Maciej Mazur Barmanem Roku World Class
Kategoria: Ludzie

Po raz pierwszy w historii, tytuł Barmana Roku World Class Poland zdobył reprezentant Krakowa - Maciej Mazur. Do tej pory dominację w krajowych finałach utrzymywali barmani ze stolicy. Zwycięzca wyjedzie na światowe finały w Szkocji.


Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
Finał World Class Poland. Foto: materiały prasowe.
16 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę piątej, krajowej edycji konkursu World Class. W finale rywalizowało 11 najlepszych barmanów z całej Polski, w tym na krótkiej liście do tytułu znalazło się czterech zawodników. Statuetkę zdobył Maciej Mazur z krakowskiego baru „Z ust do ust”.
Na podium z drugim wynikiem uplasował się Dawid Pytkowski z warszawskiego koktajlbaru El Koktel. Trzecią lokatę zdobył Adam Grądziel, współzałożyciel stołecznych lokali Kiti Bar i Kita Koguta, a 4. miejsce zajął Bartłomiej Wójcik ze Spirit Bar, PURO Hotel w Łodzi.
– Uczucie, kiedy spełniasz swoje marzenie, poparte miesiącami przygotowań i wyrzeczeń, jest czymś niesamowitym. Każda osoba z tegorocznej trzydziestki wykonała ogromną pracę, aby nasza barmańska profesja została zauważona i doceniona. Jestem podekscytowany, że po raz pierwszy w pięcioletniej historii konkursu w Polsce, tytuł Barmana roku mogę przywieźć do Krakowa – mówi Maciej Mazur.
Zwycięzca tegorocznego etapu krajowego będzie piątym w historii, polskim delegatem do światowego finału World Class. We wrześniu wyjedzie na globalne zawody, które tym razem odbędą się w Glasgow. Tam zmierzy się z barmanami 60 krajów o tytuł mistrza świata.
– Finał w Szkocji to trudny do wyobrażenia sprawdzian, bo najwyższe trofeum ubiegać się będzie 60
najlepszych barmanów, wyłonionych spośród 10 tysięcy kandydatów z całego świata. Kompletu emocji dopełnia wyzwanie postawione przez sędziów, aby w tym roku polski barman znalazł się w piątce najlepszych barmanów na świecie – dodaje Maciej Mazur.
– Glasgow to dopiero początek podróży. Zwycięstwo w kraju i wyjazd na globalne zawody dają praktykę i rozpoznawalność, za którymi idą fascynujące propozycje zawodowe. Dla mnie najcenniejsza okazała się obecność w World Class-owej rodzinie i możliwość dzielenia się moją pasją – podsumował Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, finalista World Class Competition w Berlinie.
Maciej „Bobas” Mazur (24 lata), jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami. Prawie 4 lata temu za barem stanął tylko na chwilę – i tak już zostało! Na początku pracował sezonowo w lokalach w rodzinnym Świnoujściu. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie, by po kolejnych doświadczeniach w poznańskich lokalach trafić do Krakowa. Dziś jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust.
World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Co roku reprezentanci kilkudziesięciu krajów rywalizują w najtrudniejszych, barmańskich konkurencjach, a także w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Londynu, Berlina i Ibizy, po Delhi, Rio de Janeiro, Kapsztad, Miami czy Meksyk. W historii konkursu po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Andrea Camastra ambasadorem marki Lavazza

Szef kuchni warszawskiej restauracji Senses jest pierwszym w Polsce ambasadorem czołowego globalnego producenta kawy.

Michał Gniadek nowym szefem kuchni restauracji Zoni

Zwolnione przez Aleksandra Barona stanowisko szefa kuchni w restauracji Zoni obejmuje Michał Gniadek, utalentowany i utytułowany kucharz młodego pokolenia.

Bogdan Gałązka: orkisz niejedno ma imię

O orkiszu i kuchni średniowiecznej rozmawiamy z Bogdanem Gałązką, ekspertem marki Orkisz, szefem kuchni Gothic Restaurant na Zamku w Malborku, doktorantem UMK w Toruniu piszącym rozprawę pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego o kuchni Jana Szyttlera.

W KUCHNI TRZEBA KREOWAĆ RÓWNIEŻ EMOCJE

Marka S. Pellegrino postawiła na promocję młodych szefów kuchni, ponieważ wierzy, że mają oni szansę zbudować lepsze jutro - nie tylko w kuchni. O kulisach konkursu S. Pellegrino Young Chef oraz o tym, czy warto w nim wystartować, w rozmowie z "Food Service" opowiada Marcin Popielarz.

KULINARNO-ARTYSTYCZNY SPEKTAKL

Po 300 latach do warszawskiego pałacu Na Wyspie w Łazienkach wracają Obiady Czwartkowe. Kiedyś wydarzenie dla elit i arystokracji, dzisiaj ma szansę zgromadzić wokół siebie osobistości z całego świata. O łączeniu kulinariów, muzyki i malarstwa rozmawiamy z organizatorami.

NIE ZAWSZE CHODZI O FINE DINING

Na świecie jest wiele miejsc, w których można świetnie zjeść. A my chcemy o nich opowiedzieć innym. Pizza też może być wspaniała, kebab też może być wspaniały. Nie zawsze chodzi o fine dining - mówi nam Joe Warwick, pomysłodawca i twórca The World Restaurant Awards.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej