x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Kiedy Amerykanin spotkał Szkota

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Na początku kwietnia tego roku, w Teatrze Kamienica w Warszawie, odbyło się niezwykłe spotkanie, w trakcie którego goście spotkania mieli okazję odbyć niezwykłą podróż po świecie amerykańskiej i szkockiej whisky.

Chris Fletcher oraz Stewart Buchanan. Foto: materiały prasowe.
Chris Fletcher oraz Stewart Buchanan. Foto: materiały prasowe.
Głównymi gośćmi spotkania byli Chris Fletcher, Asistant Master Distiller Jack Daniel’s oraz Stewart Buchanan, Global Brand Ambasador BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh –  szkockich whisky single malt. W czasie spotkania obydwaj panowie udowodnili, że świat whisky łączy ludzi, nawet tych na co dzień oddzielonych oceanem. Ich wspólna pasja i ogromne zamiłowanie do szlachetnych trunków, jakimi są szkocka whisky single malt oraz amerykańska whiskey, sprawiło, że od samego początku rozmawiali ze sobą jak starzy przyjaciele.

Chris Fletcher, Asistant Master Distiller Jack Daniel’s. Foto: materiały prasowe.
Chris Fletcher, Asistant Master Distiller Jack Daniel’s. Foto: materiały prasowe.
Chris Fletcher, to obok Jeffa Arnetta, siódmego Master Distillera w historii Destylarni w Lynchburgu, najważniejsza osoba dla whiskey z rodziny Jack Daniel’s. To jemu zawdzięczamy, że whiskey tej marki jest tworzona od 150 lat niezmiennie według tej samej receptury. Pasję to whiskey zaszczepił u Chrisa jego dziadek, Franka Bobo, który był piątym Master Distillerem w Lynchburgu w Tennessee. Poza wiedzą związaną z procesem tworzenia whiskey, Frank wpoił Chrisowi jedną z najważniejszych zasad, którą kierował się w swojej pracy: doskonała whiskey wymaga czasu, nie można tworzyć jej w pośpiechu. W procesie powstawania tego trunku wszystko jest ważne: począwszy od selekcji najlepszych ziaren, przez ręcznie robione i wypalane beczki, powolną filtrację przez trzymetrową warstwę węgla pozyskanego z klonu cukrowego, aż po odpowiednio długie leżakowanie. Chris kontynuuje tę tradycję, ale nie ustaje w poszukiwaniu nowości. Efektem tych poszukiwań jest Jack Daniel’s Tennessee Rye, pierwsza od ponad 150 lat whiskey z Lynchburga, która tworzona jest według nowej receptury i powstaje głównie z żyta.  Zboże to, stanowiące 70% użytego surowca, nadaje tej whiskey zdecydowany, lekko pikantny smak. Równocześnie Jack Daniel’s Tennessee Rye zachowuje charakterystyczny dla marki łagodny charakter i bogaty aromat.

Stewart Buchanan, Global Brand Ambasador BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh. Foto: materiały prasowe.
Stewart Buchanan, Global Brand Ambasador BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh. Foto: materiały prasowe.
Drugi z uczestników spotkania, Stewart Buchanan, Global Brand Ambasadora marek BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh, w swojej pracy koncentruje się na popularyzacji wiedzy o świecie szkockich whisky, np. poprzez organizowanie degustacji i szkoleń. Ponadto w 2004 roku Stewart uczestniczył w reaktywacji destylarni BenRiach. Jego zaangażowanie w ten projekt umożliwiło mu poznanie najdrobniejszych tajników prtodukcji whisky, dzięki czemu w 2006 roku objął stanowisko Managera ds. Produkcji. Po sześciu latach Stewart został Ambasadorem trzech doskonałych szkockich whisky. Nadal jednak aktywnie uczestniczy w życiu destylarni – ocenia zapasy, selekcjonuje beczki i przygotowuje opisy aromatyczno-smakowe tworzonych tam alkoholi. Za swoją pracę otrzymał w 2018 roku tytuł Keeper of the Quaich, przyznawany osobom, wnoszącym wybitny wkład w rozwój szkockiej whisky. 

Dwie osobowości, dwie różne historie i jedna pasja, wyznaczyły kolejne etapy podróży, w którą udali się goście spotkania. Ale była to również niepowtarzalna okazja do tego, żeby poznać różnice w tworzeniu amerykańskiej oraz szkockiej whisky, a także osobiście ich doświadczyć, delektując się ich wyjątkowym smakiem oraz odkrywając bogactwo ich aromatów.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

JUŻ WKRÓTCE WARSAW BUBBLE DAY

22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ulicy Brackiej 25 w Warszawie odbędzie się wielkie święto szampana. To pierwszy w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków.

Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

GASTRONOMIA OD A DO Z

Najnowsze trendy w gastronomii, znakomici szefowie kuchni z całego świata, ogromna dawka kulinarnego know-how. Tak zapowiada się tegoroczna edycja Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Wydarzenie odbędzie się w dniach 25-28 września.

ZBLIŻAJĄ SIĘ I TARGI GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE PYSZNA POLSKA

Wydarzenie sygnowane przez Magdę Gessler odbędzie się w dniach 2-4 czerwca 2017 w Hali Stulecia we Wrocławiu. Hasło tegorocznej imprezy to "Nawigacja po gastronomicznej i hotelarskiej mapie Polski".

Gęsina Na Św. Marcina

Od 8 listopada do 1 grudnia potrwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
więcej