Finał I edycji Poland Sushi Cup 2019
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał Poland Sushi Cup 2019. Jego zwycięzca będzie reprezentował Polskę na World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Zwycięzcy i finaliści Poland Sushi Cup 2019. Foto: Kokoro Smaki Japonii.
Zwycięzcy i finaliści Poland Sushi Cup 2019. Foto: Kokoro Smaki Japonii.
W zmaganiach konkursowych wzięło udział 19 finalistów, wyłonionych przez jury konkursu w drodze eliminacji. Finaliści zostali podzieleni na dwie grupy pracujące naprzemiennie. Grupy nie mogły obserwować wzajemnie swojej pracy. Przed oficjalnym rozpoczęciem konkurencji zawodnicy losowali grupę i stanowisko pracy.

Zadania konkursowe oceniało Jury pod nadzorem merytorycznym przedstawiciela World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa.

W skład jury ponadto weszli:
– Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów,
– Iulian Constantin, Rumunia
– Jorge Dionicio, USA
– Vladimir Pak, Norwegia
– Wagner Spadacio, Brazylia

Finał konkursu składał się z 4 konkurencji:

1. Sprawianie łososia w japońskim stylu sanmai oroshi
Na tę konkurencje zawodnicy mieli 15 minut. Oprócz właściwego wyfiletowania i przygotowania ryby, należało wykroić 10 plasterków fileta do sushi nigiri

2. Sprawianie dorady w japońskim stylu sanmai oroshi
Konkurencja trwała 10 minut (wszyscy zawodnicy zakończyli ją przed czasem). Zadanie było podobne, jak w przypadku łososia.

3. Kompozycja edo-mae
Według zasad kompozycja powinna składać się z 35-45 elementów, przy czym jako elementy były liczone również dekoracje. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Na przygotowanie zestawu zawodnicy mieli 40 minut

4. Kompozycja kreatywna
W tej konkurencji zawodnicy mogli korzystać z dowolnych składników oraz własnych autorskich pomysłów na wykreowanie talerza sushi, który musiał się składać z 35-45 elementów oraz dodatkowych 10 kawałków sushi do degustacji dla jury. Czas na przygotowanie zestawu: 40 minut.

Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza. Foto: Pyza Made in Poland.
Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza. Foto: Pyza Made in Poland.
Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza. II miejsce zajął Kasper Krajewski z Łodzi, a na III miejscu uplasował się Piotr Kuc z Warszawy.

Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia. Pozostali laureaci otrzymali nagrody rzeczowe. Wszyscy finaliści otrzymali dyplomy oraz upominki od sponsorów.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

W dniach 24-25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Mikser Kulinarny w Olsztynie

W zorganizowanym przez MAKRO Polska Mikserze Kulinarnym w Olsztynie wzięło udział aż 150 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej MAKRO, z pomocą Junior Ambasadora programu - Pawła Kosiorka.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej