x

Maciej Mazur Barmanem Roku World Class

Kategoria: Ludzie    19.06.2019

Po raz pierwszy w historii, tytuł Barmana Roku World Class Poland zdobył reprezentant Krakowa - Maciej Mazur. Do tej pory dominację w krajowych finałach utrzymywali barmani ze stolicy. Zwycięzca wyjedzie na światowe finały w Szkocji.


Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
16 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę piątej, krajowej edycji konkursu World Class. W finale rywalizowało 11 najlepszych barmanów z całej Polski, w tym na krótkiej liście do tytułu znalazło się czterech zawodników. Statuetkę zdobył Maciej Mazur z krakowskiego baru „Z ust do ust”.
Na podium z drugim wynikiem uplasował się Dawid Pytkowski z warszawskiego koktajlbaru El Koktel. Trzecią lokatę zdobył Adam Grądziel, współzałożyciel stołecznych lokali Kiti Bar i Kita Koguta, a 4. miejsce zajął Bartłomiej Wójcik ze Spirit Bar, PURO Hotel w Łodzi.
– Uczucie, kiedy spełniasz swoje marzenie, poparte miesiącami przygotowań i wyrzeczeń, jest czymś niesamowitym. Każda osoba z tegorocznej trzydziestki wykonała ogromną pracę, aby nasza barmańska profesja została zauważona i doceniona. Jestem podekscytowany, że po raz pierwszy w pięcioletniej historii konkursu w Polsce, tytuł Barmana roku mogę przywieźć do Krakowa – mówi Maciej Mazur.
Zwycięzca tegorocznego etapu krajowego będzie piątym w historii, polskim delegatem do światowego finału World Class. We wrześniu wyjedzie na globalne zawody, które tym razem odbędą się w Glasgow. Tam zmierzy się z barmanami 60 krajów o tytuł mistrza świata.
– Finał w Szkocji to trudny do wyobrażenia sprawdzian, bo najwyższe trofeum ubiegać się będzie 60
najlepszych barmanów, wyłonionych spośród 10 tysięcy kandydatów z całego świata. Kompletu emocji dopełnia wyzwanie postawione przez sędziów, aby w tym roku polski barman znalazł się w piątce najlepszych barmanów na świecie – dodaje Maciej Mazur.
– Glasgow to dopiero początek podróży. Zwycięstwo w kraju i wyjazd na globalne zawody dają praktykę i rozpoznawalność, za którymi idą fascynujące propozycje zawodowe. Dla mnie najcenniejsza okazała się obecność w World Class-owej rodzinie i możliwość dzielenia się moją pasją – podsumował Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, finalista World Class Competition w Berlinie.
Maciej „Bobas” Mazur (24 lata), jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami. Prawie 4 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało! Na początku pracował sezonowo w lokalach w rodzinnym Świnoujściu. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po kolejnych doświadczeniach w poznańskich lokalach trafić do Krakowa. Dziś jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust.
World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Co roku reprezentanci kilkudziesięciu krajów rywalizują w najtrudniejszych, barmańskich konkurencjach, a także w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Londynu, Berlina i Ibizy, po Delhi, Rio de Janeiro, Kapsztad, Miami czy Meksyk. W historii konkursu po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zwycięzcy 17. Kulinarnego Pucharu Polski

W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 10 drużyn z całej Polski, a na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Rafał Kudliński. Z Bartoszem Peterem, junior sous-chefem restauracji Salt w hotelu Copernicus w Toruniu, rozmawiamy zaraz po wygranej.

KUCHNIA BLISKA SERCU

Olga Lompa w Pałacu i Folwarku Galiny pracuje od 20 lat. Podaje kuchnię domową opartą na lokalnym produkcie. I choć inspiruje ją świat wielkiej, nowoczesnej gastronomii, najważniejszymi recenzentami kulinarnymi zawsze są goście. A oni wracają do Galin niezmiennie, od lat.

Kelnerzy: Szczepan Sorota

Dziką satysfakcję daje mu przekonanie przeciwnika podrobów do spróbowania grasicy. Pracę w gastronomii łączy ze studiami na wydziale wokalnym Akademii Muzycznej.

KUCHNIA TO MĘSKI ŚWIAT

Kiedyś charakteryzatorka, teraz szef kuchni. Doświadczenie gastronomiczne zdobywała m.in. w dwugwiazdkowej restauracji La Palme d’Or w Cannes, była szefem kuchni hotelu Monopol we Wrocławiu. Od marca tego roku jest współwłaścicielką wrocławskiej restauracji Jadka.

Makro wciąż wspiera młode talenty

Agata to 18-letnia mieszkanka małej miejscowości Rokietnica w województwie wielkopolskim. Jej największą pasją jest gotowanie, dlatego marzy, by swoją przyszłość związać właśnie z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec dzięki wygranej w

SZCZEROŚĆ NA TALERZU

O azjatyckim podejściu do świeżości, detektywistycznym poszukiwaniu jakościowego produktu oraz o tym, jak utrzymać stały zespół w kuchni, rozmawiamy z Bartkiem Kędrą, szefem kuchni warszawskiej restauracji Syta 93.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej