x

Maciej Mazur Barmanem Roku World Class

Kategoria: Ludzie

Po raz pierwszy w historii, tytuł Barmana Roku World Class Poland zdobył reprezentant Krakowa - Maciej Mazur. Do tej pory dominację w krajowych finałach utrzymywali barmani ze stolicy. Zwycięzca wyjedzie na światowe finały w Szkocji.


Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
16 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę piątej, krajowej edycji konkursu World Class. W finale rywalizowało 11 najlepszych barmanów z całej Polski, w tym na krótkiej liście do tytułu znalazło się czterech zawodników. Statuetkę zdobył Maciej Mazur z krakowskiego baru „Z ust do ust”.
Na podium z drugim wynikiem uplasował się Dawid Pytkowski z warszawskiego koktajlbaru El Koktel. Trzecią lokatę zdobył Adam Grądziel, współzałożyciel stołecznych lokali Kiti Bar i Kita Koguta, a 4. miejsce zajął Bartłomiej Wójcik ze Spirit Bar, PURO Hotel w Łodzi.
– Uczucie, kiedy spełniasz swoje marzenie, poparte miesiącami przygotowań i wyrzeczeń, jest czymś niesamowitym. Każda osoba z tegorocznej trzydziestki wykonała ogromną pracę, aby nasza barmańska profesja została zauważona i doceniona. Jestem podekscytowany, że po raz pierwszy w pięcioletniej historii konkursu w Polsce, tytuł Barmana roku mogę przywieźć do Krakowa – mówi Maciej Mazur.
Zwycięzca tegorocznego etapu krajowego będzie piątym w historii, polskim delegatem do światowego finału World Class. We wrześniu wyjedzie na globalne zawody, które tym razem odbędą się w Glasgow. Tam zmierzy się z barmanami 60 krajów o tytuł mistrza świata.
– Finał w Szkocji to trudny do wyobrażenia sprawdzian, bo najwyższe trofeum ubiegać się będzie 60
najlepszych barmanów, wyłonionych spośród 10 tysięcy kandydatów z całego świata. Kompletu emocji dopełnia wyzwanie postawione przez sędziów, aby w tym roku polski barman znalazł się w piątce najlepszych barmanów na świecie – dodaje Maciej Mazur.
– Glasgow to dopiero początek podróży. Zwycięstwo w kraju i wyjazd na globalne zawody dają praktykę i rozpoznawalność, za którymi idą fascynujące propozycje zawodowe. Dla mnie najcenniejsza okazała się obecność w World Class-owej rodzinie i możliwość dzielenia się moją pasją – podsumował Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, finalista World Class Competition w Berlinie.
Maciej „Bobas” Mazur (24 lata), jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami. Prawie 4 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało! Na początku pracował sezonowo w lokalach w rodzinnym Świnoujściu. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po kolejnych doświadczeniach w poznańskich lokalach trafić do Krakowa. Dziś jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust.
World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Co roku reprezentanci kilkudziesięciu krajów rywalizują w najtrudniejszych, barmańskich konkurencjach, a także w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Londynu, Berlina i Ibizy, po Delhi, Rio de Janeiro, Kapsztad, Miami czy Meksyk. W historii konkursu po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Transfer Sebastiana Krauzowicza

Jeden z najbardziej znanych szefów kuchni młodego pokolenia zmienił miejsce pracy: z Torunia przeniósł się do Wrocławia.

Rafi Fisher: jestem fanem polskich ogórków

Polacy to eksperci w dziedzinie kiszenia, więc prowadząc w Warszawie warsztaty na ten temat, czuję się tak, jakbym sprzedawał lód Eskimosom - mówi dr Rafi Fisher, ekspert fermentacji i marynat. We wrześniu w restauracji Der Elefant uczył, jak przygotowywać pikle w orientalnym stylu.

#RYZYKANTKI

28-latki - Patrycja Jaskólska i Kamila Mroczkowska - przygodę w branży zaczęły od smażenia pączków. Potem poznały szefa kuchni Trisno Hamida, wzięły kredyt w banku i dziś są właścicielkami dwóch popularnych warszawskich restauracji - MOD oraz Regina Bar.

Niki Segnit: W poszukiwaniu związków między daniami

Pamiętacie światowy bestseller "Leksykon smaków"? To pierwsza - i od razu uznana za rewolucyjną - książka Niki Segit, w której autorka skatalogowała i opisała reguły łączenia smaków. Teraz wydaje "Sztukę gotowania", odkrywając przed czytelnikami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

Rewolucjoniści z Berlina

Jaka jest nowoczesna kuchnia niemiecka? Co powinno być jej wyróżnikiem na światowej arenie? Z tym pytaniem postanowili się zmierzyć młodzi szefowie i restauratorzy kuchni działający na co dzień w Berlinie.

Thaisty: trzeba iść za ciosem!

Ona jest szefową kuchni, on menedżerem. Razem są parą zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. W 2015 r. wspólnie otworzyli Thaisty - restaurację, której problem pustych stolików nie dotyczy. Poszli więc za ciosem i przygotowują się do otwarcia kolejnego lokalu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej