej restauracji ZONI, a Adriana Marczewska szefem powstającego bistro WuWu

Catherine Fogel - ponadprzeciętny zmysł smaku i węchu

Na początku myślała, że po prostu jest wybredna. Dopiero później - przez przypadek - odkryła, że ma ponadprzeciętnie rozwinięty zmysł smaku i węchu. Tajemnicą poliszynela jest fakt, że z talentu Dunki Catherine Fogel korzystają topowi szefowie kuchni na całym świecie.

RENATA GUTOWSKA

"Swoją drogę rozpoczęłam w Londynie. Przez przypadek trafiłam do Royal Academy of Art, gdzie pierwszy raz pracowałam w cukierni. I tak się zaczęło". O swojej przygodzie z cukiernictwem opowiada nam Renata Gutowska.

Spójna historia

- Uczymy się przez całe życie . Półfinały Bocuse d ’O r w Turynie to kolejne cenne doświadczenie, pokażemy, że nie przyjechaliśmy tam na wycieczkę i że potrafimy naprawdę dobrze gotować - mówi Dawid Szkudlarek , zwycięzca polskich eliminacji, tuż przed kolejnym etapem konkursu.

Andrea Camastra ambasadorem marki Lavazza

Szef kuchni warszawskiej restauracji Senses jest pierwszym w Polsce ambasadorem czołowego globalnego producenta kawy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej