- Chris Fletcher oraz Stewart Buchanan. Foto: materiały prasowe.
Głównymi gośćmi spotkania byli
Chris Fletcher, Asistant Master Distiller Jack Daniel’s oraz
Stewart Buchanan, Global Brand Ambasador BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh – szkockich whisky single malt. W czasie spotkania obydwaj panowie udowodnili, że świat whisky łączy ludzi, nawet tych na co dzień oddzielonych oceanem. Ich wspólna pasja i ogromne zamiłowanie do szlachetnych trunków, jakimi są szkocka whisky single malt oraz amerykańska whiskey, sprawiło, że od samego początku rozmawiali ze sobą jak starzy przyjaciele.
- Chris Fletcher, Asistant Master Distiller Jack Daniel’s. Foto: materiały prasowe.
Chris Fletcher, to obok Jeffa Arnetta, siódmego Master Distillera w historii Destylarni w Lynchburgu, najważniejsza osoba dla whiskey z rodziny Jack Daniel’s. To jemu zawdzięczamy, że whiskey tej marki jest tworzona od 150 lat niezmiennie według tej samej receptury. Pasję to whiskey zaszczepił u Chrisa jego dziadek, Franka Bobo, który był piątym Master Distillerem w Lynchburgu w Tennessee. Poza wiedzą związaną z procesem tworzenia whiskey, Frank wpoił Chrisowi jedną z najważniejszych zasad, którą kierował się w swojej pracy: doskonała whiskey wymaga czasu, nie można tworzyć jej w pośpiechu. W procesie powstawania tego trunku wszystko jest ważne: począwszy od selekcji najlepszych ziaren, przez ręcznie robione i wypalane beczki, powolną filtrację przez trzymetrową warstwę węgla pozyskanego z klonu cukrowego, aż po odpowiednio długie leżakowanie. Chris kontynuuje tę tradycję, ale nie ustaje w poszukiwaniu nowości. Efektem tych poszukiwań jest Jack Daniel’s Tennessee Rye, pierwsza od ponad 150 lat whiskey z Lynchburga, która tworzona jest według nowej receptury i powstaje głównie z żyta. Zboże to, stanowiące 70% użytego surowca, nadaje tej whiskey zdecydowany, lekko pikantny smak. Równocześnie Jack Daniel’s Tennessee Rye zachowuje charakterystyczny dla marki łagodny charakter i bogaty aromat.
- Stewart Buchanan, Global Brand Ambasador BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh. Foto: materiały prasowe.
Drugi z uczestników spotkania, Stewart Buchanan, Global Brand Ambasadora marek BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh, w swojej pracy koncentruje się na popularyzacji wiedzy o świecie szkockich whisky, np. poprzez organizowanie degustacji i szkoleń. Ponadto w 2004 roku Stewart uczestniczył w reaktywacji destylarni BenRiach. Jego zaangażowanie w ten projekt umożliwiło mu poznanie najdrobniejszych tajników prtodukcji whisky, dzięki czemu w 2006 roku objął stanowisko Managera ds. Produkcji. Po sześciu latach Stewart został Ambasadorem trzech doskonałych szkockich whisky. Nadal jednak aktywnie uczestniczy w życiu destylarni – ocenia zapasy, selekcjonuje beczki i przygotowuje opisy aromatyczno-smakowe tworzonych tam alkoholi. Za swoją pracę otrzymał w 2018 roku tytuł Keeper of the Quaich, przyznawany osobom, wnoszącym wybitny wkład w rozwój szkockiej whisky.
Dwie osobowości, dwie różne historie i jedna pasja, wyznaczyły kolejne etapy podróży, w którą udali się goście spotkania. Ale była to również niepowtarzalna okazja do tego, żeby poznać różnice w tworzeniu amerykańskiej oraz szkockiej whisky, a także osobiście ich doświadczyć, delektując się ich wyjątkowym smakiem oraz odkrywając bogactwo ich aromatów.