x

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Kategoria: Miejsca    19.06.2019

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Lokal będzie usytuowany w zabytkowym budynku kesonu od strony Wybrzeża Kościuszkowskiego, skąd rozpościera się widok na Wisłę i prawobrzeżną Warszawę. Zajmie powierzchnię 450 m kw. Do dyspozycji gości będzie także ponad 130-metrowy letni ogródek oraz taras o powierzchni 260 m kw.

Dawniej wewnątrz budynku kesonu znajdowała się konstrukcja sięgającą 10 metrów w głąb ziemi, która za pomocą sprężonego powietrza zasysała wodę z dna Wisły i wykorzystywała ją do chłodzenia turbin w maszynowni. Rezerwuar wodny pełnił więc jedną z kluczowych funkcji w procesie wytwarzania energii.

– Podziemne kondygnacje kesonu ponownie będą pełniły funkcję zbiornika, jednak zgromadzona tam woda zostanie wykorzystana do innych celów. Wiedzieliśmy, że w tej przestrzeni musi powstać wyjątkowa restauracja. Wieloletnie doświadczenie gastronomiczne, wizjonerskie podejście i wcześniej realizowane projekty były dla nas dowodem na to, że Mateusz Gessler jest najbardziej odpowiednią osobą, by stworzyć w tym pięknym, historycznym budynku wyjątkowe miejsce, do którego klienci będą chcieli wracać – mówi Dariusz Domański, Associate Partner, Development and Leasing Director, White Star Real Estate.

Restauracja Gesslera dołączy do ponad 30 innych konceptów restauracyjnych w Elektrowni Powiśle, serwujących kuchnię z wielu zakątków świata. W przestrzeni Elektrowni powstanie 16 lokali i 3 bary w strefie Food Hall oraz 12 restauracji z pełną obsługą kelnerską. W gronie najemców gastronomicznych swoje miejsce znalazły już m.in.: Tel Aviv Urban Food, Soul Food, Pełną Parą, a także Trufla, Quattro Canti, YE YE Mex Food, Torro oraz lodziarnia Na końcu tęczy.

Elektrownia Powiśle została również wybrana przez Kubę Wojewódzkiego, który wraz ze swoim wspólnikiem Józefem Krawczykiem, otworzy tu swoją pierwszą restaurację „Niewinni Czarodzieje 2.0”. Koncept ma być niezwykłym miejscem na mapie Warszawy – połączeniem smaku, pasji do muzyki i wyjątkowej rozrywki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Przystanek Piekarnia: jest popyt na zdrowe, dobre pieczywo

Sieć Przystanek Piekarnia otworzyła w czasie pandemii dwa nowe lokale, ale jeden już istniejący trzeba było zamknąć. O koncepcie, który jest czymś więcej niż tylko sklepem i planach z nim związanych opowiada Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią.

Koncept Bakery Browary Warszawskie wystartował mimo pandemii

W Browarach Warszawskich otwarto rzemieślniczy koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery, specjalizujący się w polskim i francuskim pieczywie, tzw. wyrobach viennoiserie. Szefem piekarni i wspólnikiem jest Michał Paleta.

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

PASTIFICIO

Pastificio - nowe bistro i sklep skoncentrowane na makaronach - otworzyło się w Gdańsku, niedaleko Dworca Głównego. Właścicielami i twórcami są Krzysztof Dżus i Grażyna Thiel, która pełni również funkcję szefa kuchni.

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

Luis Mexicantina - craftowy lokal z kuchnią meksykańską w Gdyni

W listopadzie zeszłego roku gdyńska scena barowa wzbogaciła się o craftowy lokal Luis Mexicantina. Miejsce jest połączeniem nowoczesnego bistro serwującego kuchnię meksykańską z barem z autorskimi koktajlami w latynoskim stylu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej