x

Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    17.06.2019

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Zwycięzcy i finaliści Poland Sushi Cup 2019. Foto: Kokoro Smaki Japonii.
Zwycięzcy i finaliści Poland Sushi Cup 2019. Foto: Kokoro Smaki Japonii.
W zmaganiach konkursowych wzięło udział 19 finalistów, wyłonionych przez jury konkursu w drodze eliminacji. Finaliści zostali podzieleni na dwie grupy pracujące naprzemiennie. Grupy nie mogły obserwować wzajemnie swojej pracy. Przed oficjalnym rozpoczęciem konkurencji zawodnicy losowali grupę i stanowisko pracy.

Zadania konkursowe oceniało Jury pod nadzorem merytorycznym przedstawiciela World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa.

W skład jury ponadto weszli:
– Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów,
– Iulian Constantin, Rumunia
– Jorge Dionicio, USA
– Vladimir Pak, Norwegia
– Wagner Spadacio, Brazylia

Finał konkursu składał się z 4 konkurencji:

1. Sprawianie łososia w japońskim stylu sanmai oroshi
Na tę konkurencje zawodnicy mieli 15 minut. Oprócz właściwego wyfiletowania i przygotowania ryby, należało wykroić 10 plasterków fileta do sushi nigiri

2. Sprawianie dorady w japońskim stylu sanmai oroshi
Konkurencja trwała 10 minut (wszyscy zawodnicy zakończyli ją przed czasem). Zadanie było podobne, jak w przypadku łososia.

3. Kompozycja edo-mae
Według zasad kompozycja powinna składać się z 35-45 elementów, przy czym jako elementy były liczone również dekoracje. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Na przygotowanie zestawu zawodnicy mieli 40 minut

4. Kompozycja kreatywna
W tej konkurencji zawodnicy mogli korzystać z dowolnych składników oraz własnych autorskich pomysłów na wykreowanie talerza sushi, który musiał się składać z 35-45 elementów oraz dodatkowych 10 kawałków sushi do degustacji dla jury. Czas na przygotowanie zestawu: 40 minut.

Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza. Foto: Pyza Made in Poland.
Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza. Foto: Pyza Made in Poland.
Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza. II miejsce zajął Kasper Krajewski z Łodzi, a na III miejscu uplasował się Piotr Kuc z Warszawy.

Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia. Pozostali laureaci otrzymali nagrody rzeczowe. Wszyscy finaliści otrzymali dyplomy oraz upominki od sponsorów.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Projekcja świetlna na katowickim Spodku z okazji Dnia Własnego Biznesu

13 października obchodzony był międzynarodowy Dzień Własnego Biznesu. Z tej okazji katowicki Spodek rozświetliło hasło symbolicznie wyrażające wsparcie dla niezależnych polskich przedsiębiorców z sektora MSP, szczególnie w tym trudnym dla wszystkich roku.

Konkurs Bocuse d’Or wraca do Polski

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

KONKURS LES CHEFS EN OR ROZSTRZYGNIĘTY

Kaczka i dorsz to produkty, które królowały na talerzach podczas właśnie zakończonego konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Francja. Do rywalizacji stanęli przedstawiciele Polski, Francji, Niemiec, Austrii, Rumunii, Szwajcarii oraz Rosji.

Gala Finałowa MONIN Cup Poland 2018

MONIN Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów. Oto lista 24 zakwalifikowanych uczestników do finału MONIN Cup Poland 2018. Już 8 października dowiemy się kto zdobędzie najwięcej punktów i wyjedzie do Paryża na Globalny Finał MONIN Cup.

Święto smaku - Terra Madre Slow Food Festival

W dniach 11-13 listopada odbyła się trzecia edycja Terra Madre Slow Food Festival. W jednym miejscu spotkało się wielu rolników, wytwórców, a także kucharzy, restauratorów i konsumentów - a to zdarza się niezwykle rzadko.

Rozstrzygnięcie The World’s 50 Best Restaurants 2020 przełożone!

Nie odbędzie się planowana na 2 czerwca w Antwerpii uroczystość ogłoszenia wyników prestiżowego rankingu. Nie zostanie on także nigdzie opublikowany. Marka The World’s 50 Best chce się teraz skoncentrować na wspieraniu globalnej gastronomii. Finał plebiscytu przesunięto na 2021 r.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej