x

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Kategoria: Miejsca

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Lokal będzie usytuowany w zabytkowym budynku kesonu od strony Wybrzeża Kościuszkowskiego, skąd rozpościera się widok na Wisłę i prawobrzeżną Warszawę. Zajmie powierzchnię 450 m kw. Do dyspozycji gości będzie także ponad 130-metrowy letni ogródek oraz taras o powierzchni 260 m kw.

Dawniej wewnątrz budynku kesonu znajdowała się konstrukcja sięgającą 10 metrów w głąb ziemi, która za pomocą sprężonego powietrza zasysała wodę z dna Wisły i wykorzystywała ją do chłodzenia turbin w maszynowni. Rezerwuar wodny pełnił więc jedną z kluczowych funkcji w procesie wytwarzania energii.

– Podziemne kondygnacje kesonu ponownie będą pełniły funkcję zbiornika, jednak zgromadzona tam woda zostanie wykorzystana do innych celów. Wiedzieliśmy, że w tej przestrzeni musi powstać wyjątkowa restauracja. Wieloletnie doświadczenie gastronomiczne, wizjonerskie podejście i wcześniej realizowane projekty były dla nas dowodem na to, że Mateusz Gessler jest najbardziej odpowiednią osobą, by stworzyć w tym pięknym, historycznym budynku wyjątkowe miejsce, do którego klienci będą chcieli wracać – mówi Dariusz Domański, Associate Partner, Development and Leasing Director, White Star Real Estate.

Restauracja Gesslera dołączy do ponad 30 innych konceptów restauracyjnych w Elektrowni Powiśle, serwujących kuchnię z wielu zakątków świata. W przestrzeni Elektrowni powstanie 16 lokali i 3 bary w strefie Food Hall oraz 12 restauracji z pełną obsługą kelnerską. W gronie najemców gastronomicznych swoje miejsce znalazły już m.in.: Tel Aviv Urban Food, Soul Food, Pełną Parą, a także Trufla, Quattro Canti, YE YE Mex Food, Torro oraz lodziarnia Na końcu tęczy.

Elektrownia Powiśle została również wybrana przez Kubę Wojewódzkiego, który wraz ze swoim wspólnikiem Józefem Krawczykiem, otworzy tu swoją pierwszą restaurację „Niewinni Czarodzieje 2.0”. Koncept ma być niezwykłym miejscem na mapie Warszawy – połączeniem smaku, pasji do muzyki i wyjątkowej rozrywki.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej